CYANIC - Litanies Of Lust Unholy

CYANIC - Litanies Of Lust Unholy

CYANIC - Litanies Of Lust Unholy

CYANIC - Litanies Of Lust Unholy

V súťaži „Rozkóduj toto logo“ by kalifornskí CYANIC patrili k prinajmenšom strednému levelu náročnosti, pred vetvičkovo-prasklinovým black metalom z detskej izby a bublinovým vygrcaným aspoň trojslovným gore-slammingom, ktovie či nie tiež z nejakej takej izby. Ale tak lepšie než nejaký death-pop-core nápis, ktorý ako keby dizajnoval Alan Lesyk (© ozzy), všakže.

Kalifornia, zvlášť tá južná, je roky domovom svetovo uznávanej BDM scény, ktorá dodala viacero historicky dôležitých pojmov. Tie nebudem pripomínať, máte ich ovládať. Z tých, ktoré sa tu orientujú vyslovene na veľmi technické podanie extrémneho kovu smrti, ale spomeniem BRAIN DRILL, tí s kapelou, o ktorej je reč, súvisia, hoci mimoriadne okrajovo.

Zhruba tak, že Andre Cornejo, vokalista CYANIC, kedysi v BRAIN DRILL pôsobil, ale ešte v časoch pred prvým demom tohto spolku. A jeho už nie celkom nová partia zo San José k rozhodne nemálo surovému death metalu pristupuje dosť odlišne.

CYANIC

Prvý dlhohrajúci album CYANIC, vzniknuvších už v roku 2004 a majúcich na konte jedno demo z roku 2010 – pokojne ho teda mohli pomenovať „Čo sa pečie, neutečie“ -  vyšiel koncom augusta minulého roku. V časovom rozpätí dvadsaťšesť a pol minúty ním prefrčí dvanásť skladieb, ktoré by sa hádam dali označiť aj ako death/black metal, prípadne, ako si to zaškatuľkovali samotní CYANIC, death/black/grind.

Vec sa dá zjednodušiť aj tak, že kalifornské kvinteto sa venuje veľmi agresívnemu, ostrému, divokému a neuhladenému death metalu s pochmúrnou a rúhavou atmosférou. Album „Litanies Of Lust Unholy“ je križovatkou dvoch prístupov ku kovovej smrtke. Tým prvým je staroškolský, besniaci a pekelnou sírou páchnuci blasfemický death metal tak, ako ho poznáme od skupín z okruhu SADISTIC INTENT, ORDER FROM CHAOS alebo ANGELCORPSE. Ničivá agresia, pekelný rachot, revaný vokál. A v týchto momentoch pár harmónií a škriekajúcich hlasových polôh dodáva blackmetalovú príchuť.

Druhým je death metal klasickej školy, dosť brutálny a zároveň technicky podaný. Miestami ako besnejší odkaz MORBID ANGEL, oldschoolové valcovanie krajanov SEVERANCE, trochu majestátnej deathmetalovej zloby od IMMOLATION, vrátane pomerne technického hrania a hlbokých vokálnych polôh, pre tento žáner typických. A pretože sme v Kalifornii, nebudeme – našťastie – ušetrení ani BDM hudobných i vokálnych vstupov, ktorých učiteľmi boli napríklad takí DISGORGE.

Celkovo CYANIC namiešali dosť chytľavý a veľmi výbušný elixír vysokorýchlostného, priamočiareho, ale veľmi solídne zahraného deathmetalového extrému s presahmi do dvoch ďalších myšlienkovo, prípadne hudobne blízkych žánrov. Na začiatok dosť dobré.

CYANIC

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Deathmetalová divočina z Kalifornie, dá sa povedať, že tak trochu extrém mimo v súčasnosti preferovaných žánrových prúdov. A to sa u mňa ráta.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 26:28

www.myspace.com/cyanic

Sestava

Skladby

  1. Endless Scorn
  2. Slayer Of Angels
  3. Horns Of The Baphomet
  4. Spiritual Exploration
  5. Blasphemous Conception
  6. Lurking Below
  7. Raiism
  8. Wolf Knife
  9. Binding
  10. Ten Thousand Spears
  11. Raw Head
  12. Runes

Diskografie

Litanies Of Lust Unholy (2012)
Demo (2010)