ESTRADASPHERE - Palace Of Mirrors Live

ESTRADASPHERE - Palace Of Mirrors Live

ESTRADASPHERE - Palace Of Mirrors Live

ESTRADASPHERE - Palace Of Mirrors Live

ESTRADASPHEREKoncept minuloročného albumu „Palace Of Mirrors“ bol od začiatku širší, než cédéčko. DVD so živým záznamom celého albumu, koncipované ako film, natočený na základe kratučkej sci-fi poviedky „Horse Coffin“ („Rakva v tvare koňa“) z kuchyne Tima Smolensa a režiséra Chipa Yamadu, na seba nenechalo dlho čakať.

Bohužiaľ, miesto podporenia celého projektu výpravnou a prepracovanou show „Palace Of Mirrors Live“ ukazuje, že ESTRADASPHERE sú stále len „low-budget“ študentským vtípkom, zhodou okolností majstrovsky zahraným. Kým CD si zaslúžene získalo pozitívne ohlasy, DVD zlyháva práve v tom, čím by toto médium malo hudbu obohatiť.

ESTRADASPHEREKoncert, umiestnený do stiesneného santacruzského klubu, nedal veľa priestoru na kreatívnu kameru a dojmu nepomohli ani statickí muzikanti – vedecké plášte Tima Smolensa a Jasona Schimmela a lunaparkové okuliare trúbkara a huslistu Timba Harrisa sú málo na to, aby sa dalo hovoriť o pódiovej show. Skutočný problém však tkvie v nasnímaní. Záznam nezriedka naráža na technické limity kamery, stráca sa ostrosť a pritmavý obraz trpí kompresnými artefaktami – skrátka sa nie je veľmi na čo pozerať. I keď po notoricky známej „Smuggled Mutation“ sa pódium presvetlí a situácia sa výrazne lepší, bolo by alibistické hovoriť o spokojnosti. Hudobne pritom ESTRADASPHERE nie je čo vytknúť, aj keď výkon celej skupiny nie je úplne stopercentný a v šialenom guláši s ingredienciami od klezmeru po deathmetal sa zopár falošných alebo odfláknutých tónov nájde. Centrálnou postavou – okrem Timba Harrisa, ktorého si kamera všíma najviac – je v svojich sólo partoch Kevin Kmetz, ktorého exotický šamisen dostáva zaslúžene nemalý priestor.

ESTRADASPHERESamotný „film“ je viac-menej sledom nezriedka statických obrazov a na aspoň čiastočné pochopenie príbehu, v ktorom hrá sama skupina, si treba polistovať v booklete. Jeho vizuálna stránka opäť trpí slabou kamerou – projekciu je ťažké zachytiť v celej šírke (nezvyklé, symetricky umiestnené plátna akoby vystupujúce spoza hudobníkov kameramanovi nepomáhajú) a prelínačky, v ktorých je obraz v popredí, pôsobia len ako dekorácia. Je možné, že si hru ESTRADASPHERE dokážete vychutnať aj napriek spomínaným machuliam, ak sa však vyžívate v hľadaní detailov oproti štúdiovej verzii (je ich dosť – od odlišných aranží až po zmeny v trackliste), možno bude lepšie vypnúť obraz. Je ťažké udržať pozornosť, keď projekcia príliš neupúta a muzikantom na prsty takisto nie je vidno.

ESTRADASPHEREBonusom je hodinový „otvárací set“, v ktorého prvej polovici si ESTRADASPHERE podali klasické filmové melódie (z Felliniho filmu „Giulietta a duchovia“ či „Závratu“ Alfreda Hitchcocka), jazzové klasiky i Frédérica Chopina. Druhá polovica rovnako problematicky zosnímaného vystúpenia začína kovbojskou skladbou „American Tough“ (jedinou spievanou), v ktorej ESTRADASPHERE ukazujú presne ten zmysel pre hravosť, vtip a iróniu, ktorým sa preslávili. Záverečná „Hunger Strike“ z debutu „It’s Understood“ trvá neznesiteľnú polhodinu a od nosného motívu sa vydáva do početných improvizácií prekladaných povedomými úryvkami a citáciami, aby sa s ním pretla len párkrát. Niečo pre zberateľov a bezhraničných obdivovateľov chlapíkov zo Santa Cruz, rovnako ako dokument, na ploche dvoch desiatok minút sledujúci kapelu na turné, v ich vlastnom štúdiu i „len tak“.

DVD „Palace Of Mirrors Live“ sklamalo tým, koľko ostáva dlžné potenciálu, ktorým celý materiál a jeho interpreti disponujú. Hudba na kotúčiku obsiahnutá si už svoje detailné hodnotenie na Metalopolis vyslúžila, takže verdikt patrí striktne videu – a to je sotva priemerné.

ESTRADASPHERE

 Přidejte svůj názor

Thorn

Verdikt

Ľahko podpriemerné DVD so stopážou bohatým záznamom zábavnej hudby.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 160 min.

Produkce: Tim Smolens

Réžia a strih: Chip Yamada
Bonus dokument o kapele (20 min.)

www.estradasphere.com

Sestava

Skladby

  1. Juliet Of The Spirits (Faccette Scintillante & Amore Pertutti) [Nino Rota]
  2. Vertigo (Scene d'Amour) [Bernard Hermann]
  3. Fantasy Impromptu [Frédéric Chopin]
  4. Introduction et Rondo Capriccioso [Camille Saint-Säens]
  5. Tempus Fugit [Bud Powell]
  6. Mean Old World [Sam Cooke and THE SOUL STIRRERS]
  7. American Tough
  8. Hunger Strike
  9. Palace Of Mirrors
  10. The Return
  11. The Debutante
  12. A Corporate Merger
  13. The Terrible Beautypower Of Meow
  14. The Colossal Risk Of Clusion
  15. The Unfolding Pause On The Threshold
  16. Smuggled Mutation
  17. Those Who Know...
  18. The Flower Garden Of An Evil Man
  19. Unicorns & Rainbows [FOXYCOCK]
  20. Palace Of Mirrors (reprise)

Diskografie

Palace Of Mirrors Live (DVD) (2007)
Palace Of Mirrors (2006)
These Are The Days (DVD) (2005)
Passion For Life (2004)
Quadropus (2003)
Buck Fever (2001)
The Silent Elk Of Yesterday (EP) (2001)
These Are The Days (VHS) (2000)
It's Understood (2000)