RESIN TOMB - Cerebral Purgatory

RESIN TOMB - Cerebral Purgatory

RESIN TOMB - Cerebral Purgatory

RESIN TOMB - Cerebral Purgatory

Tak tady máme další debutové album další nabroušené a doposud alespoň v našich končinách nepříliš známé partičky. Tato pětice z australského Brisbane zasvěcené asi nepřekvapí nikterak objevným žánrovým pojetím, zbystřit by však ale měli všichni, kdo hledají kvalitní a slušně provedený metalový extrém. RESIN TOMB totiž toto všechno na skromné ploše svojí nahrávky nabídnou ve velmi slušné kvalitě.

Klasický a dle těch nejprofláknějších pouček pojatý úvod, jehož hlavním záměrem je vás okamžitě mrštit o zem poté, co tuto návštěvu vpustíte to svého příbytku, je tvořen úvodní dvojicí skladeb. Grindcore ve své ryzí podobě zaujme lehce apokalyptickou produkcí a nesmírně energickým provedením. Samozřejmě, že toto by mělo být v tomto žánru naprostým standardem, ale ne vždy se to úplně povede a především ne vždy se to povede i s nějakou tou přidanou hodnotou. Tady bych ji viděl v již zmiňovaném neurotickém soundu a skutečně pohlcující energii, s jakou to na nás skupina hned od začátku hrne.

RESIN TOMB

Poté, co proběhlo obligátní a lehce formální seznámení se může skupina v dalších skladbách naplno předvést. Což znamená, že doposud dominující rychlopalebný grind postupně přenechává prostor i jným vyjádřovacím způsobum, přičemž si ale stále ponechává hlavní slovo. Jinými slovy, skladby místy znatelně zpomalí, riffy a potažmo i atmosféra se zahustí a z reprodukturů se začne valit slušivé sludge-metalové bahno. Kapela se doslova vyžívá ve střídání temp a snaží se tak z omezených výrazových prostředků vytřískat maximum možného.

Za výraznější vybočení z této linie lze určitě označit čtvrtou skladbu v pořadí - „Cerebral Purgatory“. Zde totiž proběhne úplný ponor do hutné a valivé bažiny. V tomto trendu kapela ješte chvíli pokračuje i v následující skladbě, ale zde již střední tempo není v hlavní roli. Pouze nadhazuje před další zničující sypačkou. Nic objevného, řeknete si. A já nemohu nesouhlasit. V takovýchto případech vždy výsledný dojem závisí od intenzity s jakou vás to popadne za flígr a také od schopností kapelu udržet v takto nastaveném trendu i vaši pozornost.

Obojího se mi od těchto Australanů dostalo měrou vrchovatou. Jejich první album je totiž nahrávkou vskutku intenzivní, nelítostnou a navíc obohacenou o atmosférou dýchající apokalypsou. V tomto směru mi dost připomenou podobně intenzivní Kanaďany WAKE. Ruku v ruce s tímto perfektně koliduje i rozumně zvolená stopáž. Zkrátka zde nic nepřebývá a vlastně ani nechybí. Velmi dobrý metalový extrém. Hotovo.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Intenzivní a nelítostná nahrávka kombinující hutnost sludge metalu s grindující divokostí.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Dysphoria
  2. Flesh Brick
  3. Scalded
  4. Cerebral Purgatory
  5. Human Confetti
  6. Purge Fluid
  7. Concrete Crypt
  8. Putresence

Diskografie

Cerebral Purgatory (2024)
Unconsecrated // Ascendancy (EP) (2022)
Resin Tomb (EP) (2020)