RED CIRCUIT - Homeland

RED CIRCUIT - Homeland

RED CIRCUIT - Homeland

RED CIRCUIT - Homeland

RED CIRCUIT je jedním z mnoha studiových projektů, které slouží k ukrácení dlouhé chvíle některých příliš plodných muzikantů. Zvláště na scéně progresivního rocku/metalu se to podobnýma záležitostma jen hemží. V případě RED CIRCUIT jde o dítko dvojice Markus Teske a Andy Kuntz. Ti se znají ze společného působení u VANDEN PLAS. Teske coby producent a Kuntz zpěvák. Markus Teske se mimo jiné proslavil i jako producent (či zvukový inženýr) SYMPHONY X a několika dalších kapel. Společně sepsali a produkovali obě alba RED CIRCUIT, zbývalo jen najít lidi, kteří jim desku nahrají. Obě alba, aktuální a tři roky staré „Trance State“, pojí pouze dvě jména. Jednak Teske za klávesami a pak zpěvák Chitral „Chity“ Somapala, jehož jméno mě na tento projekt upozornilo. Somapala, rodák ze Sri Lanky, je velmi činný, co se týče kapel značně promiskuitní a technicky vynikající zpěvák. Figuruje v mnoha evropských kapelách, ale většinou jen na jedno, dvě alba (MOONLIGHT AGONY, FIREWIND, CIVILIZATION ONE, AVALON...). Ostatně v podobně „studiové kariéře“ není sám, Lande by mohl vyprávět. Kytaru svěřili Christianu Moserovi (XERXES, SHEELA) a zbytek sestavy tvoří rovněž žoldáci.

RED CIRCUITHudebně se RED CIRCUIT pohybují v progres/power metalových mantinelech s kadencí řekněme jako již zmínění SYMPHONY X. Z výrazu „studiový projekt“ by se mohlo zdát, že půjde o kvalitativně vedlejší produkt, opak je však pravdou. Album „Homeland“ je dobře promyšlené a rozplánované. Dominuje mu hutná, pochmurná atmosféra, která graduje v pomalejších skladbách a chvílemi evokuje starší alba EVERGREY. Progresivnost nahrávky je držena v rozumných mezích a až na pár skladeb, byť zrovna těch nejzajímavějších („Sun Of Utopia“), bych hudební projev RED CIRCUIT shrnul jako chytře zahraný power metal. Ale i tak zůstává stále dost prostoru pro instrumentální libůstky, proměny rytmů a melodické motivy. Právě zmíněná „Sun Of Utopia“, „The World Forgotten Sons“ a ještě několik dalších skladeb ukazují, že i v tomto provařeném metalovém směru lze stále ještě stvořit zajímavá a záživná díla. Značný prostor si kapelník vyhradil pro své klávesy a studiovou úpravu obecně.

Album působí celistvě, ale bez všeobjímajícího atmosférického zastřešení by výsledný dojem možná nebyl tak skvělý. Dle mého názoru jde o jedno z těch nejzajímavějších alb, které se minulý podzim objevilo na trhu. Dostat se mi do rukou dříve, zajisté bych jej zařadil mezi to nejlepší z roku 2009.

 1

Manatar

Verdikt

RED CIRCUIT je studiový projekt jednoho producenta, ale zároveň i důkaz, že v šuplíčku „power metal“ se čas od času něco velmi zajímavého i najde.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 46:27

Produkce: Markus Teske, Andy Kuntz
Studio: Bazement Studio

www.redcircuit.de

Sestava

Skladby

  1. Homeland
  2. The World Forgotten Sons
  3. Sun Of Utopia
  4. Through The Eyes Of A Child
  5. Absinth
  6. Fall In The Skies
  7. Healing Waters
  8. Canonize Your Sins
  9. See The Light
  10. You Can Sleep While You're Dead

Diskografie

Homeland (2009)
Trance State (2006)