TORI AMOS - American Doll Posse

TORI AMOS - American Doll Posse

TORI AMOS - American Doll Posse

TORI AMOS - American Doll Posse

Nie je mnoho (popových) umelcov, ktorí v svojej tvorbe snúbia interpretačnú istotu, skladateľský um a schopnosť dať svojej hudbe skutočný, nie banálny obsah. Tori Amos je jednou z mála a rok dvetisíci siedmy ju zastihol (opäť) v skvelej forme.

TORI AMOSPohľad do bookletu: Tori s roztrhanými šatami pred americkou vlajkou, na chrbte naškrabané „We, the people“, Tori stojaca na pustom americkom priedomí, neprítomný pohľad, spod sukne kvapká krv, v pravej ruke Biblia a na ľavej nápis „hanba“ – provokujúca sebaštylizácia do pätice postáv rámcuje celý album. Isabel, Tori, Clyde, Pip a Santa majú každá iné základy a kontext, každá je definovaná ťažko preložiteľným prívlastkom, každá je spätá s iným gréckym božstvom, každá má vlastný blog (ich odkrývanie bolo súčasťou kampane predchádzajúcej albumu) a každá má na doske „svoje“ skladby.

„American Doll Posse“, ako to už u Tori Amos býva zvykom, je mnohovrstvovým a ťažko stráviteľným zážitkom (v svetle voľne koncepčných albumov Tori Amos je ironickým paradoxom, že celosvetovú slávu speváčke zabezpečil remix jedinej skladby v podaní Armanda van Heldena). Na čistý „pop“ je nahrávka pridlhá (23 skladieb vypĺňa celú kapacitu CD), obsahová stránka si vyžaduje poriadnu znalosť reálií. „Politika je osobná,“ tak znie podľa Tori Amos motto albumu, na ktorom nájdeme kratučký (našťastie vkusný) povzdych nad Amerikou „Yo George“ („Zdravím Vás veliteľ, a kýcham, pretože sa zdá, že mám alergiu na vaše zvyklosti/Kde sme odbočili nesprávne, Amerika?/Pán Lincoln, akosi Vás medzi tými miliónmi nevieme nájsť“) i explicitné výkriky ako „Fat Slut“, „Teenage Hustling“, problémový prvý singel „Big Wheel“ („Som MILF, nezabudni“), a rovnako rozverné, hravé, no v skutočnosti mrazivé skladby „Velvet Revolution“, „Mr. Bad Man“ alebo „Devils And Gods“ („Diabli a bohovia, to je nápad/Ak uveríme, že to oni nás riadia/Je ľahké odpútať pozornosť od zločinov/Pretože diabli a bohovia/To sme ty a ja“).

TORI AMOSTragédie, ktoré v minulosti Tori Amos prežila ako žena sa rokmi stali katalyzátorom textov, ktoré Tori preraďujú z kategórie popových hviezd k básnikom. Stráviteľná forma skladieb je rovnako funkčným nástrojom, ako slová. „Girl Disappearing“ je vlastne „normálnou“ baladou so sláčikmi, no smútok, ktorý sa mieša s akýmsi zábleskom ľahkosti má obrovskú moc. To isté platí o verklíkovej „Programmable Soda“, idúcej v druhom pláne doslova na dreň, či o roztancovanom singli „Bouncing Off Clouds“. Tori Amos na všetkých svojich albumoch opakuje ten istý muster – našťastie pri takejto hudbe je rozhodujúce, že je stále o čom písať a spievať. Dokonale šľapajúca kapela (s Mattom Chamberlainom za bicími), schopná dohnať vás k plaču a roztancovať – to všetko na ploche pár minút – je akoby len akýmsi bonusom, rovnako ako Torin fantastický, plastický hlas, krištáľovo čistý, no zároveň uveriteľne civilný.

TORI AMOSAj po dvoch desiatkach posluchov mám pocit, že akýkoľvek popis tohoto albumu bude len viac či menej krívajúcim mrzákom. Booklet s textami vytlačenými miniatúrnym písmom a s farebne vyznačenými partami každej z piatich inkarnácií Tori Amos je doslova štúdijným materiálom – akej časti z množstva dnešnej hudby dokážete venovať toľko pozornosti? Lenže kľúč je niekde úplne inde – Tori Amos si onu pozornosť nevynucuje. Je to stále len pesničkárka, „dievča s pianom“, dnes o pár rokov zrejšie a rafinovanejšie, než tesne po jej osobnom a zároveň hudobnom „malom zemetrasení“, no stále rovnako úprimné. Čím hlbšie do „American Doll Posse“ prenikáte, tým viac cítite dialóg, ktorý s vami Tori chce viesť, konieckoncov väčšina textov je v ich-forme a obracia sa priamo na „teba“. Inými slovami: tento album rozpráva hlasom a jazykom normálneho človeka a rozpráva nahlas a rozpráva z vnútra. Pustiť si ho len raz znamená byť hluchý.

 60

Thorn

Verdikt

"American Doll Posse" je fascinujúci kaleidoskop osobných spovedí, postrehov zo sveta naokolo, prelínajúcich sa rovín i hudobných štýlov. Jeden z tých albumov, ktoré majú ambície stať sa o dvadsať rokov výstižným zakonzervovaným dokladom reálií dnešnej doby.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 78:42

Produkce: Tori Amos
Studio: Martial Engineering, Cornwall, Anglicko

everythingtori.com

Skladby

  1. Yo George
  2. Big Wheel
  3. Bouncing Off Clouds
  4. Teenage Hustling
  5. Digital Ghost
  6. You Can Bring Your Dog
  7. Mr. Bad Man
  8. Fat Slut
  9. Girl Disappearing
  10. Secret Spell
  11. Devils And Gods
  12. Body And Soul
  13. Father's Son
  14. Programmable Soda
  15. Code Red
  16. Roosterspur Bridge
  17. Beauty Of Speed
  18. Almost Rosey
  19. Velvet Revolution
  20. Dark Side Of The Sun
  21. Posse Bonus
  22. Smokey Joe
  23. Dragon

Diskografie

American Doll Posse (2007)
The Beekeeper (2005)
Welcome To Sunny Florida (DVD/CD) (2004)
Tales Of A Librarian (2004)
Scarlet's Walk (2002)
Strange Little Girls (2001)
To Venus And Back (1999)
From The Choirgirl Hotel (1998)
Boys For Pele (1996)
Under The Pink (1994)
Little Earthquakes (1992)

Jiné pohledy

8 / 10
Velice příjemná, inteligentní a promyšlená hudební záležitost. Tori Amos je po všech stránkách svérázná sobnost a je schopná svým vokálem přenášet víc než jen poselství "příjemného" a "nezávadného" písničkářství. Pokud se mi po hudební stránce něco líbí, pak určitě vidarem zmíněná reflexe návratů ke kořenům americké hudby. "American Doll Posse" nepochybně ještě nějaký čas věnovat budu, ta deska si pozornost zaslouží.
Marigold | 20. června 2007

 

8 / 10
Napriek náročnej dĺžke albumu a naozaj vyčerpávajúcom počte skladieb tu máme po predošlých dvoch radovkách konečne veľký album. "American Doll Posse" je druhý veľký nádych TORI AMOS, aktuálna nahrávka, ktorá má veľkú šancu stať sa v jej diskografii jednou zo zásadných.

Dobrá správa: nebudete musieť všetky tie skladby prelúskať, napočúvať a spoznať, aby ste to zistili, rozdiel udrie do uší okamžite. TORI AMOS svoj ďalší veľký zárez dosiahla kombináciou vlastnej tradície s vplyvmi tradičnej americkej hudby (a vlastne snáď i celej kultúry).

Áno, to druhé je možno iba naskočenie na momentálne veľmi populárnu vlnu oprašovania amerických hudobných tradícii, ktorú aj medzi európskym publikom spopularizovali posledné počiny Johnnyho Casha, Boba Dylana, či Brucea Springsteena, no na "American Doll Posse" to máte aj so zárukou, že niečo podobné len tak ľahko nenájdete. Napriek všadeprítomnému podprahovému feminizmu, charizme a sebavedomiu umelkyne je jej novinka aj krásne zraniteľná. Nádherne ženská.
V-dur | 13. června 2007