MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires

MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires

MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires

MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires

„Just listen to it Voice so true inside calling / To pick you up and march you on Keep from falling Let go your sorrow Sun will shine, this I promise Rising tommorow Rising..." Vážne by som chcel po vypočutí tohto albumu vidieť výraz v tvári týpkov, ktorí MACHINE HEAD po „Burn My Eyes" odpisovali ako módu a prorokovali krátke trvanie ich pobytu na výslní. Faktom je, že v prípade „Through The Ashes Of Empires" ide už o piaty štúdiový výtvor agresívnych Američanov. Posledné albumy (hlavne „Supercharger") už skutočne začínali naberať povrchné tendencie a kapela produkovala štvorminútové chytľavé a nenáročné veci, ktoré mali aj patričnú komerčnú odozvu (=predajnosť). Ak teda niekedy bol dôvod pre obavy ohľadom pôsobenia a ďalšieho vývoja MACHINE HEAD, tak len po albume „Supercharger".

MACHINE HEADNa „Through The Ashes Of Empires" došlo k výrazným zmenám. MACHINE HEAD proti všetkým očakávaniam a najodvážnejším predstavám pripravili skutočne fenomenálne dielo, ktorému treba venovať niekoľko pozorných vypočutí. „Through The Ashes Of Empires" je temný monument moderného metalu obsahujúci desať nekompromisných kompozícií, ktorým nechýbajú nápadité a komplexné aranžmány, dielom, ktorého emocionálna ťarcha posiela do poslucháča do kolien. V jednotlivých skladbách je pritom natrieskané len to najlepšie z predchádzajúcich albumov - teda rovnako melodické vyhrávky, či Flynnové refrény, ako aj energické drtiace výpady. Prepracovanosť jednotlivých námetov je doslova šokujúca a skladby bez problémov atakujú sedem minútovú hranicu. Je tu počuť fantastickú zohranosť a roky skúseností (Flynn už drhne struny pekných pár rokov, či už v rámci VIO-LENCE alebo ako zakladajúci člen FORBIDDEN), neuveriteľnú koncentrovanosť celej kapely nie na individuálne výkony (po tejto stránke je zbytočné hľadať chyby), ale v prospech celkového výsledku. Prvé štyri minúty jednotlivých songov počúvate typický MACHINE HEAD, lenže potom prichádza vždy premostenie v podobe nového riffu a skladba nadobúda nové rozmery, pričom s blížiacim sa záverom ešte výrazne graduje. Táto stavba je typická pre úvodnú (a asi najlepšiu) záležitosť „Imperium", ktorá doslova exploduje, takmer baladickú „Days Turn Blue To Gray", alebo „Vim" (druhá polovica a nosný riff jednoznačne odkazuje na BLACK SABBATH) a „All Fall Down". Výnimkou sú tri kratšie výbušné záležitosti - „Bite The Bullet", „Elegy" a „Wipe The Tears", nenarušujúce však celkový ráz albumu. Zaujímavosťou je na ich pomery a po posledných albumoch nezvykle častý výskyt gitarových sól progresívneho rázu. Úplne samostatne stojí záverečná „Descend The Shades Of Night" predstavujúca MACHINE HEAD ako kapelu schopnú vytvoriť nezvyčajne emotívnu skladbu a Flynna v úlohe vyzretého vokalistu. Jedinú výčitku možno smerovať k melodickému refrénu v „Left Unfinished" - menej je niekedy viac.

K mimoriadne temnému vyzneniu prispieva textová zložka, kedy ožívajú démoni Flynnovho detstva, témy zložitých rodinných vzťahov, vzájomných citov, výčitiek a pocitov odcudzenia (sám Flynn je adoptované dieťa), drogy (alkohol, heroín a speed skúsil Flynn na vlastnej koži) a vôbec osobné problémy, ktorými musíme v určitých etapách vlastného života čeliť každý. Pre celkový efekt robí veľa aj výborný zvuk, MACHINE HEAD obnovili spoluprácu s producentom prvých dvoch albumov Colinom Richardsonom, ktorý mal tento krát na starosti mixáž a produkcie sa ujal Rob Flynn pod jeho dohľadom. Album vychádza i v limitovanej edícii ako dvoj cd obohatené o rôzne demo verzie a video.

Album prišiel vo vhodnom čase, keď sa človek pod vplyvom rôznych priemerností, ktoré firmy chŕlia, zamýšľa nad tým, či ho ešte dokáže metalový album zaujať. „Through The Ashes Of Empire" je možno najlepším dielom MACHINE HEAD, ktoré sa bude len veľmi ťažko prekonávať. Najtvrdší, najtemnejší, najosobnejší a najlepší METALOVÝ album roka 2003.

 67

Radicalcut

Verdikt

Album prišiel vo vhodnom čase, keď sa človek pod vplyvom rôznych priemerností, ktoré firmy chŕlia, zamýšľa nad tým, či ho ešte dokáže metalový album zaujať. „Through The Ashes Of Empire" je možno najlepším dielom MACHINE HEAD, ktoré sa bude len veľmi ťažko prekonávať. Najtvrdší, najtemnejší, najosobnejší a najlepší METALOVÝ album roka 2003.

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 54:35

Produkce: Rob Flynn

www.machinehead1.com

Sestava

Skladby

  1. Imperium
  2. Bite The Bullet
  3. Left Unfinished
  4. Elegy
  5. In The Presence Of My Enemies
  6. Days Turn Blue To Gray
  7. Vim
  8. All Fall Down
  9. Wipe The Tears
  10. Descend The Shades Of Night

Jiné pohledy

7 / 10
Oaklandští radikálové se na své novince slyšitelně vracejí ke svým kořenům , tedy stylu kterým se prezentovali v polovině 90 – tých let na svém famozním debutu „Burn My Eyes“.
Novinka je nejmetalovějším albem od jejich prvotiny , ale i přes svůj výborný masivní sound zůstává v jejím stínu. Album je takřka okleštěné o jakékoliv zasněnější melodicky éterické nu- metalové pecky , tolik typické pro dva předchůdce „Supercharger“ a „Burning Red" (z nichž právě druhou jmenovanou desku považuji za machineheaďácký opus magnum) , ale i hip – hopové pasáže se zde vytratili v nenávratnu. A tak „Through The Ashes Of Empires“ vyznívá při srovnání s kterýmkoliv jiným albem Machine Head monotóněji. Jedná se tedy o nadprůměrné výborně nazvučené energické album od kapely patřící už nějaký ten pátek k světové HC/thrash elitě. Prvním vrcholem je hned úvodní vypalovačka „Imperium“ , která rozohní více než třičtvrtě hodinový uragán ze kterého Vás vysvobodí až závěrečná „Descent The Shades Of Night“. Ta je zároveň jedinou pomalejší atmosférickou skladbou a druhým vrcholem alba. Výborná emotivní záležitost je nejpřínosnější skladbou novinky. Machine Head si udrželi kvalitativní standart nicméně tentokrát se objeviteli nových obzorů nestali. V těchto dnech vede jejich cesta proti proudu času. Zasloužených 7.
Stray | 27. dubna 2004

 

6,5 / 10
"Co včera platilo, dneska už neplatí, proč už zas chudí jsme a proč ne bohatí?". Poté co se MACHINE HEAD hodlali svézt po novějších vlnách a narazili přitom na dosti chladnou odezvu a tuhý odpor příznivců rozjásaných prvotinou, se podobný krok dal očekávat. Přitvrzení a vrácení se o krůček zpět. Deska je to samozřejmě dotažená, zvukově precizní a dobře se poslouchá, jen se nějak nemůžu zbavit toho pocitu z úvodní básničky.
Darkmoor | 27. dubna 2004

 

8 / 10
Při prvním poslechu téhle desky jsem překvapeně pokýval hlavou, MACHINE HEAD jsou zpátky. Jenže podobné návraty mají obecně jeden háček, přicházejí v čase, kdy už se od kvalitní desky čeká mnohem více než „jen“ další variace na osvědčené téma. Právě v desce „Through The Ashes Of Empires“ vidím variaci na staré časy a jelikož je to vše zvládnuto bravurně a s velkým přehledem, mé srdce pamětníka je velmi spokojené. Spokojenost však neznamená nadšení, k tomu chybí trochu více invence, kterou MACHINE HEAD ohromovali před deseti lety.
Noisy | 26. dubna 2004

 

7,5 / 10
Taky si myslím, že debut bude překonán jen stěží, respektive už nikdy. Deska to špatná není, ba co víc, MACHINE HEAD se konečně odprostili od podbízivých nu-metalových popěvků a opět takříkající tlačí na pilu. Najednou se vrací k osvědčeným metalovým postupům, ale zde vyvstává otázka, jestli se jim to dá věřit? Agresivity a nespoutanosti, zaznamené na "Burn My Eyes" se nepřiblížili ani náhodou. V každém případě jsme se od MACHINE HEAD po dlouhé době dočkali kvalitní metalové nahrávky. Já už jsem v to ani nedoufal.
Dalas | 25. dubna 2004

 

7,5 / 10
Je to už trochu k smíchu, jak se všichni ti druhdy odvážní experimentátoři po drobných neúspěších vracejí rychle k osvědčenému projevu, který je proslavil. Nejinak je tomu i v případě Flynnových boys, kteří svým aktuálním albem tutlají otrávené fanoušky. "Through The Ashes Of Empires" je bezesporu pěkná deska, taková hudební malá domů. Najdete na ní jen málo překvapivých prvků, zato se shledáte se spoustou starých. Není to špatně, jenže na fenomenální "Burn My Eyes" ztrácí tahle deska dvě třídy a hlavně deset let. Výsledek je tedy kvalitní, ale nejlepší album roku 2003? Dozajista ne!
Marigold | 24. dubna 2004