BRUCE DICKINSON - The Mandrake Project

BRUCE DICKINSON - The Mandrake Project

BRUCE DICKINSON - The Mandrake Project

BRUCE DICKINSON - The Mandrake Project

Za ta léta na výsluní je o BRUCE DICKINSONovi všeobecně známo, že disponuje naprosto jedinečným hlasovým fondem. Navíc má všech pět pohromadě, což na metalové scéně taktéž nebývá samozřejmostí. Když v roce 1993 opustil IRON MAIDEN, mohl některé pravověrné metalové fanoušky zaskočit následnou sólovou tvorbou, která zpočátku inklinovala spíše k přístupnějšímu rockovému žánru, jejich srdce zpět však získal nejen návratem do Železné panny, ale i poslední trojicí sólovek.

Když už jsme u těch tří alb, za jejichž údernou heavymetalovou produkcí stál kytarista a producent Roy Z., který ruku k dílu přiložil i tentokrát, bylo zajímavé sledovat, jak zněly svěže a moderně, na rozdíl od domácího souboru, který se při produkování svých alb drží mnohem tradičnějšího zvukového balení tak, aby příliš neplašil své věrné konzervy. Pokud k tomu připočteme čím dál větší zálibu Steva Harrise lepit na sebe mnohaminutové eposy se zcela zbytečně natahovanými brnkačkami, zdála se jako nejreálnější možnost, že si Bruce bude chtít napravit chuť a přijde spíše s nějakým tím úderným a zadek nakopávajícím materiálem.

Bruce Dickinson

Jak už ale víme, výsledek má nakonec blíž k eposům IRON MAIDEN, než k údernosti předchozích sólových alb. Alespoň tedy co se stopáže skladeb týká, protože jinak tahle svým způsobem koncepční nahrávka bere celkovou atmosféru úplně odjinud. Mnohé naznačily už singly albu předcházející, tedy „Afterglow Of Ragnarok“ a „Rain Of The Graves“, které vyslaly poměrně jasnou zprávu o tom, že Dickinson připravuje potemnělou, epicky rozmáchlou a zvláštní způsobem posmutnělou nahrávku. Do téhle kategorie skladeb pak lze zařadit ještě třeba „Ressurection Men“, která jen drobet klame svou westernovou vyhrávkou, nebo na ostrém klasickém riffu postavenou „Mistress Of Mercy“.

Další skladby se už naštěstí nedrží jen téhle šablony. Máme tu heavy věc „Many Doors To Hell“ s hammondy, hodně klávesovou a nejen stopáží a orientální mezihrou přístupnou „Fingers In The Wounds“, z alba „Book Of Souls“ od IRON MAIDEN vypůjčenou „Eternity Has Failed“ či skvělou akustickou hitovku „Face In The Mirror“, která aspiruje na vrchol alba. Závěr pak opanovaly dvě baladické kompozice - „Shadow Of The Gods“, která se nese v orchestrálních mantinelech všech těch „Dračích slzí“ a v dobrém slova smyslu klidná „Sonata (Immortal Beloved)“. A jak dobře víme, podobné skladby umí Bruce procítit na tisíc procent.

THE MANDRAKE PROJECT

Je skvělé, že jsme hned v úvodu letošního roku mohli prožít aktuální pěveckou formu dvou největších hlasů britské nové vlny heavy metalu, tedy Bruce Dickinsona a Roba Halforda. Dobrá zpráva je, že oba ještě tvoří, a minimálně ve studiu jsou stále schopni předvést strhující výkony. A ač na někoho může Bruceho sólovka svou zvláštní melancholií působit až jakýmsi bilančním dojmem, zvlášť po jeho ne tak dávných zdravotních obtížích, moc doufám, že tohle od něj ještě ani zdaleka není všechno. Ve věčném, ač nikdy oficiálně nevyhlášeném souboji těchto dvou pánů totiž odjakživa o něco víc straním tomu maníkovi s křídly.

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Verdikt

Bruce Dickinson nezbořil svět. Nenatočil desku, která člověka posadí na zadek svoji nevšedností, ani nešokuje žádnými výstřednostmi. Prostě jen poskládal sbírku povedených skladeb se znepokojující dávkou melancholie pod povrchem a skvěle ji nazpíval. A proto se skvěle poslouchá.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,2 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 58:47

www.themandrakeproject.com

Skladby

  1. Afterglow of Ragnarok
  2. Many Doors to Hell
  3. Rain on the Graves
  4. Resurrection Men
  5. Fingers in the Wounds
  6. Eternity Has Failed
  7. Mistress of Mercy
  8. Face In the Mirror
  9. Shadow of the Gods
  10. Sonata (Immortal Beloved)

Diskografie

The Mandrake Project (2024)
Tyranny Of Souls (2005)
Chemical Wedding (1998)
Accident Of Birth (1997)
Skunkworks (1996)
Balls To Picasso (1994)
Tattooed Millionaire (1990)

Jiné pohledy

8,5 / 10

Žádné album jsem letos neslyšel tolikrát, žádné album ve mně nebudí takový pocit jistoty a bezpečí jako sólovka Bruce Dickinsona. Všechno, co se tu děje, je léty prověřené, což myslím jen a jen pozitivně. Srdce tluče v rytmu heavy metalu, ale atmosféra a delivery pana kapelníka je tak sebejistá a ambivalentní, že se do mě jeho nové skladby zakously úplně jinak než většina žánrové konkurence. Je v nich zvláštní přemýšlivost, tíživá melancholie i hravost. Bruce navíc zpívá s lehkostí a emocionální bohatostí, jakou můžeme očekávat jen od nejlepšího metalového hlasu posledních dekád. Tahle deska se krásně vůní ve středních tempech, pompou spíš odměňuje, než okatě svádí a celkově vytváří nádherný kabinet kuriozit, ve kterém se cítím jako doma. 

Marigold | 2. dubna 2024

 

8 / 10

Darkmoorův verdikt je po těch dlouhých měsících a létech tvůrčí pisatelské pauzy přesný a ostrý jako břitva. Nejvíce ze všeho mě na téhle sólovce fascinuje právě ten její zvláštně krásný melancholický podtón, který jakoby dostal do vínku všechno to, co z Dickinsonovy megaskladby "Empire Of The Clouds" dělalo (a dělá) nejpůsobivější okamžik maidenovského alba "The Book Of Souls".   

Louis | 1. dubna 2024

 

8 / 10

I pro mě jsou sólovky pana Dickinsona oblíbenou kratochvílí. Ta letošní se navíc vydařila náramně. Nemá ve svém středu žádnou vyloženou hitovku, k tomu disponuje lehce odtažitým / posmutnělým nábojem a přesto tvoří skvěle vyvážený a na první poslech za srdce beroucí celek. Nutno dodat, že vrchní principál je navíc v neuvěřitelné hlasové formě a v pětašedesáti letech pěje jak divoký konipas luční. Vrcholy kolekce: "Afterglow Of Ragnarok", "Face In The Mirror" a "Shadow Of The Gods". 

Reaper | 1. dubna 2024