BULBUL - Bulbul 6

BULBUL - Bulbul 6

BULBUL - Bulbul 6

BULBUL - Bulbul 6

Na to, že z rakúskeho podzemia sa raz za čas vynorí niečo nečakané, sme si po nedávnych amstettenských a viedenských udalostiach už azda zvykli, i tak je však aktuálna platňa BULBUL prekvapením. „Radi by sme Vám predstavili jednu z najlepších kapiel na svete!“ – napriek nemalej dávke irónie je v prvej vete promočlánku aspoň štipka pravdy. Už šiesty album v komplikovanej diskografii obskúrneho tria je prvým na rešpektovanom nemeckom labeli Exile On Mainstream Records (aspoň jeden počin u nich vydali THE HIDDEN HAND, BEEHOVER či OSTINATO) a celosvetovo zastrešený na nezávislé pomery nemalou distribučnou firmou Southern má ambície posunúť BULBUL pod reflektory, svietiace o trochu jasnejšie.

BULBUL

Možno aj preto sa na „Bulbul 6“ táto trojica rozhodla zmixovať snáď všetky hudobné žánre pod jednu strechu. „Žiadne hranice, žiadne limity, silný zmysel pre humor a riffy veľké ako tie najväčšie slivkové gule od mojej starej mamy,“ vyznáva sa z lásky k BULBUL šéf Exile On Mainstream Andreas Kohl a má pravdu. Humor je to prvé, čo človeka napadne pri počúvaní tohoto albumu – ktorý, mimochodom, s každým vypočutím rastie; v tvrdších, až metalových skladbách môžu BULBUL pripomenúť THE MELVINS alebo – ak držia ústa zatvorené – nórskych jazz-metalových bláznov SHINING a ich záľubu v zvukoch a efektoch, ktorými obaľujú svoju dravú muziku. V experimentálnych intermezzách, ktorých je na albume nemálo, zas evokujú projekty, ktoré pod hlavičkou vydavateľstva Ipecac združuje Mike Patton. Dôležité je, že všetko má hlavu a pätu; BULBUL sú vlastne normálna rocková kapela, akurát im do tých ich pesničiek vždy vlezie niečo uletené: osem bodov z desiatich v anglickom Metal Hammeri potvrdí, že na to, aby ste si ich vychutnali, nemusíte byť a(nti)sociálny intelektuál s dvomi vysokými školami.

Na čosi vyše hodinu trvajúcej nahrávke sú kotviacimi bodmi grunge-elektro vypaľovačka „Tighten“, „Where The Hell Is DJ Fett“ s ozvenami MR. BUNGLE, melvinsovka „Loss Mei Hen In Ruah“ a dupajúci hit „Daddy Was A Girl I Liked“ s neuveriteľne chytľavým lekárskym úvodom a nemenej vtipným refrénom. Vrcholným momentom – zrazu aj BULBUL znejú seriózne a zamyslene – je hosťovanie Carly Bozulich v „Schenzou“, pattysmithovskej skladbe doplnenej len decentnými „neubautenovskými“ perkusiami a basou. V nasledujúcej „Tighter“ BULBUL znejú ako všetko vyššie spomenuté dohromady so štipkou zasnenej melanchólie OTK.

Originalita, neopočúvanosť, hravosť sú to, čím títo Rakúšania disponujú v miere omnoho väčšej, než malej. Aj táto doska prispieva k tomu, že prvých šesť mesiacov roku 2008 je na kvalitnú hudbu nesmierne bohatých. Na záver opäť citát z promomateriálov: „Sakra, ako je toto možné a ako je možné, že to znie tak dobre?“

 2

Thorn

Verdikt

Originalita, neopočúvanosť, hravosť , humor. Famózny všestranný úlet (a ďalej to už poznáte).

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 61:58

Produkce: Patrick Pulsinger

www.myspace.com/bulbulshit

Sestava

Skladby

  1. When The Sun Comes Out
  2. Lack Of The Key
  3. Where The Hell Is DJ Fett
  4. Shuguang
  5. Shenzou
  6. Tighter
  7. Tighten
  8. Changzheng
  9. Fremder Hingepisst
  10. Daddy Was A Girl I Liked
  11. The Song's Name
  12. Steve Le Postla
  13. Loss Mei Hen In Ruah
  14. Dust In My Zimmer
  15. Das Stück