MY DYING BRIDE - Songs Of Darkness, Words Of Light

MY DYING BRIDE - Songs Of Darkness, Words Of Light

MY DYING BRIDE - Songs Of Darkness, Words Of Light

MY DYING BRIDE - Songs Of Darkness, Words Of Light

Nevesta len tak nezomrie a tí, ktorí si ju vzali ešte nebudú smútiť nad jej pohrebom, ale vítať ju opäť vo svojich srdciach...Majstri melanchólie opäť prichádzajú a znova dokazujú, že sú viac než dobrí, v tom čo robia...

Nemá význam pieť ďalšie ódy na tému MDB, ale radšej prejdem k meritu veci. Ako zvyčajne ľudia s citovým koeficientom rovným, alebo blízkym nule si s týmto albumom veľa neužijú, rovnako tí, ktorí v ňom budú očakávať ekvilibristické inštrumentálne dielo...O tom táto hudba a celý štýl vôbec nebol a nie je. Dokonale si to všetko dokáže vychutnať len vnímavý duch, schopný cítiť a vnímať vložené emócie a padnúť až do hlbín svojho najpochmúrnejšieho ja.

Táto pochmúrnosť vypĺňa obvyklú dlhšiu stopáž, akou sa albumy MDB a vôbec albumy v doomových polohách nesúce sa, vyznačujú. Prvé sekundy sa vyznačujú až temnou brutalitou,  vokál charizmatického Aarona je stále brutálnejší keď v titulke „The Wreckage of my Flesh" dokáže spolu s hororovou ambientnou zložkou vykresať až zimomriavky strachu. Po tomto dvojminútovom intre prechádza album do svojej skutočnej podoby v podobe rozťahanej plačlivej kompozície, vláčnych riffov, pomalých rytmov, prekvapivo zaujímavých breakov a prechodov bicích, kvílivých sól a jemným podfarbením kláves, ktoré však zdvihnú mrazivú vlnu emócií vo chvíli, keď sa ozve stúpajúci pohrebný zvuk organu ... až do záverečného vypustenia v podobe hovorenej reči epického príbehu a desivých zvukov úvodu„Vrak môjho tela...nahota mojej smrti" recituje Aaron..Po tomto nezostáva nič len si vydýchnuť a pripraviť sa na ďalšiu kompozíciu. Trocha jasnejšie riffy, zosilnené ešte až deathovými zásekmi a dôrazným Aaronovým vokálom, ktorý sa tentokrát predstaví vo svojej brutálnej podobe, vo zvláštnom death/blackovom zafarbení. Jemné party zahraté bez efektov pretekajú skladbou tiež...A to, čo sa dotkne srdca priaznivcov „Zomierajúcej Nevesty" je užitie sláčikových nástrojov a jemného nápevu ženského vokálu podfarbeného a zdôrazneného ozvenou.

Aj z predchádzajúceho popisu je zrejmé, že v skladbách sa deje toho veľmi veľa a aj zdanlivo rozťahané kompozície, sú vždy pretkané zaujímavými nápadmi, tak že v konečnom dôsledku nenudia a dávajú už len hudobne pocit epickosti a toho, že aj v hudbe sa niečo deje...Nemôžem ešte v krátkosti nespomenúť epický príbeh o Catherine Blake a jej vízie pekla. Ďalej zdanlivo pokojnú „My Wine in Silence",  k ostrému deathu brúsiacu rytmickú „The Prize of Beauty", s klincujúcimi gitarami zas „The Blue Lotus", nahnevanú „A Doomed Lover"... Spomínal som epickosť tá je popri hudobnej zložke podporená ešte rovnako epickou lyrikou, opäť plnou zúfalstva, temnoty, beznádeje, no nájde sa i priestor pre jemné pohladenie...aj keď týtmo „Piesne temnoty a slová svetla" až tak veľmi neprekypujú. Áno opäť je tu dielo, ktoré dokáže dohnať jemnocitnú bytosť až k slzám...

Už som síce spomínal, že hudobne po inštrumentálnej stránke u MDB nikdy nešlo a ani tentokrát nejde o žiadne ekvilibristiky, no napriek tomu viem vyzdvihnúť celkovú precíznosť, výborný cit pre kompozíciu s cieľom čo najviac zapôsobiť na emócie poslucháča...umné užitie správnych hudobných postupov tomu dáva dokonale vyniknúť...a tiež musím pochváliť Aaronov vokál, ktorý sa stále len lepší a obohacuje, tiež bicie pobrali na zaujímavosti a aj často v pomalých tempách sa blysnú dobrými rytmami a breakmi, to isté gitary, vo všeobecnej jednoduchosti je cítiť značnú údernosť a zaujímavé hudobné nápady len z inštrumentálneho hľadiska. Klávesy ako tvorca emócií a užitie samplov organu pôsobí dôrazne...Tak dôrazne ako album, ak ho chápeme ako celok a nebudeme vnímať len sluchom a rozumom, ale unášať sa pocitmi z dna našich duší...

Má zmysel to ešte nejako odporúčať, pre mňa tento album patrí k tomu najlepšiemu, čo MY DYING BRIDE vydali, tí ktorých tento album zaujíma si ho už zaradia sami, verím, že tiež veľmi vysoko.

 25

Arrow

Verdikt

MY DYING BRIDE je všetkým pojem jasný...pojem súvisiaci s melanchóliou a pocitmi stvárnenými v hudbe. Zbytočné niečo dopĺňať, v druhom pohľade to krásne vystihol Marigold...a MDB dokázali, že sú majstri svojho umenia aj tentokrát.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6,6 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 59:13

www.mydyingbride.org

Sestava

Skladby

  1. The Wreckage of my Flesh
  2. The Scarlet Garden
  3. Catherine Blake
  4. My Wine in Silence
  5. The Prize of Beauty
  6. The Blue Lotus
  7. And my Fury Stands Ready
  8. A Doomed Lover

Diskografie

Feel The Misery (2015)
A Map Of All Our Failures (2012)
The Barghest O' Whitby (2011)
Evinta (2011)
Excerpts From Evinta (EP) (2011)
Bring Me Victory (EP) (2009)
For Lies I Sire (2009)
A Line Of Deathless Kings (2006)
Songs of Darkness, Words of Light (2004)
The Voice Of The Wretched (Live) (2002)
The Dreadful Hours (2001)
Meisterwerk 2 (Best of) (2001)
Meisterwerk 1 (Best of) (2000)
The Light At The End Of The World (1999)
34,788% ...Complete (1998)
Like Gods Of The Sun (1996)
Trinity (1996)
The Angel And The Dark River (1995)
I Am The Bloody Earth (1994)
Turn Loose The Swans (1993)
The Thrash Of Naked Limbs (1992)
As The Flower Withers (1992)
Symphonaire Infernus Et Sphera Empyrium (1991)
Towards The Sinister (1990)

Jiné pohledy

6 / 10
Zbytočná doska umierajúcej My Dying Bride. Jediná kapela z lodí plávajúcich na špici kedysi silnej doommetalovej flotily, ktorá po drobných kúskoch speje tam, kde začala, a nie smerom opačným -- a bohužiaľ ruka v ruke s tým sa ponára do priemeru a nudy.
Priemer na úrovni My Dying Bride je možno nedostižnou métou pre množstvo epigónov, ale pri posudzovaní tvorby Angličanov samotných je to tak trochu málo...
Thorn | 3. března 2004

 

4,5 / 10
Ufff ... Soustředěne vyslechnout tuto desku až do konce je úkol věru nadlidský. My Dying Bride nikdy nepatřili mezi ty, kteří by svoji muzikou trhali rychlostní rekordy, ale co je moc, to je moc. Na desce jsem nenašel snad jediný výrazný moment, který by mě probral z letargie, ba přímo nudy, která z této nahrávky přímo číší. Nevím, ale ani z pohledu fandy doom metalu bych moc pozitiv nenašel. Prostě MDB si dále jednou ten svůj ukňákaný kolovrátek, který byl tři řadovky zpátky ještě stravitelný. Ale teď? ...
Dalas | 3. března 2004

 

8,5 / 10
Doom je v dnešní době styl ve kterém se těžko hledá nová cesta a pokud to někdo zkouší, většinou vyjde pochybný hybrid. Snad i proto MY DYING BRIDE sází na osvědčené noty. Mají svojí tvář a to se počítá. Sice na tomhle albu nepřichází s ničím novým, naopak se trochu utápí v klasických pomalých temných kompozicích, ale při porovnání se současnou doomovou scénou jsou stále těmi mistry, kteří mají co říci.
Noisy | 2. března 2004

 

6 / 10
Jen mistři dokáží hrát doom metal a nenudit. MY DYING BRIDE jsou mistři. O to více zaráží, že na čerstvém albu až příliš často nudí, což se mi v jejich společnosti ještě nepřihodilo. Pár zdařilých nápadů je ubito mdlým a utahaným projevem. A že má být doom metal utahaný? No jistě, jenže nesmí nudit. A než se do toho zamotám úplně, vyřknu rychle svůj ortel: V kontextu tvorby MDB překvapivě slabé album.
Shnoff | 2. března 2004

 

8 / 10
Poutníci z krajů věčného smutku opět vcházejí do našich duševních krajin. Smráká se a slunce krvácí do potrhaných mračen. Oni snad ani neumí zklamat, tihle malíři zešeřelých nálad, ba co víc, dovedou i v mezích možností překvapit. Tentokrát překrásnou a něžnou elegií My Wine In Silence...Přesto je novinkové plátno možná ještě o něco temnější a ponuřejší nežli to předchozí a kvalitou se mu přinejmenším vyrovná. Výtečný staromilský doom s náběhy k deathovému ostří nedokáže nudit, alespoň ne když se mu kouskem duše odevzdáte. Je to opět dokonalý soundtrack k zadumaným procházkám za soumraku. Skvost s pečetí mistrů. Škoda jen, že už nedokáže ohromit tak, jako "Light At The End Of The World". Je to zkrátka variace na totéž téma. Krásná variace.
Marigold | 29. února 2004