ANATHEMA - Were You There?

ANATHEMA - Were You There?

ANATHEMA - Were You There?

ANATHEMA - Were You There?

Vinnie Cavanagh (ANATHEMA)Po veľmi nevydarenom DVD „A Vision Of A Dying Embrace“, ktorým firma Peaceville hodila na trh prastarý neupravovaný záznam v snahe zachytiť boom nového nosiča, sa minulý rok liverpoolska ANATHEMA pokúsila o reparát. A zdá sa, že dévedéčka Cavanaghovcom nosia smolu – „Were You There?“ je úplne posledným titulom vydaným skrachovaným labelom Music For Nations. Vydavateľská neistota spôsobila večné odďaľovanie očakávaného titulu, ktorý sa nachvíľu objavil dokonca v edičnom pláne Sony/BMG. No a keď DVD konečne uzrelo svetlo sveta, chýbal v ňom avizovaný booklet z dielne Travisa Smitha – nečudo, že sa Vinnie Cavanagh nechal znechutene počuť, že celý projekt bol „a fucking waste“...

Lee Douglas (ANATHEMA)Chvalabohu napriek spomínaným problémom nie je „Were You There?“ nepodarok. Hodinu a štvrť trvajúci koncert z Krakova, doslova pútneho miesta metalových kapiel túžiacich po DVD, je v dobrom slova zmysle štandardný. Na kapele je spočiatku vidno, že sa kŕčovito snaží nič neskaziť. Našťastie sa darí, a až na (tradičné) spevácke úlety Vinnieho hlavne ku koncu show podáva stopercentný a s postupom času čoraz uvoľnenejší výkon. Subjektívne najväčším nedostatkom je playlist, zložený výlučne z aktuálnej „A Natural Disaster“ a jej bezprostredných predchodcov „A Fine Day To Exit“ a „Judgement“. Napriek tomu, že na súčasnom turné ANATHEMA s chuťou stavia na podľa môjho názoru vrcholnej doske „Alternative 4“ a nebráni sa výletom do minulosti reprezentovanej „Eternity“ či spomienkou na „A Silent Enigma“, na reprezentatívne DVD si vybrala snáď až príliš konzervatívne. Najsilnejšou časťou je tak zrejme blok „Parisienne Moonlight“ a „A Natural Disaster“, odspievaný mimoriadne sympatickou slečnou Lee Douglas. V duete Lee jednoznačne zatieňuje Vincenta, ktorý si titulnú vec z novej dosky hodil do doslova bolestivo privysokej polohy. Záver setu obstaráva tradičná minuloročná ukončovacia skladba, „Flying“, s opakujúcou sa a pomaly miznúcou gitarovou slučkou na samom konci.

ANATHEMABonusová časť DVD navodzuje pocit, že „Were You There?“ je do veľkej miery iniciatívou firmy. Až na zaujímavý trojpiesňový záznam vystúpenia so sláčikovým kvartetom „Bacchus String Quartet“, v ktorom sa mihne David Wesling, ktorý Dannyho a Vincenta sprevádzal na poloakustickom turné v decembri 2004, ide o kolekciu „toho, čo sme vysypali z archívu“. Dve (pod)priemerné jednopiesňové koncertné záznamy a klip „Pressure“ sú trochu málo, obzvlášť, keď DVD je len jednovrstvové, takže miesta (by) bolo skutočne dosť. Už pri letmom porovnaní s „Lamentations“ od OPETH (vydaným v tej istej firme) „Were You There?“ mierne pokrivkáva...

Aby však nedošlo k nedorozumeniu: hlavná časť DVD je výborná; a až na okukanosť priestorov krakovského televízneho štúdia a osobné výhrady k playlistu je tento materiál pre každého fanúšika či návštevníka niektorého z minuloročných koncertov ANATHEMY mimoriadne hodnotným prírastkom do videotéky – aj vďaka skutočne vkusnému obalu, bookletu či designu menu. Chtiac-nechtiac sa však natíska dojem, že pri minimálnej troške snahy výsledok mohol byť ešte lepší.

 18

Thorn

Verdikt

Hlavná časť DVD je výborná; a až na subjektívne výhrady je tento materiál pre každého fanúšika či návštevníka niektorého z minuloročných koncertov ANATHEMY mimoriadne hodnotným prírastkom do videotéky. Chtiac nechtiac sa však natíska dojem, že pri minimálnej troške snahy výsledok mohol byť ešte lepší.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 109:00

Produkce: Les Smith

Formát: DVD5
Obraz: Anamorfný, 16:9
Zvuk: Dolby Digital Stereo, Dolby Digital 5.1
Región: 0 (bez obmedzení)

www.anathema.ws

Sestava

Skladby

  1. Intro: Childhood Dream
  2. Balance
  3. Closer
  4. Pressure
  5. Release
  6. Forgotten Hopes
  7. Destiny Is Dead
  8. Are You There?
  9. One Last Goodbye
  10. Pulled Under At 2000 Meters A Second
  11. Parisienne Moonlight
  12. A Natural Disaster
  13. Judgement
  14. Panic
  15. Temporary Peace
  16. Flying
  17. One Last Goodbye (live so sláčikovým kvartetom)
  18. Temporary Peace (live so sláčikovým kvartetom)
  19. Flying (live so sláčikovým kvartetom)
  20. Pressure (videoklip)
  21. Release (live v Londýne)
  22. A Natural Disaster (live v Hamburgu)

Diskografie

The Optimist (2017)
Distant Satellites (2014)
Weather Systems (2012)
Falling Deeper (orchestrální album) (2011)
We're Here Because We're Here (2010)
Hindsight (kompilace) (2008)
A Moment In Time (DVD) (2006)
Were You There? (DVD) (2004)
A Natural Disaster (2003)
A Vision Of A Dying Embrace (DVD) (2002)
Resonance 2 (kompilace) (2002)
A Fine Day To Exit (2001)
Resonance (kompilace) (2001)
Judgement (1999)
Alternative 4 (1998)
Eternity (1996)
The Silent Enigma (1995)
Pentecost III (EP) (1995)
Serenades (1993)
Crestfallen (EP) (1992)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Pokud něco točí tihle Poláci, není třeba se obávat nedostatečné zvukové či obrazové kvality. Thornovy výhrady k podobě playlistu a podobě bonusů jsou rozhodně na místě. V jejich případě je kvalitativní sestup až příliš znatelný, což je zvýrazněno i pokusy střihače o cvičení v prolínačkách, zatemňovačkách a dalších serepetičkách v případě záznamu koncertu se smyčcovým kvartetem, který mohl být při zodpovědnějším zpracování velkým obohacením tohoto DVD.
Shnoff | 28. dubna 2005