LIBERTEER - Better To Die On Your Feet Than To Live On Your Knees

LIBERTEER - Better To Die On Your Feet Than To Live On Your Knees

LIBERTEER - Better To Die On Your Feet Than To Live On Your Knees

LIBERTEER - Better To Die On Your Feet Than To Live On Your Knees

Akosi sa v poslednom čase ukazuje, že systém, ktorý sme si vymysleli, prestáva fungovať a čím ďalej tým viac nás zožiera morálne, fyzicky i psychicky. Zatiaľ nikto nevymyslel, ako presne von z týchto sračiek, vlk sa nenažerie tak, aby ovce zostali celé, a je asi hlavne načase, aby ovce kopli vlka tam, kde sa sedí. (Aby nebol omyl – cesta k zlepšeniu by po doterajších skúsenostiach určite nemala viesť cez nové pokusy so socializmom a komunizmom, to fakt nie.)

LIBERTEERVlka môžeme nazvať systém a jedným z tých, ktorých systém už vcelku serie, je Matthew Widener, postava známa z grindových CRETIN alebo THE COUNTY MEDICAL EXAMINERS, prípadne z kapely CITIZEN. Nejde o žiadneho nováčika na scéne, keďže v CRETIN (ktovie ako vlastne fungujú potom, čo sa z frontmana Dana Martineza vďaka pokroku v medicíne stala frontwoman Marissa Martinez) hrá od začiatkov v roku 1992. CRETIN bol „ideologicky“ o celkom iných veciach, „šteklivých“ či nevážnych, a v rokoch 1996 – 2001 mal pauzu práve kvôli tomu, že Matt slúžil v americkom námorníctve a možno aj vtedy začal vidieť svet okolo z ďalšieho uhla.

Spravodlivo naštvaný Američan svoje nervy aktuálne ventiluje v rebelskom anarcho-grindovom jednočlennom telese LIBERTEER, ktoré u Relapse debutuje s albumom, názvom hlásajúcim, že je lepšie zomrieť stojac na nohách než žiť na kolenách. Hudobne ide o veľmi vydarený agresívny nárezový priamočiary grindcore v duchu klasiky ako TERRORIZER, NAPALM DEATH alebo ASSÜCK. Razantné náklepy a polkové pogovačky, rezavý, útočný zvuk gitár, príjemne skreslená basa a zrozumiteľný revaný vokál, prinášajúci posolstvá zo sveta uhnívajúceho okolo nás, to sú v podstate typické grindové rekvizity, ale je tu ešte čosi navyše. V prvom rade mnoho slávnostne melodických gitarových liniek, z ktorých razí bojovnosť, hrdosť a odhodlanie starých metalových kapiel – v niektorých momentoch som si spomenul dokonca aj na prvé albumy HELLOWEEN - a to nie je všetko.

Pokiaľ ide o „netradičné elementy“, minulého roku nórski blackmetalisti TAAKE na novinke vyslovene zabodovali s bendžom („Myr“), v LIBERTEER sa však ide ešte ďalej. Tie hrdinské, nadšené, pompézne, do boja a revolúcie vyzývajúce klávesové pasáže v hneď niekoľkých skladbách by som si rozhodne vedel predstaviť skôr v RHAPSODY, maximálne v BAL-SAGOTH (napr. „Build No System“, ale v divokom grinde? Nuž, prečo nie. Nejaké to využitie armádnych maršov a ľudových nástrojov – zase raz aj bendžo („Rise Like Lions After Slumber“) - odkiaľsi z nejakej kentuckej divočiny, to je tiež solídne prekvápko. Skladbu „99 to 1“ pre zmenu s nasledujúcou „Sweat For Blood“ spája nejaké to elektro.

Aby ste sa nevydesili – tieto úlety nie sú všade, väčšina skladieb je hlavne o starom dobrom a stále efektívnom drvení od nadaného a technicky i skladateľsky zdatného hudobníka. LIBERTEER je grindcore s nejakými tými nečakanými a zábavne zakomponovanými momentmi, klasika obohatená o niekoľko odvážnych nápadov, ktoré môžu „konzervatívcov“ znepokojiť, ale oplatilo sa ich risknúť. Fúzia „nespojiteľného“ na spôsob LE SCRAWL sa nekoná, a za „srandovným“ grindom si tiež budete musieť skočiť za THE EXCREMENTORY GRINDFUCKERS, pretože tu sa hovorí o revolúcii, hlavne mimo hudby, a autor svoj projekt berie vážne.

Tých, ktorí si pamätajú časy socializmu a „obrazovej agitácie“ pobaví obal albumu v štýle angažovaných plagátov plných revolučného a budovateľského zápalu, nuž, LIBERTEER burcuje do boja s práve krachujúcim poriadkom, takže táto expresia nadšenia a odhodlanosti sa zrodila prirodzene. Nakoniec, ak je vašou hlavnou témou sloboda a anarchia, tak revolučný duch prestúpi aj vizuálnu stránku nahrávky. Nechce sa mi posudzovať, do akej miery sa v textovom posolstve tohto albumu stretáva dobrý úmysel s prehnaným idealizmom, lebo po strávení skoro polovice života v totalitnom režime a po skúsenostiach s tým „niečím“, čo nastúpilo po ňom, som cynik a skeptik voči v zásade všetkým ideológiám. S titulom albumu súhlasím bez pripomienok, o ostatnom by sa dalo diskutovať, hudba ma baví, grindcore od veterána s nápadmi si pozornosť zaslúži.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

Grindcore starej školy, zvlášť pokiaľ ide o textový obsah, ale so slušnou kopou nových, nečakaných nápadov.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 27:47

liberteer.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. The Falcon Cannot Hear The Falconer
  2. Build No System
  3. Without Blazon (Is The Flag I Hold Up And Do Not Wag)
  4. We Are Not Afraid Of Ruins
  5. Class War Never Meant More than It Does Now
  6. Rise Like Lions After Slumber
  7. That Which Is Not Given But Taken
  8. Better to Die On Your Feet Than Live On Your Knees
  9. Usurious Epitaph
  10. Revolution's Wick Burning Quick
  11. 99 to 1
  12. Sweat For Blood
  13. Barbarians At The Gate
  14. When We Can't Dream Any Longer
  15. It Is The Secret Curse Of Power That It Corrupts
  16. I Am Spartacus
  17. Feast Of Industry

Diskografie

Better To Die On Your Feet Than To Live On Your Knees (2012)