SOILENT GREEN - Confrontation

SOILENT GREEN - Confrontation

SOILENT GREEN - Confrontation

SOILENT GREEN - Confrontation

New Orleansští milovníci obrazů Alfonze Muchy se nám po čtyřech dlouhých letech opět připomínají. Obal nové desky však už nezdobí malba světoznámého českého secesisty, nýbrž orientální výjev rozohněného bojovníka, jehož odhodlaný výraz plně koresponduje s jejím názvem.

SOILENT GREENZdá se však, že změna autora obalu je oproti minulosti i změnou jedinou. Hudební projev SOILENT GREEN prošel jen minimální modifikací. I nadále nás tato pětice obšťastňuje svým charakteristickým pojetím tvrdého metalu, který by se žánrově dal zařadit někam na pomezí death metalu a grindcore. Opět dominují hutné a nabroušené kytary, vzdáleně připomínající starších OBITUARY. Narozdíl od legendárních death stars se však SOILENT GREEN nespoléhají na tradiční kytarové hoblování, ale naopak své již tak dost zvrácené riffy častokráte obohacují nejednou rock´n´rollovou vyhrávkou či motivem. Pokud jste obeznámeni s předchozí tvorbou těchto volnomyšlenkářů, tak mi jistě dáte zapravdu, že ani tohle není ve výrazu SOILENT GREEN žádný nový prvek.

Nedá se však jednoznačně říci, že „Confrontation“ je nahrávkou zbytečnou. Na to má stále ještě co nabídnout a i přes fakt, že se skupina v podstatě opakuje, obsahuje několik velmi podařených skladeb a hlavně skvělý zvuk, o který se postaral samotný Eric Rutan (nyní HATE ETERNAL). Navíc mám pocit, že pánové jakoby s přibývajícím věkem ztráceli zalíbení v rychlých tempech a i když několik „sypaček“ se nachází i na aktuální nahrávce, výrazně převažují tempa střední. Co však na tvorbě SOILENT GREEN nadále velmi oceňuji jsou právě již zmiňované rock´n´rollové motivy a nepopíratelný jižanský a bluesový fíling, kterým je hudba této new orleansské pětice prosycená. Schopností navodit tu správnou atmosféru marihuanovými výpary prostoupeného baru se jim vyrovnají snad jen CEPHALIC CARNAGE.

SOILENT GREEN jsou tady s novou deskou a i když hlasité fanfáry nebudou potřeba, nepochybuji, že své místo pod sluncem si najde. Nepřináší sice v zásadě nic nového, ale to zřejmě asi ani nebyl záměr. Kdo si tuto kapelu oblíbil už v minulosti, nebude zklamán a kdo ještě neměl tu čest, za pokus nic nedá.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 2

Dalas

Verdikt

Američtí SOILENT GREEN přišli po letech s novou nahrávkou, která však nepřináší nic, co bychom od nich už v minulosti neslyšeli. Na druhou stranu jejich charakteristicky znějící hutný a valivý death/grind ještě stále funguje vcelku solidně.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 42:35

Produkce: Eric Rutan
Studio: Mana Studios, Tampa (USA)

www.soilentgreen.net

Sestava

Skladby

  1. Scarlet Sunrise
  2. Leaves Of Three
  3. A Cream Trapped Underwater
  4. Forgive & Regret
  5. 12 oz. Prophet
  6. Southern Spirit Suite
  7. Pretty Smiles & Shattered Teeth
  8. Liquor & Cigarettes
  9. Theory Of Pride In Tragedy
  10. Fingernails On A Chalkboard
  11. Paper Cut
  12. The Lie To Hide The Truth
  13. Another Cheap Brand On Luck
  14. This Glass House Of Broken Words
  15. A Permanent Solution To A Temporary Problem

Diskografie

Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction (2008)
Confrontation (2005)
A Deleted Symphony For The Beaten Down (2001)
Sewn Mouth Secrets (1998)
A String Of Lies (EP) (1998)