ANATHEMA tour - Budapešť, Brno, Katowice

ANATHEMA tour - Budapešť, Brno, Katowice

Deň prvý: 8. jún 2004 - Budapešť, E-club – ANATHEMA, THE DETHRONERS, DE FACTO

Už príchod k E-klubu bol celkom zaujímavý – ľudia čakajúci pred vstupom v hadovitom dvojrade, priam vzácne nepredbehovanie sa, dobrá nálada a na blízkej lúke za loptou sa naháňajúci Danny v bledomodrom triku „ITALIA“. Klub je síce využívaný na akcie komerčnejšieho a inak orientovaného osadenstva, no po minulej akcii som veril, že zvuk bude viac ako dobrý. A myslím, že taký aj bol. Niečo po 19.00 svoj 25 min. set rozbalili domáci DE FACTO, so svojim nie zlým hudobným prevedením v štýle zmesi nových PARADISE LOST a AMORPHIS. Po veľmi rýchlej pauze na pódium vystúpilo septeto THE DETRONERS a začali pekne zostra, a rovnako ťažkotonážne svoj goth“n“roll –ový výstup aj ukončili. V niektorých chvíľach som mal pocit, že pri ich aktívnom pobyte na pódiu majú na ňom stále menej a menej miesta a hlavne huslista sa tlačil stále viac a viac do publika! V konečnom prípade však celkom hudobne podarení predskokani.
ANATHEMAUž pri úvodných tónoch hovoreného intra človek začína pomaly cítiť, ako je jeho chrbát zaťažený stále menej a menej udržateľným tlakom za nim sa tlačiacich anathema-maďaromaniakov a po úvodnej „Shroud of False“ a úvodnom riffe „Fragile Dreams“ tomuto tlaku absolútne, hoci i nedobrovoľne podľahne a celá jeho telesná schránka je odcudzená na plavbu v spleti ostatných tiel. A to je prosím iba živé prevedenie už dávno nemetalového liverpoolskeho zoskupenia. No keďže ešte podstatnú časť fanúšikovskej základne ANATHEMY, tvoria príslušníci práve tejto subkultúry kapela nenecháva nič na náhodu a už počas spomínanej „Fragile Dreams“, ako aj nasledujúcich kúskov z novej platne ako „Balance“, atypický „Closer“, no i starších platní „Pressure“, „Release“, „Forgotten Hopes“ sa tóny skladieb vo veľkej miere odlišujú od ich štúdiových prevedení a znejú veľmi hutným a heavy soundom, čo samozrejme každý z nás veľmi privítal. Rovnako zaujímavo pôsobí aj koncepčné rozdelenie playlistu, kde popri klasických koncertných dvojičkách ako „Pressure“ vs. „Release“, „Forgotten Hopes“ vs. „Destiny“ odzneli dosť zaujímavo a kontrastne pôsobiace dvojky „One Last Goodbay“ vs. „Empty“ a „Are You There“ vs. „Judgement“, ktoré vyvolali nie len vo mne búrlivé ovácie duše a tela. Človek zmáčaný vlastným, ako aj potom svojich spolusppútnikov sa ďalej necháva opantávať poslednými songmi z alba „ A Fine Day To Exit“, aby ho na konci ubila hromadne odspievaná a krásne melancholická „Flying“.
Samozrejme, že v Maďarsku odchod kapely z pódia ešte ani zďaleka neznamená koniec koncertu a tak po 5-6 minútach neprestávajúceho potlesku ANATHEMA opäť nastupuje na pódium a svoj bonus set štartujú covermi PINK FLOYD z filmu „The Wall“ – „Empty Spaces“ a „What Shall We Do Now“ a jediná skladbá z prvotiny samozrejme vo forme „ Sleepless“ ako aj neo-maďarská hymna „Angelica“ a svoj set snaď už definitívne končia majestátnou a po celý čas koncertu vyžadovanou „A Dying Wish“.
No, neboli by to Maďari, keby si opäť po cca.10 (!!!) minútovom aktívnom skandovaní, tlieskaní a hulákaní, nevydobili už skutočne posledný kúsok „Comfortably Numb“ a ukončili tak jeden skvelý hudobný večer.
Po tomto hviezdnom výkone nasledovala už iba obligatórna fotosession a podpisovanie každého člena ANATHEMY na priestranstve pri karávanoch kapely s veľmi vďačnými maďarskými fanúšikmi.

Playlist:
Shroud of False, Fragile Dreams, Balance, Closer, Pressure, Release, Forgotten Hopes, Destiny is Dead, Inner Silence, One Last Goodbay, Empty, Are You There, Judgement, Panic, Temporaly Peace, Flying, Empty Spaces, What Shall We Do Now, Sleepless, Angelica, Dying Wish, Comfortably Numb

Deň druhý: 9. jún 2004 - Brno, Fléda – ANATHEMA, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, ANIMÉ

Pár desiatok minút pred začiatkom koncertu to ešte vyzeralo, akoby mala vystúpiť iba nejaká miestna smečka, žiadne rady, či inak preplnené pivné stoly. S asi pol hodinovým sklzom, stredajší večer načali ANIMÉ so živou produkciou piesní z debutového alba „Sky Above Wires“ a rovnako párom nových ochutnávok. Výkon to bol kvalitný, a zaujal aj samotného Dannyho, ktorý si nejeden krát zatlieskal a zavýskal. Na S.S.O.G.E som bol ozaj sám veľmi zvedavý, keďže v poslednom čase až tak často nevystupujú a s novým albumov tiež príliš na ponáhlo nemajú. A keďže všetky spevy zaspievala iba samotná Hanele skladby ako „ My Friend Who Doesnt Exist“, „Klezmer“, „Forever“, „I Know“ vyzneli pôsobivo rovnako ako dosť nekonvenčná „ Gigua“.
ANATHEMASamotný set ANATHEMY začal a pokračoval v rovnakým intenciách ako predchádzajúce budapeštianske vystúpenie a myslím, že aj brnenské osadenstvo privítalo hutnejšie razenie takých menej tvrdších skladieb ako „Balance“, či „Pressure“. V trochu obmenenej verzii nám Les načal „Inner Silence“ a rovnako časté Vincentove obmeny elektrickej a akustickej gitary narobili v songoch príjemnú šarapatu. Opäť veľmi zaujímavo pôsobila zmena náladovosti baladickej „One Last Goodbay“ a na ňu nadväzujúcej naspeedovanej „Empty“, ako aj duel melancholickej a dvojhlasne odspievanej „A Fine Day to Exit“ a rezkého „Judgement-u“. Čo mi trochu vadilo bol trochu neosobnejší prístup publika, ale ako sa vraví iný kraj, iný mrav, takže prídavky vo forme dlhšej verzie „Dying Wish“ a „2000 & Gone“ ukončili po oficiálnej stránke tento opäť neopakovateľný večer.
Po určitej po koncertnej pauze si však ešte zopár jedincov v backstage priestoroch mohlo, pri poháriku pivného moku, vychutnať klavírne predstavenie ešte stále neunaveného Dannyho a jeho verzie songov od RADIOHEAD, JOHNA LENNONA „Imagine“, PINK FLOYD „Wish You Were Here“ ako aj ANATHEMOVSKU verziu „Better of Dead“. Čiže piesní, ktoré žiadny komentár nepotrebujú.

Playlist:
Shroud of False, Fragile Dreams, Balance, Closer, Pressure, Release, Forgotten Hopes, Destiny is Dead, Inner Silence, One Last Goodbay, Empty, A Fine day To Exit, Judgement, Temporaly Peace, Flying, Eternity part III, Dying Wish, 2000 & Gone

Deň tretí: 10. jún 2004 - Katowice, Mega Club – ANATHEMA, DELIGHT

Poľské banícke mesto nás privítalo, vďaka akurát prebiehajúcemu kresťanskému sviatku, svojim sviatočným nádychom a zatvorenými obchodmi (vďaka čomu odpadla aj vopred avizovaná autogramiáda). No ešte šťastie aj pootvorenými knajpami a celkom schopným poľským pivom (Zywiec, Warka)
Samotný klub je veľmi zaujímavo riešený, nakoľko je poschodový - keď v suteréne sa nachádza barová a sedacia časť a na poschodí samotné koncertné priestranstvo. Rovnako podivuhodné je, že tieto priestory sú spojené len jedným schodiskom, takže bolo celkom komické sledovať, ako sa samotní protagonisti pomocou bodyguardov predierajú absolútne preplnením čakajúcim publikom. „Vďaka“ takémuto architektonického riešeniu som tak nemal možnosť vzhliadnuť krakovsko-gotických DELIGHT a zvuk doliehajúci z poschodia je diplomatickejšie radšej nekomentovať, takže snáď nabudúce.
ANATHEMAPo strastiplnom pretĺkaniu sa davom a nájdení schopného miesta už ANATHEMA pomaly ladili svoje nástroje a celkom pekne nás navnadili už zahraním pár riffov z „Enter Sandman“ ako aj „Lithium“, čiže začiatok viac ako provokatívny!
Samotný set bol približne rovnaký ako v predchádzajúce dni, akurát, že v spoločnosti poľských Anathemaniakov bol každý rýchleší riff z „Panic“, „Empty“, či „Judgement-u“ pádnym dôvodom na prípadné zdravotné poškodenie telesnej schránky, alebo na privodenie si akútneho nedostatku kyslíka, keďže vzduch sa stal po týchto peckách prakticky nedýchatelný, a zopár jedincov muselo byť vďaka takejto indispozícii vynesených zo sály. Pár ďalších si od kapely zalúžilo titul „Dancer Of the Night“, nakoľko ich headbanging umenie ukázali priamo na pódiu. Rovnako za povšimnutie stojí hromadný chorál pri „One Last Goodbay“, či „Flying“, keď spev samotného Vinnieho v spleti tohto chorálu absolútne zanikol a keď sám videl, že nemá šancu, len sa lišiacky s úsmevom na perách usmieval. Čo chlapci naznačili v úvode, dokonali na konci svojho setu keď k bonusovkám ako „Sleepless“, či „Angelica“, alebo „Comfortably Numb“, zahrnuli aj METALLICOU už dávno nehrávanú inštrumentálku „Orion“.

Playlist:
Shroud of False, Fragile Dreams, Balance, Closer, Pressure, Release, Forgotten Hopes, Destiny is Dead, Inner Silence, One Last Goodbay, Empty, A Fine Day To Exit, Judgement, Temporaly Peace, Flying, Orion, Sleepless, Angelica, Dying Wish, Comfortably Numb

Fotografie pocházejí z brněnského koncertu a jejich autorkou je Manžeta. Děkujeme za svolení k jejich použití.
Vícero fotografií najdete na adrese: www.nebrat.cz/silencio/galerie.php?dir=Anathema

 49

Marius

Jiné pohledy

Já bych si dovolil pouze vypíchnout pár pozitiv a negativ týkajích se brněnské zastávky:
+ prostory Flédy – Fléda je skutečně velmi příjemným pláckem nedaleko centra Brna, s prostorným foyer a relativně rozměrným sálem s členitým vysokým stropem, což je jedním ze základních předpokladů kvalitního zvuku
+ skutečně dobrý zvuk všech účinkujících
+ návštěva, která klub zaplnila a přitom nikomu nehrozilo zadušení (360 platících hlav a 430 kusů včetně VIP)
+ vhodný výběr předkapel a jejich sympatické výkony (ostatně ve stáji Redblacku nelze narazit na nějakou chromou herku)
+ 2 hodiny ANATHEMY
+ sličné fanynky stojící hnedle vedle mě
- otřesný épětapadesátkový vzorek punčoch Hanky Nogolové (pěvkyně SSOGE)
- sličné fanynky stojící hnedle vedle mě a svou přítomností narušující mou koncentraci na výkon headlinera
- Thorn, který nebyl schopen zaklepat mi jemně na rameno a pozvat mě na štaprdličku
Shnoff | 16. června 2004