APOTHEUS - Ergo Atlas

APOTHEUS - Ergo Atlas

APOTHEUS - Ergo Atlas

APOTHEUS - Ergo Atlas

Ještě při minulé desce "The Far Star" jsem si jen tak povzdychl, jak divně Portugalci APOTHEUS deformují styl starších AMORPHIS. Dusavá death poloha a především chvilkové výlety mimo už ale i zde naznačovaly, že by se s tím něco dalo dělat. A potenciál, který byl schován v jisté dávce melodiky a náznacích progrese, se najednou na aktuální desce "Ergo Atlas" projevil s až nečekanou silou. Skupina totiž hodně proměnila svůj výraz, ustoupila od drsné prezentace a především opustila až archaicky znějící hrdelní vokál. Ne vždy to samozřejmě musí být ku prospěchu, v případě APOTHEUS ale bylo soustředění se na vstřícnější zvukové balení a především melodický vokál zásahem do černého.

Jako by se zrodila nová skupina, která v moderní produkční formě ukazuje, jak by mohli dnes znít DEAD SOUL TRIBE, pokud by přežili. A současně jak by mohla znít KATATONIA, pokud by neztratila energii a přidala na progresi. Ve skladbách na "Ergo Atlas" je totiž ono vláčné kouzlo nenápadné temně emotivní progresivity promyšlených aranží DEAD SOUL TRIBE a současně přímočařejší důrazné melodiky KATATONIE. A to hlavní se nakonec událo ohledně vokálu Miguela Andradeho, který svůj melodický projev dokázal posunout o pořádný lán dále. Ladnost a samozřejmost, s jakou přednáší vzletné linky i výrazně melodické refrény, mi občas připomíná i onu pohodovou auru Joela Ekelöfa ze SOEN. Ostatně i k této ikoně progresivního metalu by se Portugalci mohli místy přirovnat. To když se trochu více opřou do strun a podpoří svou na melodiích stavěnou hudbu i silovější metalovou důrazností.

APOTHEUS

Koncepční album, kterým "Ergo Atlas" jednoznačně je, potřebuje použití větší škály výrazových prostředků, bez čehož by se jakýkoli příběh asi odvyprávět nedal. Sci-fi téma inspirované dílem Issaca Asimova zabývající se umělou inteligencí a ohrožením života pak vyžaduje i zvraty a emoce. A v tomto ohledu dostáváme vše potřebné. Platí v podstatě to, co o své hudbě říká samotná skupiny: "Naše hudba čerpá ze široké škály vlivů, je jako horská dráha, která kombinuje těžké riffy, spletité rytmy a jemné melodie." A tak si s námi skupina hraje v celkem pestrém spektru nálad a výrazů, od přímočařejších kousků jako "Shape and Geometry", kde se zrcadlí trochu divočejší aura KATATONIE, přes uvolněnou jemnost střídanou napětím v "The Unification Project", "March to Redemption" nebo "Alphae's Sons", což evokuje i baladickou emotivnost blízkou Francouzům KLONE, až po hitový potenciál, který v sobě jednoznačně nese skvělá "Cogito". Působivě stavěná melodická linka a důrazný refrén, který jsem dlouho nemohl dostat z hlavy. Hitovka v tom nejlepším smyslu. Ve "Firewall" se zjevuje i trocha progresivní intenzity ve stylu TOOL. V "Ergo Bellum" dojde i na drsné vokály z dřívější éry skupiny, to spolu s charakteristicky línou melodikou dá v závěru skladby vzpomenout na podobnost s AMORPHIS. Ale všechny tyto vlivy APOTHEUS prezentují s autentickou schopností vlastní tváře. Hrají si s motivy, rytmy a melodiemi v laskavé vstřícnosti i burcující nervozitě. Jak je zrovna potřeba.

Vše umocňuje povedená produkce. Jasně čitelný zvuk, výrazné bicí, jiskrná průbojnost kytarového soundu i chvějivá "zvonkohra" akustiky. To pomáhá vyniknout skladatelské šikovnosti i aranžérské dotaženosti skladeb, na kterých APOTHEUS dokázali přesvědčit o svém vzestupu mezi to opravdu lepší na současné progresivní rock/metalové scéně. Až je mi trochu líto, že jsem "Ergo Atlas" pozapomněl zařadit do svého žebříčku nejlepších desek roku 2023 (METAL VALHALLA 2023).

 Přidejte svůj názor

Noisy

Verdikt

Na své třetí desce APOTHEUS vyrostli a proměnili svou hudbu na velmi chutné prog rock/metalové menu, které sice cituje z jídelníčků slavnějších vzorů, ale jako celek nabízí opravdu bohatou hostinu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 45:27

apotheus.net/

Sestava

Skladby

  1. Shape and Geometry
  2. The Unification Project
  3. Firewall
  4. Cogito
  5. Ergo Bellum
  6. March to Redemption
  7. Alphae's Sons
  8. Re:union
  9. Re:genesis

Diskografie

Ergo Atlas (2023)
The Far Star (2019)
When Hope and Despair Collide (2013)
A Quest to Remain (EP) (2010)

Jiné pohledy

8 / 10

Byť APOTHEUS nepřináší do progresivních vod nic nového, jejich mix znamých ingrediencí funguje spolehlivě. Z ošklivého káčátka nudné a ubíjející úderky k příjemné prog-metalové labuti. A ač ve vzorech APOTHEUS cítím i trošku jiná jména, než kolega Noisy, jsem s jeho recenzí za jedno.

Darkmoor | 12. února 2024