Dan Brown - DA VINCIHO KÓD

Dan Brown - DA VINCIHO KÓD

Dan Brown - DA VINCIHO KÓD

Dan Brown - DA VINCIHO KÓD

Vydání speciální obrázkové edice bestselleru „Da Vinciho kód“ je dozajista vítanou příležitostí, kterak tuhle knihu (v posledních dvou letech sklízející takřka celosvětový úspěch) poznat a pochopit ještě o něco málo hlouběji, než to umožňovala tuzemská vydání předešlá, prostá jakýchkoliv ilustrací. Důvod je nabíledni – zpracovávaná tématika, tak trochu v „indiana – jonesovském“ duchu a zároveň naroubovaná na křesťanství a jeho dogmata – je v thrillerovém podání vždy lákavá, a je tomu tak pochopitelně tím spíš, čím víc k tomu přispívá i vlastní čtenářova fantazie, která tím pádem v podobě více než stovky doprovodných fotografií a obrázků dostává nový a řekl bych i celkem elegantní stimul.

Základní otázka na adresu Brownova vyprávění o americkém symbologu Robertu Langdonovi a jeho DAN BROWNpátrání po tajemném odkazu údajného velmistra Převorství sionského Jacquese Sauniéreho, spojeném s úprkem před francouzskou Kriminální policií, nicméně zůstává stále stejná. Má být vnímáno jako klasický thriller či spíše jako dobrodružný příběh o odhalování jedné ze zásadních pravd o církvi? V případě první varianty si je totiž autor v porovnání s tou druhou poněkud méně jistý v kramflecích. Sice i tam obstojí (např. totožnost hlavního záporného hrdiny „Učitele“ se čtenáři podbízí tak dlouho, až jí úplně přestane věřit, aby pak byl o to víc překvapen, že je tomu skutečně tak), ale pohříchu jen jako jeden z mnoha, kteří sice dokážou vymyslet a sepsat napínavý akční děj, nicméně pouze ve zdravě průměrném duchu, bez užití nějakých zásadních či dokonce překvapivých žánrových prvků. Poněkud úspěšnější je naopak v „ideologické“ rovině, kde s jistotou zkušeného producenta sází na téma, které v současnosti musí téměř stoprocentně zabrat. Bezpochyby. Nádech téměř mystického tajemství, sahajícího až ke vzniku našeho letopočtu, náznaky tisícileté lži v podání jedné z nejmocnějších organizací dnešního světa a to vše důkladně sešroubováno s kryptologií a řešením nejrůznějších hádanek a rébusů, to je přesně ta kombinace, jež v podobných případech slavívá zaručený úspěch. A na to konto je Danu Brownovi třeba přiznat, že (pospolu s tím, co všechno musel buď znát nebo poctivě nastudovat a dohledat) trefil do černého. Na mnoha místech (a ještě výstižněji ve spojení s proklamovanými čerstvými ilustracemi) to totiž skutečně vypadá, že ve svých konstrukcích týkajících se svatého grálu a Převorství sionského má prostě pravdu, pravdu, která ještě ke všemu zní většinou až příliš reálně. Nic z toho ovšem nechci snižovat, když říkám, že „to vypadá, že má pravdu“. Na to zkrátka nemám tak důkladné znalosti, abych jeho teorie vyvracel nebo potvrzoval. A vezmu-li to ještě jednodušeji, do jisté míry mě jako čtenáře skutečně baví a naplňuje nechat se Brownem vést k odhalení něčeho, co by pro lidstvo mohlo znamenat celkem převratné zjištění. Což je navíc fakt, se kterým se pravděpodobně počítá – drtivá většina adresátů „Da Vinciho kódu“ bude těžko takovými odborníky na historii, náboženství a umění, aby si mohla dovolit nesouhlasit, a naopak, všichni takoví se nechají ohromit neobyčejným autorovým nahlížením na jisté historické události.

I proto by se snad při celkovém pohledu na knihu, která se u nás zpočátku (a stejně tak jako v případě poněkud pokulhávajícího filmového zpracování) uváděla pod názvem „Šifra Mistra Leonarda“ mohlo zdát, že skrývá román, který nemá slabší místo. Zdání ovšem klame, a tak spíše než s ve všech směrech brilantním literárním dílem zde máme co do činění s průměrným akčním příběhem ze současnosti, jemuž se lesku dostává jen díky netradičnímu námětu a jeho nezvykle přesvědčivému zpracování. Praktická absence jakéhosi „uměleckého sdělení“ (čest výjimkám zřejmě nalezneme v postavě biskupa Aringarosy, na níž Brown v protipólu nevyslovené náladě knihy, směřující proti křesťanským církevním zřízením a jejich představitelům, zvýrazňuje hodnotu opravdového smýšlení lidského jedince nad hodnotou jeho společenského zařazení, které nemusí být vždy vnímáno pozitivně) to ostatně jenom dokladuje a já tak nemám nejmenších pochyb o tom, kam „Da Vinciho kód“ zařadit. Ano, do poličky oblíbených, ale rozhodně ne někam do nejviditelnějšího popředí.

 48

Louis

Verdikt

Další literární pohled na svatý grál a lidskou historii, servírovaný sice s nadprůměrnou porcí fantazie, ovšem na tuctovém podnosu. Jako kdyby si zřejmě nejproslulejší román amerického spisovatele Dana Browna tak úplně nezasloužil legendu, která jej předchází.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
4 / 10
Čtenáři
6,5 / 10

Další informace

Dan Brown: DA VINCIHO KÓD
(Speciální obrazové vydání)
Překlad: Barbora Michálková
Obálka: Libor Batrla
503 stran
ISBN: 80-7203-729-3

www.argo.cz

Jiné pohledy

4 / 10
Pořád někam jedeme, před někym prcháme, něco hádáme a tváříme se překvapeně - jenže po chvíli se z toho stává nuda pekelná a už jen čekáme až tahle "adventura" skončí. Brown se na primitivní příběh snaží naroubovat jakousi atmosféru záhad a mystiky, ale celé to vyznívá velmi uměle a křečovitě. Dle ohlasů jsem čekal hodně a dostal jsem málo. Zklamání.
Milda | 21. ledna 2007

 

Nekvalitne a smiešne vykradnuté romány Umberta Eca. "Da Vinciho kód" sa dá prečítať, ale nečakajte žiadne umenie, len tvrdé remeslo.
Koscj | 18. ledna 2007

 

Ukázkový příklad moci masmédií a jejich legendistiky, která z veskrze průměrného a konzervativního thrilleru udělala bezmála událost století. Dan Brown je chytrý Američan, který ví, že kontroverze táhnou, proto jimi svou knihu doslova natlakoval, do světa vypustil pohádku o tom, že je výsledkem dlouhého bádání a pak se svět posral. Pokud odhlédnu od faktu, že Da Vinci Code je román plný nesmyslů a spekulativních blbin, které sám autor povznáší svými výroky na takřka vědecká fatka, jedná se o slušné žánrové řemeslo se zajímavým příběhem, atraktivními reáliemi a díky Argu i velmi sexy provedením. Pokud na Da Vinci Code budu hledět jako na pulp, pak určitě svojí kvalitu má. Pokud ovšem (a nic jiného mi nezbývá), budu hledět na Brownův výtvor jako na zásadní a kontroverzní dílo, musím konstatovat, že je to prázdná bublina vystavěná pro masového konzumenta. Usilování o ecovsky mnohovrstevnatý román skončilo u slušné thrillerové části, ta ideová nadstavba je pouze popularizující směsicí blábolů a hystericky poslepovaných konspirací... Opět: nelze než Browna pochválit, jak šikovně to všechno spojil do celku a z průměrné knihy udělal událost. Když mu to svět sežral, proč ne. Inu, šikovný marketing.
Marigold | 5. ledna 2007