ZYKLON - World Ov Worms

ZYKLON - World Ov Worms

ZYKLON - World Ov Worms

ZYKLON - World Ov Worms

ZYKLON - búrka smršť, vzišlá z trosiek starého projektu ZYKLON B(Samoth + Frost), apokalyptická búrka zrodená z trosiek zániku EMPEROR, búrka pod vedením bývalých členov císara, Samotha a Tryma...Tu však zoznam významných mien podieľajúcich sa na tvorbe "Sveta Červov" nekončí, Daemon (LIMBONIC ART) a Destructhor (MYRKSKOG), len podčiarkujú "hviezdnosť" zostavy...meno Trickster G(ULVER) tiež nie je neznáme...

Vítajte vo svete červov, hlas vystupujúci zo zmäte televíznych útržkov správ oznamuje, kde sme a vzápätí sa skrz extrémne umenie zúčastnených posúvame k jadru "Hammer Revelation" ... ZYKLON útočia v prvých plynúcich sekundách skladby a nezostávajú svojmu menu nič dlžní. Inak ako apokalyptická búrka ničiaca všetko živé s nesmiernou dávkou agresivity a mizantrópie sa to, čo sa na nás z reproduktorov doslova valí popísať nedá. Od prvých sekúnd udrie zničujúca zbesilá rýchlosť bicích, s množstvom prechodov, antirytmických partov spojených so šialeným tempom dvojkopov ... breaky, klepačky, prefektne zvládnuté perkusie, a ani to nie je všetko čím ženie Trym ZYKLON vpred. Na Trymovej bezchybnej práci tak stavajú oceľové gitary, s veľmi tvrdým a dôrazným zvukom doprovodu s vystupujúcimi psychedelickými sólami a progresívnymi postupmi...Spomínate si na "IX Equilibrium"? Tak znásobte jeho agresivitu a priblížite sa tak tomu, čo nesie v sebe ZYKLON. Rukopis a virtuozita Samotha(Zamotha) je tu jasná, avšak v porovnaní s EMPEROR sú riffy priamočiarejšie(relatívne), ďaleko agresívnejšie, rovnako ako výstavba skladieb. Často použivané mocné gitarové nástupy, alebo až nájazdy doslova pribíjajú k zemi(viď úvod "Storm Detonation")...bleskové sóla, tiahlé tóny a stupnice krvou podčiarkujú kvalitu kompozícií a stupňujú atmosféru. Skladby obsahujú množstvo prekvapivých momentov, množstvo progresívnych dramaticky rýchlych, no zároveň zrozumiteľných až jasne melodických postupov. Tak nenudia, nesú v sebe značnú extrémnosť, dajú sa však ľahko pochopiť(opäť relatívne) a napočúvať. Dostatok priestoru však dostávajú aj tí, ktorí sa hlbšie započúvajú a budú nachádzať stále nové skryté veci...Myslím, že na riffy ako je úvod Storm Detonation...sa nedá zabudnúť.

ZYKLON vsadili, ako už aj názov albumu (a krvavý booklet) napovedá na absolútny apokalypticko-mizantropický koncept a to dávajú svojou tvorbou kruto pocítiť...nie je to len Daemonovým vokálom, ktorý sa nám tu prezentuje skôr v takom "ukričanom" deathovom, no veľmi zrozumiteľnom štýle(čo znamená, že texty sa dajú aj odpočúvať), nezabúda sa však rovnako na klasické blackové polohy...nie je to len industrial-elektronikou, myslím veľmi vkusne zakomponovanou do skladieb v malom množstve(Zykloned, záver Chaos Deathcult s beznádejným koncom parafrázujúcim akýsi náboženský text). Nie je to len textami plnými zvratov, skrytej nenávisti(Worm World), narážok na konzumnosť dnešnej spoločnosti(Zykloned), poukazujúcich na nebezpečenstvá náboženských kultov a fanatikov(Chaos Deathcult, Deduced to Overkill)...nie je to žiadnym z tých dielov, z ktorých "Svet červov" pozostáva...je to celkom a každou melódiou, riffom, myšlienkou, a celkovým vyznením...Na priblíženie konceptu mi nedá neopísať aspoň jeden moment albumu a to stred skladby "Zykloned", keď žezlo od Tryma preberá rytmus stroja, podporený jemnou elektronikou v ostrom kontraste s opakujúcim sa ťažkým zvukom gitár, Daemonovým kričiacim hlasom a tiahlym sólom..."Cyberscenario turns the Ego" sila prechodu od tejto idustrial časti k zbesilosti "len" gitarovej hudby je impozantná a ja sám som len tento jediný prechod počúval mnohokrát...

Záverečný verdikt je v prípade tohto albumu jednoduchý a hovorí za ňho celá recenzia, výborné apokalyptické dielo so skvelou atmosférou, množstvom zaujímavých ako hudobných myšlienok tak aj tých v textoch(texty si rozhodne prečítajte stoja za to...písal ich mimochodom Faust (opäť ex. EMPEROR)). ZYKLON sa zapisujú svojím debutom len v najlepšom a posúvajú hranice extrémnosti žánru stavajúceho na čiernom kove o ďalší kus ďalej. Verím a dúfam, že ďalšiemu albumu budem môcť udeliť 10tku.

 11

Arrow

Verdikt

Perfektný debut pozostalých majstrov EMPEROR a ďalších zvučńých mien. Agresívny našľapaný death blackový materiál s poriadnou dávkou mizantropie a temného pohľadu do bezútešnej budúcnosti s trochou industrialu. Silu a extrém tohto materiálu nech si každý skúsi na vlastnej koži.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 41:16

Produkce: Thorbjorn Akkerhaugen, Zyklon
Studio: Akkerhaugen Lydstudio

www.zyklontribe.com

Sestava

Skladby

  1. Hammer Revelation
  2. Deducted To Overkill
  3. Chaos Deathcult
  4. Storm Detonation
  5. Zykloned
  6. Terrordrome
  7. Worm World
  8. Transcendental War - Battle Between Gods

Diskografie

Disintegrate (2006)
Aeon (2003)
World Ov Worms (2001)