BRUTAL ASSAULT - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT - Metalopolis guide

Další ročník festivalu BRUTAL ASSAULT se nezadržitelně blíží, a tak jsme si pro vás připravili krátká zamyšlení jednotlivých redaktorů nad blížící se akcí. Berte to jako odhalení našich očekávání a upozornění na osobní tipy každého z nás. Určitě bude zajímavé to následně porovnat se skutečnými zážitky, které můžete čekat v reportu.

THE OCEANRudi - Už minulý ročník Brutal Assaultu mal výnimočnú dramaturgiu, čo sa však podarilo organizátorom tento krát, nemá v našich končinách obdoby. Štvrtkový program je ešte možno oddychový – teším sa najmä na fantastických THE OCEAN (škoda, že nehrajú v nočných hodinách) a samozrejme tutovku FEAR FACTORY. Príjemné prekvapenia číhajú za menami GOJIRA a ORPHANED LAND. Piatkový zoznam je neskutočný. Pred pódiom budem bez prestávky od pol piatej do pol tretej ráno a na každú jednu kapelu som veľmi zvedavý – plusové body na adresu Obscure Promotion idú za ILL NINO a BORN FROM PAIN. Ku hviezdam ako DIMMU BORGIR, AMORPHIS či SICK OF IT ALL sa ani nemá cenu vyjadrovať. To isté v bledo-modrom platí pre sobotu. Tuším si na Brutál treba zobrať riadne veľa energetických nápojov. Bude to vyčerpávajúci, no fantastický víkend plný krásnej agresívnej muziky!

GOJIRANoisy - Letošní Brutal Assault představuje opravdu hodně nabitou sestavu. Koncertní „tutovky“ v podobě DIMMU BORGIR nebo MORBID ANGEL vyvažují i méně atraktivní, přesto zajímavá jména, navíc i žánrová pestrost se oproti minulým rokům ještě rozšířila, což může dokumentovat například přítomnost newyorských hácéčkářů SICK OF IT ALL, kteří jsou zajímavě zařazeni mezi CARNIVAL IN COAL a AMORPHIS. Jsem opravdu zvědav, jak to bude fungovat. Každopádně se tím pro mě stává Brutal Assault  festivalem plným (příjemných) kontrastů. Už čtvrteční večer bude zajímavý díky trojbloku nabušených Francouzů GOJIRA, barvitého worldmetalu Izraelců ORPHANED LAND a věhlasných FEAR FACTORY. Zvěsti praví, že i s novým bubeníkem jsou grindeři ROTTEN SOUND (Chuck přijede? pozn.DKM) pravými zabijáky, těším se na prezentaci nových skladeb TEXTURES a sobotní noc bude hodně dlouhá i díky čekání na ztřeštěnce EPHEL DUATH. Očekávám posluchačský maratón a už teď střádám síly.

MORBID ANGELReaper - Dle mého názoru je jasně největším lákadlem letošního ročníku Brutal Assaultu floridská legenda MORBID ANGEL. Apoštolové technického death metalu se představí v České republice již podruhé během krátké doby, společně věřme, že tentokráte odpresentují i některé zásadní skladby z nepochopitelně podceňované Tuckerovy éry. Nevšední chvilky slibují i další instrumentálně zdatné kapely, konkrétně mám na mysli švédské deathers VISCERAL BLEEDING a snad největší stálici svojšické přehlídky - lotyšské NEGLECTED FIELDS. Velmi originální black/death v podání pobaltských Mefistů sice účinkuje nejlépe ve stísněných klubových prostorách, nicméně i otevřené festivalové prostranství bude dozajista zárukou velmi silného koncertního zážitku. Na poslední doporučenou kapelu si budete muset počkat až do brzkých nedělních hodin, neb o půl třetí ráno vystoupí známí trenčínští atmosférici DEPRESY, jejichž energií nabitý set celé třídenní zápolení na prknech Brutal Assaultu uzavře.

Hellhammer (MAYHEM, DIMMU BORGIR)Thorn - Priznávam sa, že line-up tohtoročného Brutal Assaultu je pre mňa splneným snom. DIMMU BORGIR, MAYHEM (obe kapely s Hellhammerom za chrbtom) či AMORPHIS nie sú v mojom každodennom playliste, no patria medzi skupiny, ktoré majú svoje pevné miesto v histórii a patria k „povinnému posluchu“. Obzvlášť keď MAYHEM ohlásili návrat Attilu do zostavy. Shindy ani tento rok nezabudol na silnú „strednú“ vrstvu, vyslyšané bolo volanie po návrate šialencov EPHEL DUATH, NEGLECTED FIELDS sú vo festivalovom inventári zaslúžene jednou z najobľubenejších položiek, komplikovane chytľaví TEXTURES nadchli minule a posthardcorových THE OCEAN predchádzajú skvelé zvesti. Škoda len mierneho ústupu domácich kapiel, súčasná situácia na scéne však nedáva mnoho možností na smútenie. Nech sa na súpisku jedenásteho pokračovania Brutal Assaultu pozerám akokoľvek, už teraz sa teším na rekordný čas strávený pred pódiom.

TEXTURESV-dur - TEXTURES patria k najväčším prekvapeniam tohto roku. Aktuálny album „Drawing Circles“ je vykročením z bludiska modernej metalovej scény. Dokonalým spôsobom spája progresivitu s tradíciou, matematické riffy TEXTURES sú dokonale zrozumiteľné, ako jedna z mála kapiel dokážu podávať agresívnu hudbu podmanivým a veľmi prístupným spôsobom. Všimol si ich dokonca výrobca mobilných telefónov Nokia, ktorému účinkovali v netradične metalovej reklame. Nech si MAYHEM v rukách prevraciate akýmkoľvek spôsobom, objektívne ide o najkultovejšiu a jednu z najlegendárnejších kapiel tohtoročného Brutal Assaultu. Kontroverzná minulosť, ale aj unikátna hudba, ktorá na žiadnom albume nedokázala znieť všedne. Ich show už možno nebude taká krvavá, ako za čias Maniaca, vidieť tradičnú „De Mysteriis Dom Sathanas“ zostavu s legendárnym Attilom Csiharom za mikrofónom bude však určite zážitok. FEAR FACTORY už síce majú svoj vrchol za sebou, no pokiaľ ich niekto nestihol s majstrom vražedne mechanickej gitary Dinom Cazaresom, stále má dôvod vychutnať si ich. Zásadná kapela, ktorá už pred vyše desiatimi rokmi dala tvár súčasnej metalovej hudbe. Ak chcete na vlastné oči vidieť legendárnych vizionárov, vďaka ktorým dnešné kapely hrajú tak, ako hrajú, určite si nenechajte ujsť aj NAPALM DEATH, MORBID ANGEL a AMORPHIS.

SICK OF IT ALLKoscj - Tohto roku sa festivalu žiaľ z osobných a pracovných dôvodov nemôžem zúčastniť. Neviem, či to nebudem ľutovať - takúto hviezdnu zostavu kapiel sa už snáď ani nepodarí zopakovať. Nedokážem si ani predstaviť dilemu (ak by som sa akcie zúčastnil) vybrať si čo neuvidím, pretože vidieť by som chcel snáď všetko. Určite by som si však okrem iných nenechal ujsť najmä tieto kapely: EPHEL DUATH sú majstri hudobnej disharmónie a psychodélie z Talianska. To, že neuvidím ich ma bude mrzieť asi najviac. Starci zo Spojeného královstva NAPALM DEATH sa predvedú dúfam v oveľa lepšej forme, ako keď som ich naposledy videl - hlavne verím, že s oveľa lepším zvukom. Znovurodení holandskí GOREFEST vám predstavia svoju aktuálnu nahrávku a určite nezabudnú ani na osvedčené a rokmi preverené starinky. NEGLECTED FIELDS z Lotyšska sú už dvornou kapelou fesťáku a určite nie nezaslúžene. Hutný thrashcore a progresívne postupy v podaní TEXTURES sú priam perfektné z nahrávok, a ako zahrajú chlapi na živo? Verím, že výborne. Veteráni NYHC - SICK OF IT ALL nenechajú určite publikum v pokoji a je možné očakávať poriadny mosh. SKYFORGER patrí ku kapelám, ktoré ma v poslednej dobe dosť prekvapili a zaujali, preto verím, že by mohli zaujať aj vás. Zaujímavou chuťovkou je aj koncert legendárnych ATHEIST, za akciovú cenu pre tých ktorí si zakúpili permanentku na festival Brutal Assault. ATEIST vystúpia V pražskom Black Psovi už 3. 8. 2006.

GOREFESTMilda - Někdejší velikáni death metalové scény AMORPHIS a GOREFEST se na festivalu nacházejí v pozici jakýchsi „viceheadlinerů“. Jistě je ale velký zástup lidí, který přijde právě na tyto dvě kapely. U obou se dají v jejich vývoji nalézt určité společné prvky. Obě skupiny nastartovaly kariéru coby příslušníci death metalové scény, ale zatímco GOREFEST se tohoto stylu drželi striktně téměř jednu pětiletku, tak AMORPHIS se už na druhém albu „Tales From The Thousand Lakes“ rázně odklonili od dosavadního kurzu a všem svým posluchačům naznačili, že jejich další pouť povede do klidnějších vod. Tento předpoklad potvrdili následujícím „Elegy“ a už od „Tuonely“ se z jejich tvorby death metalové prvky nadobro vytratily. Navzdory tomu (nebo možná právě proto?) se i nadále řadí mezi špičky metalové scény a stále nabízí prvotřídní materiál ovlivněný žánry širokého hudebního spektra. GOREFEST začala být death metalová kukla těsná na albu „Erase“, kde už byly patrné silné vlivy starého hardrocku a vše podtrhlo skvělé „Soul Survivor“, které nabídlo takové (pro GOREFEST) netypické prvky jako hammondky, čistý vokál a skladby v „sabbathovském" tempu. Po death´n´rollovém „Chapter 13“ se kapela na čas rozpadla, aby v loňském roce překvapila všechny fanoušky comebackovou deskou „La Muerte“. Zřejmě nejlepší deathový vokál na scéně, Boudewijnův cit pro melodie v kontrastu s riffy Franka a v neposlední řadě skvělý zážitek při pohledu na přesnou hru světoběžníka Eda Warbyho – to vše si dosyta užijete, pokud shlédnete set těchto výtečných Holanďanů.

ROTTEN SOUNDRadicalcut - Tohtoročný Brutal Assault by pri tak silnom obsadení bolo hriechom vynechať. Vidieť pohromade toľko hrdinov, za ktorých by som kedysi dal ruku do ohňa je tak i vecou nostalgie a zaspomínania si. V prvý večer si treba overiť legendy o živelnom pódiovom prejave THE OCEAN a povinne zhliadnuť s deväťdesiatymi rokmi neodmysliteľne spätých klasikov a pionierov cyber metalu, FEAR FACTORY. V piatok bude určite veľa ľudí zvedavých na nového bubeníka fínskych extrémistov ROTTEN SOUND, na svojich albumoch potvrdzujúcich, že aj extrémna muzika môže byť podaná s absolútnou ľahkosťou a čitateľnosťou. Nemalé očakávania budú smerované aj k mladým nádejam TEXTURES vykračujúcimi hneď niekoľkými hudobnými smermi súčasne, odporúčať možno aj kluby vymetajúcu úderku BORN FROM PAIN, ktorá si určite poradí aj s otvoreným priestorom. Fínsky AMORPHIS s novým vokalistom a albumom odkazujúcim na slávne obdobie albumov „Elegy“, či „Tuonela“ určite nesklamú a rovnako možno očakávať aj pár hitoviek z prelomového „Tales From The Thousand Lakes“. Jedným z najväčších lákadiel je pre mnohých určite nórsky DIMMU BORGIR s Hellhammerom za bicími, ktorý na tomto festivale dostane zabrať. Môj tip budú určite veteráni HC SICK OF IT ALL, známi dvojhodinovými koncertmi ekvivalentnými rovnako dlhému pobytu v posilňovni a prekvapiť môžu aj prístupnejší ILL NINO, ktorých produkcia môže byť naživo celkom strhujúca. Posledný deň okrem stálic festivalu ako EPHEL DUATH sľubuje návrat Holanďanov GOREFEST, extrémy v podaní MAYHEM (možno sa dočkáme aj repliky „Attila, please come on stage“), vystúpenie deathmetalových ikon MORBID ANGEL, či nezničiteľných NAPALM DEATH.

Časový harmonogram pro letošní Brutal Assault festival

čtvrtek 10.08.2006

15:00 - 15:25 ... JIG-AI
15:25 - 16:00 ... RITES OF UNDEATH (recenze)
16:00 - 16:35 ... CRASHPOINT (recenze)
16:35 - 17:10 ... MORTIFILIA (recenze)
17:10 - 18:00 ... OCEAN, THE (recenze)
18:00 - 18:45 ... CENOTAPH
18:45 - 19:30 ... BIRDFLESH
19:30 - 20:30 ... GOJIRA (recenze)
20:30 - 21:40 ... ORPHANED LAND (recenze) (profil)
21:40 - 23:20 ... FEAR FACTORY (recenze)
23:20 - 00:15 ... SEVERE TORTURE (recenze)
00:15 - 01:05 ... MOURNING BELOVETH
01:05 - 01:45 ... SOLFERNUS (recenze)
01:40 - 02:25 ... NEGLIGENT COLLATERAL COLLAPSE (recenze)
02:25 - 03:05 ... ILLIDIANCE

pátek 11.08.2006

10:00 - 10:25 ... SACRAMENTAL BLOOD
10:25 - 11:00 ... X-CORE
11:00 - 11:40 ... DEADBORN
11:40 - 12:20 ... GALADRIEL (recenze)
12:20 - 13:00 ... OPHOILATRY
13:00 - 13:40 ... TROLLECH (recenze)
13:40 - 14:20 ... INGROWING (recenze)
14:20 - 15:00 ... RASTA
15:00 - 15:40 ... VISCERAL BLEEDING
15:40 - 16:25 ... DAGOBA
16:25 - 17:10 ... ROTTEN SOUND (recenze)
17:10 - 18:00 ... TEXTURES (recenze)
18:00 - 18:50 ... SKYFORGER
18:50 - 19:50 ... CARNIVAL IN COAL (recenze)
19:50 - 21:00 ... SICK OF IT ALL (recenze)
21:00 - 22:15 ... AMORPHIS (recenze)
22:15 - 00:05 ... DIMMU BORGIR (recenze)
00:05 - 01:05 ... ILL NINO (recenze)
01:05 - 01:50 ... DISAVOWED
01:50 - 02:35 ... BORN FROM PAIN
02:35 - 03:20 ... ADOR DORATH (recenze)

sobota 12.08.2006

10:00 - 10:25 ... SACRIST (recenze)
10:25 - 11:00 ... WASTEFORM
11:00 - 11:30 ... UPRISE
11:30 - 12:05 ... OBSCURA
12:05 - 12:40 ... COLP
12:40 - 13:15 ... SANATORIUM (recenze)
13:15 - 13:50 ... CEREBRAL TURBULENCY (recenze)
13:50 - 14:25 ... FLESHGORE (recenze)
14:25 - 15:05 ... TISÍC LET OD RÁJE (recenze)
15:05 - 15:45 ... ARSEBREED (recenze)
15:45 - 16:35 ... NEGLECTED FIELDS (recenze)
16:35 - 17:30 ... SKINLESS (recenze)
17:30 - 18:25 ... ROOT (recenze)
18:25 - 19:35 ... GOREFEST (recenze) (rozhovor)
19:35 - 20:50 ... MAYHEM (recenze) (rozhovor)
20:50 - 22:05 ... DESTRUCTION (recenze)
22:05 - 23:45 ... MORBID ANGEL (recenze)
23:45 - 00:55 ... NAPALM DEATH (recenze)
00:55 - 01:45 ... ONSLAUGHT
01:45 - 02:35 ... EPHEL DUATH (recenze)
02:35 - 03:25 ... DEPRESY (recenze)

 193

Další informace

Jiné pohledy

Nezakrytě přiznávám, že hlavní laskominou, která mne letos, stejně jako hlasy bájných Sirén, táhne na Brutal Assault (a to mnohem více než jakýkoliv z vystupujících gigantů metalového světa) je nenápadná jazz-metalová pikantnost z Itálie - EPHEL DUATH. Ti mi před několika lety na BA utekli a dodnes si proto rvu vlasy. První den si zcela jistě nenechám ujít emotivní živel THE OCEAN, svěží metalový vítr z hor GOJIRA a orientem ošlehané hutníky tvořící etnickými vlivy kořeněnou kovovou slitinu - ORPHANED LAND. Druhý den mne pod scénou zcela jistě zahlédnete po celý set zářivého úkazu minulého ročníku – TEXTURES, ale s chutí si zopakuji i mainstreamovější vystoupení nu-metalistů ILL NINO, či newyorské HC rozbušky SICK OF IT ALL. Třetí den je pro mne, krom nestorů jednotlivých metalových subžánrů, hlavně ve znamení EPHEL DUATH, trochu mě mrzí, že hrají tak pozdě – pevně doufám, že nezklamou!
RIP | 30. července 2006