PORTIKUS - Promo 2003

PORTIKUS - Promo 2003

PORTIKUS - Promo 2003

PORTIKUS - Promo 2003

Zhruba dva roky má v letošním létě odkrouceny slovenská partička se jménem PORTIKUS. Čtveřice muzikantů z Rimavské Soboty má ovšem hodně daleko do neotrkanosti mlíčňáků začátečníků, aby také ne, vždyť tři čtvrtiny souboru spolu již něco odehráli pod hlavičkou FAJRONT LTD. nejen na domácí půdě, nýbrž i v zahraničí a pyšnit se mohou taktéž jedním vydaným CD. Tehdejší grunge však podle všeho postupně přestal vyhovovat stále náročnějším choutkám hudebníků a tak je tu menší obměna kádru, ruku v ruce s pootočením stylového kormidla k větší instrumentální rozmáchlosti.

PORTIKUSPromo demo obsahuje pouhé dvě skladby, takže obrázek, který si z nich můžeme o současném hudebním směřování PORTIKUS udělat, musí být zákonitě omezený. Jedno je ale jisté hned od počátku. Dobrá sudička náhody totiž kapele za mikrofon nadělila opravdový pěvecký talent. Skutečně, třiadvacetiletý Gabo Kertész je pravý poklad. Pro vaši představu vezměte Midnighta ve zlaté éře CRIMSON GLORY, jen uberte z těch nejpronikavějších výšek. Máte? Tak to je přesně Gabo! Jedničku o „Virtuálním světě“ tedy krom vokálu táhne hodně vytažená baskytara Alexandera Papanecze a skvělý hlavní motiv (zdráhám se napsat refrén) s názvuky východu. Vprostřed něco vkusných prog-meziher a společně s návratem k již známému i příjemný pocit z vkusně zkomponované skladby. Dvojka „The Golden Cage“ je přímočařejší, víc heavy. Ne vždy to musí být nutně ku prospěchu věci, naštěstí disponuje i nakažlivým refrénem a trochou prostoru pro rytmiku uprostřed, čili ani tady bych se o výsledek nebál. Snad jen pouvažovat o druhé kytaře, absence jakéhokoliv kytarového sóla u podobné muziky totiž rozhodně není běžnou věcí.

Pro moderní power metal je potřeba skutečně MOCNÝ zvuk. „Promo“ z Exponentu sice nadupaností po téhle stránce příliš neoplývá, ale rozhodně to není chybou skupiny samotné, spíše nedostatkem financí a tak neobviňujme nepravé. Osobně jsem na chystanou plnohodnotnou desku velice zvědav.

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Verdikt

Dobrá práce a chvályhodná snaha o hodně technický power metal s výtečným zpěvákem. Bodovat pouhé dvě skladby (obě lze stáhnout z internetových stránek kapely) by však nebylo vhodné a tak raději společně počkejme na debut.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 8:10

Produkce: Portikus, Sanchez
Studio: Exponent (Šulekovo)

Kontakt: Peter Žíroš, Novomeského 8/15, 97901 Rimavská Sobota, Slovakia

www.portikus.sk

Sestava

Skladby

  1. Virtual World
  2. The Golden Cage

Diskografie

Reborn (EP) (2012)
Virtual World (2005)
Promo 2003 (2003)

Jiné pohledy

8 / 10
Nelze než podepsat Darkmoorův elaborát do posledního písmenka. PORTIKUS jsou příkladem technicky našláplé metly s výtečným vokalistou a soudě dle nabídnuté vafličky i se schopností psát zajímavé skladby. Členité, komplexní a přitom zábavné. Mrzí mě, že to místy působí tak trochu profesorsky a odtažitě, ale to samozřejmě lze hodit na triko zvuku i produkci. Takže na album se co? Na album se těšííím!
--- hodnotím, protože mi to nechce vzít pohled bez hodnocení ---
Marigold | 1. července 2004