MISERY SIGNALS, YOUR DEMISE, THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU - Praha, Klub 007 - 31. srpna 2009

MISERY SIGNALS, YOUR DEMISE, THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU - Praha, Klub 007 - 31. srpna 2009

MISERY SIGNALS, YOUR DEMISE, THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU - Praha, Klub 007 - 31. srpna 2009

MISERY SIGNALS, YOUR DEMISE, THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU - Praha, Klub 007 - 31. srpna 2009

Večer, který ve své široké náruči objímal tři zajímavé a žánrově poměrně nehomogenní kapely, otřásl Sedmičkou poslední prázdninový den. Grupa pánů Morganů zvaná MISERY SIGNALS je u nás již poměrně zavedenou záležitostí a patří mezi nejskloňovanější jména v moderním emotivním metalcoru. Hardcoroví dělníci YOUR DEMISE naproti tomu slibují poctivou nekompromisní moshovací rubanici a opravdovou třešničkou na dortu je banda, jež slaví za velkou louží nemalé úspěchy a u nás se představuje poprvé – progresivní smršť zvaná THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU.

THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOUTi večer zahájili něco po půl osmé do téměř prázdného klubu, který se naštěstí rychle plnil. Překvapením byla poněkud oslabenější sestava, ale i v ní tito experimentátoři z New Jersey dokázali vytvořit naprosto skvělou a vřelou atmosféru jak svoji hudbou, tak vystupováním. Jejich excelentní směs progresivního rocku, metalu, screama, indie, mathcore a bůhvíčeho ještě, byla jednoznačně nejkošatějším zážitkem z celého večera. Nadupané energické tsunami, kterému dominoval výtečný zvuk hřmící bicí soupravy a trylkující kytara, se střídalo s téměř minimalistickými intimními kytarovými vlnkami Alexise Pareja, vokalista Jase Korman místy působil jako by si rozerval hrudník a nabízel svoji aortu poskakujícím jednotlivcům před pódiem. Pro mě jednoznačně nejvýraznější zážitek večera.

YOUR DEMISENásledovat měli Angláni YOUR DEMISE, od kterých jsem si sliboval řádnou mosh hardcorovou jízdu. Studiově jejich hudba šlape jako hodinky, byť v ní jsou záchvěvy punk-hardcorového modelu lopata-krumpáč, živě jsem však byl po hudební stránce zklamán. Celek neměl zdaleka tak ostré hrany, jako zvuk posledního alba. Podobná kapela by měla právě při živých vystoupeních minimálně násobit dojem ze studiové tvorby, u YOUR DEMISE jsem měl opačné pocity. Show samozřejmě na jedničku, atmosféra pod pódiem nad bodem varu, já si ale odnáším nenaplněná očekávání.

MISERY SIGNALS jsou na tom mnohem lépe. Řádně protřepaný drink náladového neoprog metalu, hardcore a metalcore byl divácky i posluchačsky celkem vděčným zakončením večera. Ramenatý vokalista Karl Schubac si rozhodně nemohl na atmosféru stěžovat, Sedmička mu doslova a do písmene zobala z mikrofonu. Hlavní téma bylo zřejmé - plnohodnotně představit zásadní skladby z MISERY SIGNALSposlední desky „Controller“, o jejíž produkční stránku se postaral sám Devin Townsend. Atmosferické brnkačky s brutálními metalcorovými vpády vykouzlily na Sedmičce v prvních několika řadách hotové peklo a skupina tak úspěšně navázala na svůj zhruba rok starý koncert na tom samém místě. Pro mě osobně však zahajující Američané THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU celému večeru jednoznačně dominovali a ani wisconsinští pozitivně smýšlející chlapci z Milwauke s tím nic nenadělali.

 7

RIP
RIP

Další informace