Dan Wells - POTOMKOVIA

Dan Wells - POTOMKOVIA

Dan Wells - POTOMKOVIA

Dan Wells - POTOMKOVIA

Keďže postapokalyptickú atmosféru mám veľmi rád, siahnuť po tejto knihe bolo z mojej strany viac než logickým aktom. Nakoľko sa ale moje očakávania naplnia, to bolo dosť otázne, pretože som sa stretol s dosť rozpornými reakciami a recenziami, hoci väčšina z nich knihu Dana Wellsa chválila. Rozporne sa vyjadrovali práve k miere, s akou tento príbeh možno považovať za postapokalyptický.

Príbeh Kiri Walkerovej, mladej začínajúcej lekárky, sa začína na ostrove, ktorý je spojený s pevninou len dobre stráženými mostami. Kira žije v malej komunite, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou posledným zbytkom ľudstva z celej planéty. Ľudí vyhubila nielen vojna s potomkami a občianska vojna, ale tiež vírus RM, ktorý spôsobuje skorú smrť všetkých novorodencov. Kira spolu s priateľmi vymyslí riskantný plán, ako vyriešiť problém s vírusom, no ich snaženie prináša len šokujúce odhalenia, ktoré hlavných hrdinov postavia pred otázky o zmysle svojho konania a zmysle existencie samotného ľudstva i jeho potomkov.

Nepripomína vám zápletka ohľadom neplodnosti ľudstva film Potomkovia ľudí? Inšpiroval sa autor priamo týmto filmom alebo poviedkou z pera P. D. Jamesovej? Neviem. Nedá sa však označiť za plagiátorstvo, pretože v tomto príbehu nehrá najhlavnejšiu rolu.

POTOMKOVIA

Dan Wells je dobrý rozprávač, ktorý sa nesnaží len sucho popisovať svet, v ktorom žije Kira, ale jeho bezútešnosť odhaľuje skôr cez dialógy a konanie jednotlivých hrdinov. Miestami pre nás nelogické správanie sa postav možno pochopiť, ak sa čitateľ pokúsi akceptovať, že svet stvorený Danom Wellsom, zasadený do roku 2067, je celkom iný ako ten náš a ľudia vychádzajú z iných skúseností, zážitkov a priorít, ako by asi vychádzala väčšina z nás.

Aby som len nechválil, odchovaný na knihách takých majstrov, ako sú Stephen King, Peter Straub a Cormac McCarthy, som predsa len mierne sklamaný. Kniha Potomkovia nie je takým kompaktným celkom a neodsýpa takým spádom, ako by som si predstavoval. Dan Wells je iný, skôr mladšej generácií pristupnejší rozprávač, ktorý ma ale nakoniec predsa len prinútil prečítať jeho knihu so záujmom až do konca.


Aj napriek nie stopercentnej spokojnosti by som nad týmto príbehom palicu ešte nalámal. Hlavne z toho dôvodu, že Potomkovia sú len prvou časťou z trilógie a množstvo otvorených otázok má veľký potenciál, na ktorého základe je možné očakávať ešte veľký postapokalyptický príbeh, ktorému mal tak trochu ťažkopádnejší prvý diel vydláždiť cestu.

Či tomu bude naozaj tak sa dozvieme snáď už čoskoro. Začiatkom budúceho roka vychádza druhý diel trilógie v angličtine a snáď v lete sa dočkáme aj prekladu.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Verdikt

Trochu ťarbavejší, no predsa zaujímavý prvý diel postapokapyptickej trilógie, ktorej ústrednú myšlienku zhrnul autor do vety "jedinou nádejou ľudí je nebyť ľuďmi".

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Originálny názov: Partials
Počet strán: 352 strán
Väzba: pevná väzba
Rozmer: 125×200 mm
Hmotnosť: 300 g
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 9788055129549

thedanwells.com