UNEXPECT - In A Flesh Aquarium

UNEXPECT - In A Flesh Aquarium

UNEXPECT - In A Flesh Aquarium

UNEXPECT - In A Flesh Aquarium

Pejsek s kočičkou zase jednou vařili, chtělo se mi povzdechnout, když jsem poprvé sjížděl „In A Flesh Aquarium“ kanadských UNEXPECT (tomu koneckonců odpovídá i seznam jmen, jimiž byla kapela podle vlastních slov ovlivněna – počínaje DISSECTION, přes RADIOHEAD, Johna Zorna až po GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR). Vězte však, že v tomto případě již zmíněná zvířátka kuchařskými učni nejsou – dostala se na úroveň mistrů a dokáží uspokojit i náročného gurmána zvyklého na ty největší laskominky. Že se ptáte, jaké přísady byly použity? To je jednoduché – ode všeho něco…

UNEXPECTUNEXPECT si skutečně s ničím nelámou hlavu – patlají páté přes deváté (to zřejmě aby dostáli svému názvu) a ze všeho nejvíc připomínají poťouchlý kabaret nabízející ironický pohled na celou metalovou scénu (divadelní opona na přebalu alba potvrdí). Jsou si však přitom jednoznačně vědomi svých nadprůměrných instrumentálních a skladatelských kvalit (je radost poslouchat např. výraznou baskytaru), čehož také bez sebemenšího studu využívají a zachovávají si tak alespoň částečné dekorum. Na rozdíl od všemožných francouzských kolegů nerozdávají UNEXPECT výsměch a satiru plnými hrstmi, ale činí tak spíše skrytě – tak nějak po vzoru sarkastické „pekelné maškarády“ z dílny ARCTURUS.
 
Nedá se říci, že by skladby měly nějaký žánrový základ, na nějž by byly naroubovány další příměsi. To ne. Základem je kompozice jako taková, kdy jednotlivé, do detailu propracované částečky tvoří určitý, vesměs agresivní a alespoň zdánlivý nesoulad, což staví kanadský septet do pozice určitých novátorů kovové scény. Muzikanti vedle sebe dokáží zařadit tak rozporné prvky jako jsou např. uchu lahodící „ephelduathovské“ ekvilibristiky, tradiční metalové hoblovačky, mírně iritující „symfo“ pasáže doplněné odpovídajícími chorály, minimalistické elektronické hrátky či třeba atmosferický black metal, to vše za podpory značně různorodých vokálů (nalezneme tu mužské i ženské, brutální i jemné, klasické i teatrální,…). To všechno dokáží montrealští bez větších problémů skloubit do jednoho masivního celku, aniž by se vystavovali kritice za roztříštěnost hudebního materiálu (pravda, kdybych před poslechem samotným četl promo text, asi bych přílišný zájem neměl – „UNEXPECT is a metal laboratory mixing elements of black, death, core, symphonic, progressive and melodic metal; classical, operatic, medieval, goth, electro, ambient, psychotic, noise and circus music with an occasional jazzy touch“).

„In A Flesh Aquarium“ je skutečně kvalitním albem, nabízejícím nadprůměrný zážitek i těm náročnějším. Muzikanti jsou otevřené mysli, hraví a se smyslem pro detail. A přesně takový by měl být i případný posluchač. Některé momentky vyskytnuvší se na této desce sice zavánějí až přílišným exhibováním, ale vždyť přesně tohle se od kapely podobného ražení očekává, nemám pravdu?

PS: S touto recenzí sice přicházím tak trošku s křížkem po funuse (album vyšlo vloni v srpnu), ale byla by jistě škoda na něj neupozornit. Na to je druhá deska sedmihlavé kanadské hydry až příliš kvalitní a osobně ji považuji za jedno z nejmilejších překvapení uplynulého roku.

 9

Deadmann

Verdikt

Pejsek s kočičkou vařili, ale tentokrát se jim to opravdu povedlo…

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 60:36

Produkce: syriaK & Unexpect
Studio: Hertzquake

www.unexpect.com

Sestava

Skladby

  1. Chromatic Chimera
  2. Feasting Fools
  3. Desert Urbania
  4. Summoning Scenes
  5. Silence_011010701
  6. Megalomaniac Trees
  7. The Shiver: Another Dissonant Chord
  8. The Shiver: Meet Me At The Carrousel
  9. The Shiver: A Clown´s Mindtrap
  10. Psychic Jugglers

Diskografie

Fables Of The Sleepless Empire (2011)
In A Flesh Aquarium (2006)
We, Invaders (EP) (2003)
Utopia (1999)