THIS WILL DESTROY YOU - Tunnel Blanket

THIS WILL DESTROY YOU - Tunnel Blanket

THIS WILL DESTROY YOU - Tunnel Blanket

THIS WILL DESTROY YOU - Tunnel Blanket

Poněkud zvláštní velkohubý název v sobě ukrývá spojení žánrů, které bych si s podobným jménem nikdy neasocioval. Nádherná jemná extrakce z ambientu, drone doomu a shoegazu, která je relaxační a monumentální a současně je o mnoho kroků dále, než tři roky starý albový debut. Smutní Texasané udělali od minulé desky žánrový kotrmelec plavmo a kupředu, tedy ve směru, kam měli už stejně namířeno. V jejich tvorbě se už stěží dají vystopovat prvky postrocku, které hráli na minulém albu „This Will Destroy You“ z roku 2008 velmi významnou roli. Již albový debut ale sebou nesl spoustu stop, které vedou k současnému vývoji v tvorbě.

THIS WILL DESTROY YOU

Vše se ještě více rozmlžilo, znejasnilo a zabalilo do opojného oparu, který nepropouští světlo. Při poslechu si velmi často připadám, jako bych se probudil na pětitisícovém vrcholku, kde je jen drť kamenů, jež se o něco výše mění v ledovcové pláně a sledoval v obrovské propasti pod sebou probouzející se svět zahalený do ranného svítání, kdy slunce protahuje své první paprsky a zápasí s ranní mlhou o místo na travnatých pláních. Tato deska má úchvatný relaxační nadhled, vyrovnanost a dechberoucí splynutí s přírodní krásou. Poslouchám, zavřu oči a vidím monumentální skaliska i norské fjordy.

Ambientní plochy znásobené nesmrtelným delayem místy přechází až v noisově působící burácející masivy, ale vždy se uklidní a jejich hněv přejde v klidné a sebevědomé chvění vzduchu. Atmosféru často dotváří sporadické klavírní vstupy, které však postrádají ostré hrany a celkovou charakteristiku nálady nikterak neruší.

THIS WILL DESTROY YOU udělali album, jehož původ bych nikdy dle poslechu netipnul na Texas. Vše je podřízeno nenásilné jemné progresi, která je silně obtočena kolem duchovního srdce každé skladby. Už dlouho mě hudba postavená na táhlých ambientních motivech a plochách nepřirostla k srdci takovým způsobem jako „Tunnel Blanket“. To, co mě u většiny ostatních nudí, dokázali THIS WILL DESTROY YOU zpracovat zajímavým způsobem, který si drží pozornost i napětí.

 3

RIP
RIP

Verdikt

Odřezky ambientu, drone doomu a shoegazu úhledně svázané přírodními elementy.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 60:42

Produkce: John Congleton

www.myspace.com/thiswilldestroyyou

Sestava

Skladby

  1. Little Smoke
  2. Glass Realms
  3. Communal Blood
  4. Reprise
  5. Killed the Lord, Left for the New World
  6. Osario
  7. Black Dunes
  8. Powdered Hand

Diskografie

Tunnel Blanket (2011)
This Will Destroy You (2008)