AETERNUS - Hexaeon

AETERNUS - Hexaeon

AETERNUS - Hexaeon

AETERNUS - Hexaeon

O tom, že norští temnotáři AETERNUS pilně připravují v grieghallenských kobkách svůj šestý opus, si havrani krákorali už před více než rokem a půl. Hlavní myslitel souboru Ares tenkrát vytruboval do světa, že nové dílko „Revolution 9“ se dostane z veleznámých bergenských studií na světlo denní již na konci roku 2004. Ovšem, jak už to v podobných případech často bývá, smrtelník míní a okolnosti mění. Zbrusu nový obsidián tak můžeme posoudit až nyní, navíc pod úplně jiným názvem „Hexaeon“ a aby toho nebylo málo, o jeho uvedení na trh se nepostarají avizovaní Nocturnal Art Productions, nýbrž poslední dobou hodně expandující Dark Essence Records.

Během pobytu ve studiu si Ares občas odskočil mezi média aby informoval, že nový materiál bude znamenat výraznější odklon od death metalu, ba co víc, celkově se ponese ve znamení pro kapelu ne právě typických experimentů. Cožpak o to, AETERNUS nikdy nebyli vyloženě konzervativní společností, za svoji kariéru si prošli určitou stylovou proměnou, nicméně na posledních nahrávkách působili dojmem, že v zemitém dark metalu našli svůj spolehlivý přístav, který budou opouštět jen velmi neradi. Že to s proklamovanou revolučností nebude až tak horké je jasné už po prvním poslechu, „Hexaeon“ totiž navazuje přesně tam, kde skončilo předcházející dílo „A Darker Monument“ a s výjimkou četnějších exkurzí do minulosti nenabízí zhola nic neočekávaného či překvapivého.

AETERNUS

A vlastně je to tak dobře, neboť tahle ne zrovna typická směska black metalu (pozor, pouze okrajově) a death metalu spíše zaoceánské provenience vyznívá v podání norské trojice velmi neotřele a svojsky. AETERNUS našli, jako jedni z mála vyvolených, svůj styl a jsou mezi desítkami konkurenčních kapel rozpoznatelní již po několika málo taktech. Dozajista tomu napomáhá i nezaměnitelná okultní atmosféra, která je v tvorbě norských mystiků hmatatelná už od samých počátků jejich existence. Na „Hexaeon“ se Ares a spol pokusili o syntézu nové tváře kapely (počínaje vydáním „Ascension Of Terror“) se staršími fragmenty, dejme tomu z doby zatím vrcholného příběhu „Shadows Of Old“ (1999). O tom, že to byl krok správným směrem přesvědčují zejména odsýpající „Christbait“ a „In The 3rd Dwells Oblivion“. Zajímavým tahem je naopak zařazení atmosférické položky „The 9th Revolution“, za níž stojí mozek druhé nejdůležitější postavy AETERNUS – V´gandra (dlouholetý člen HELHEIM, taktéž odjel jednu koncertní šňůru s dalšími Vikingy EINHERJER).

„Hexaeon“ bezezbytku reprezentuje současnou podobu tvorby AETERNUS. Pokud jste si oblíbili „A Darker Monument“, zcela jistě vám padne do oka i aktuální sbírka. Nečekejte však žádné progresivní eskapády, ale „pouze“ poctivou práci podepřenou léty praxe v oboru.

 Přidejte svůj názor

Reaper

Verdikt

„Hexaeon“ bezezbytku reprezentuje současnou podobu tvorby AETERNUS. Pokud jste si oblíbili „A Darker Monument“, zcela jistě vám padne do oka i aktuální sbírka. Nečekejte však žádné progresivní eskapády, „pouze“ poctivou práci podepřenou léty praxe v oboru.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:45

Produkce: Pytten
Studio: Grieghallen Studios

www.aeternus-darkermonument.tk

Sestava

Skladby

  1. The Darkest Of Minds
  2. GodHead Charlatan
  3. The 9th Revolution
  4. In The 3rd Dwells Oblivion
  5. Hexaeon
  6. Punished
  7. Ageless Void
  8. Christbait
  9. What I Crave

Diskografie

Hexaeon (2006)
A Darker Monument (2003)
Ascension Of Terror (2001)
Burning The Shroud (2001)
Shadows Of Old (1999)
Dark Rage (7" EP) (1998)
...And So The Night Became (1998)
Beyond The Wandering Moon (1997)
Dark Sorcery (EP) (1995)
Walk My Path (demo) (1994)