HARM'S WAY - Common Suffering

HARM'S WAY - Common Suffering

HARM'S WAY - Common Suffering

HARM'S WAY - Common Suffering

Američtí pořízci HARM'S WAY na to šli vždy hlavně silově a nejinak je tomu i letos. Je zde však lehká změna přístupu, respektive žánrového vymezení. Jestliže doposud je bylo možné řadit mezi natlakovaný projev vyznávající hc kapely, páté album přináší další, byť už spíše mírnější zpomalení a ještě zahuštěnější produkci, posouvající jejich zvuk někam do sfér plnotučného sludge metalu.

Co se nijak němění, je snaha skupiny věci nijak nekomplikovat, či rozmělňovat. Album zcela nepokrytě opět útočí do plných bez jakýchkoliv úhybnách manévrů. Zahryzne se do vás jako rozzuřený pes a trhá jako smyslů zbavený. Vy jako posluchač máte možnost buď se dát na útěk anebo vytrvat v boji. V tom druhém případě vás čeká pořádný kolotoč těžkotonážních riffů, zdobících nekompromisní skladby odehrané (povětšinou) ve středních tempech.

HARM'S WAY

Američané vskutku neponechávají žádný prostor náhodě, kterou by měla reprezentovat jakákoliv snaha o experimenty, byť i na ty dojde, pochopitelně v rámci jasně daných pravidel („Undertow“, „Terrorizer“, „Wanderer“). Album díky tomu odsýpá s razancí parního válce, což znamená v konstantní rychlosti a s neutuchájící energií.

Žádoucím a i poměrně nečekaným zpestřením tohoto nelítostného soukolí je skladba s názvem „Undertow“, kterou svým hlasem zjemní Kristina Esfandiari ze skupiny KING WOMAN. Duet nelítostného zemitého přístupu HARM'S WAY a psychedelie reprezentované hostující kapelou nabídne nesmírně funkční výsledek a patří i k vrcholům celé desky.

Tradičně již zamrzí, a u takovéto nahrávky dvojnásob, je opět přebuzená produkce. Ta se vám snaží vytlouct díru do hlavy a přitom by na to v tomto případě zcela bez problémů stačila jen muzika samotná a nebylo by potřeba si vypomáhat dynamickou křivkou rovnou jako dánská krajina. A pokud vám toto nevadí, vše ostatní snese i ta přísnější měřítka. Ano, v zásadě je to celkem stereotypní hoblovačka, ale těch 35 minut je vlastně tak akorát, aby to žánrové fajnšmekry už nezačalo nudit. Silový přístup tedy dokáže dobře fungovat i v nižších otáčkách a když se k tomu přidá patřičný tlak odspodu, k přehnané kritice není příliš mnoho důvodů.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

HARM'S WAY opět trochu zpomalili a zahustili sound. Nekompromisní přístup však zůstává.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 34:37

Studio: Studio 4, Pensylvania (USA)
Produkce: Will Yip

https://harmswayband.bandcamp.com/

Sestava

Skladby

  1. Silent Wolf
  2. Denial
  3. Hollow Cry
  4. Devour
  5. Undertow (featuring King Woman)
  6. Heaven's Call
  7. Cyanide
  8. Terrorizer
  9. Sadist Guilt
  10. Wanderer

Diskografie

Common Suffering (2023)
Posthuman (2018)
Rust (2015)
Blinded (EP) (2013)
Isolation (2011)
No Gods, No Masters (EP) (2010)
Reality Approaches (2009)
Harm's Way (EP) (2008)
Imprisoned (EP) (2007)

Jiné pohledy

7,5 / 10

Dříve velmi tuhá skořápka jako by praskla a najednou jsou tu HARM'S WAY v mnohem otevřenější formě a i dříve dusivá atmosféra jako by se trochu protrhla. Ale na škodu to není, protože skupině se tím pádem daří zdůraznit energii, kterou na předchozích počinech jako by tlakovali do papiňáku. Byla tam, ale zadržovaně nervní. Na "Common Suffering" se v mnoha okamžicích prodírá ven. Najednou jsou Američané mnohem výbušnější. Pěkná porce nekompromisního hardcore to je.

Noisy | 13. listopadu 2023