METROPOLIS - Radioactivity

METROPOLIS - Radioactivity

METROPOLIS - Radioactivity

METROPOLIS - Radioactivity

Určite som nebol jediným divákom slovenského televízneho obludária MUSIC BOX, ktorý pookrial pri videoklipe „Fly“ od mladej šalianskej kapely METROPOLIS. Moderný tvrdý rock s vtipne zakomponovaným samplom (požičaným vraj z nejakej pakinstanskej ľudovky) a spevákom miestami takmer kandidujúcim na pomenovanie „slovenský Ray Alder“ dával tušiť veľký potenciál. Ako to už na Slovensku väčšinou chodí, zostalo iba pri ňom.

METROPOLISKapela okolo snáď najznámejšieho slovenského gitaristu súčasnosti (o tom, že má Jimi Cimbala 20 gitár a jednu dokonca zafarbenú vlastnou krvou sa dočítate aj v ženských magazínoch) na svojom debute balansuje nad priepasťou gladiatorsko-desmodovskej tupoty. Sú momenty, keď sa im to darí úspešne, s prehľadom a vkusom (spomínaná „Fly“, „Spúšťam sa“, „Už asi nebude“ či „Owce“), no niekedy sa o jej dno trieskajú s takou silou, až to duní („Kámo“, „Svine“, „I´m Not Going Down“). Je pre mňa nepochopiteľné, ako môže jeden a ten istý človek aranžovať zrelý a zaujímavý kúsok, akým je „Fly“ a súčasne sa zhovadiť v nepodarku „Kámo“, kde popri stupídnom texte trhajú uši klávesy ako ukradnuté u balkánskych strašidiel KARMA a COLONIA.

METROPOLISTexty (hlavne tie slovenské) sú podľa očakávania dosť výrazným kameňom úrazu. Pri veršíkoch ako „myslím na to každý deň - no nikdy na to asi neprídem - ako stať sa veľký čávo“ zamrazí aj občana krajiny, v ktorej sa bežne zakopáva o zvratky typu „Kým vieš snívať“ či „Najkrajšia esemeska“ z dieľne renomovaných(!!!) textárov.

Zaujímavé je, že METROPOLIS svoju hudbu označujú za nu-metal a medzi obľúbencami jednotlivých členov kapely nájdete interpretov ako KING DIAMOND, SLIPKNOT, DIMMU BORGIR, DEATH či CRADLE OF FILTH. Neviem, či je to nevýraznou produkciou, alebo naopak príliš vyčnievajúcou slova(e)nskou melodikou (tublatankovskému refrénu skladby „Pokrstený ohňom“ by sa iste potešil nestor československej agro-rockovej žurnalistiky Nikolas Krofta), no metal ako taký aby ste na „Radioactive“ lupou hľadali.

METROPOLISZhodnime sa teda na snahe o moderný rock, ktorému by okrem lepšieho zvuku neuškodilo kritickejšie ucho producenta – minimálne 5 skladieb nemá na albume čo hľadať.

METROPOLIS medzičasom dokonale zapadli do slovenského „šoubiznisu“. Absolvovali turné s nitrianskymi hviezdami HORKÝŽE SLÍŽE, čakajú ich tradičné letné festivalčeky. Ľuďom sa podľa všetkého páčia; čo viac si už môžu mladí muzikanti priať? Vlastne už ani sám neviem, prečo som mal pocit, že táto kapela má na viac.

 165

Rudi

Verdikt

Až na zopár svetlých výnimiek ide o dielo dokonale zapadajúce do súčasného stavu rockovej hudby na Slovensku.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
4 / 10
Čtenáři
3,1 / 10

Další informace

Stopáž: 51:50

Produkce: Jimi Cimbala
Studio: Randal Factory

www.metropolis-rock.sk

Sestava

Skladby

  1. Fly
  2. Owce
  3. Pokrstený ohňom
  4. Spúšťam sa
  5. Už asi nebude
  6. Rada pod pás
  7. Kámo
  8. Poznám
  9. With Or Without Me
  10. Luminary
  11. I´m Not Going Down
  12. Livin´ On The Edge
  13. Zrkadlo doby
  14. Waiting
  15. Svine

Diskografie

Radioactivity (2005)

Jiné pohledy

4 / 10
Jedna dobrá skladba to nezachráni.
Koscj | 3. května 2005

 

4 / 10
Kľudne by mohli členovia METROPOLIS stiahnuť distortion, miestami dokonca vynechať gitary, na výsledku by sa to nijako rapídne neodrazilo. Toto nie je nu-metal, ten u mňa stále reprezentujú KORN, či SYSTEM OF A DOWN. Ide skôr o nekonfliktný, nemastný-neslaný pop, do ktorého dodatočne ktosi nahral základné akordy pomocou zbustrovanej gitary. Tisíckrát osvedčené popevky, tisíckrát osvedčené rytmické loopy; sloha-refrén-sloha; pasáž požičaná od AMORPHIS v úvodnej skladbe; texty, ktoré sú vo svojich najsilnejších momentoch "iba" banálne.

Nebyť toho, že slovenský mainstream je až na zúfalo málo výnimiek iba kopa sračiek, nebolo by nič ľahšie, než pochovať tento album pod čiernu zem. Ak by som si však mal vybrať, či dostať "dobrú radu pod pás", alebo skôr "zvládnuť pár dní, keď sa láska podarí", rád sa hodím METROPOLISu okolo krku.
V-dur | 2. května 2005