BLACK PEARL - Upcoming Day

BLACK PEARL - Upcoming Day

BLACK PEARL - Upcoming Day

BLACK PEARL - Upcoming Day

Naposledy jsem měl možnost slyšet BLACK PEARL na jejich promoCD, tak dva roky zpátky a zatímco tehdy hráli celkem slušně našláplý thrashmetal, jejich současná tvorba se posunula víc do „moderna“ – je zde evidentní vliv kapel řadících se k „NU-vlně“, sem tam IN FLAMES a zejména NICKELBACK.

Když jsem si aktuální nahrávku poslechl poprvé, napadlo mě, že se jedná o nějaký omyl a že nejspíš došlo k záměně promáčů. Pro jistotu jsem se ale podíval i na oficiální stránky kapely a bylo mi na první pohled vše jasné – členové odění v moderních hadrech, kapely, které jsem zmínil mezi oblíbenými a četné personální rošády.

K výměně došlo také za mikrofonem – právě tento post byl v minulosti největší slabinou BLACK PEARL – předcházející  frontman moc talentu nepobral a také se správnou anglickou výslovností se evidentně nekamarádil. Obsazení tohoto místa Michalem Michajlecem je určitě správným tahem.
Jeho projev je jednoduše výborný – hlas silný, výslovnost zcela postrádá onen „východoevropský“ akcent a navíc dokáže dát jednotlivým pasážím správné „emoční“ zabarvení – při tvrdších pasážích se nebojí pořádně zařvat a naopak v klidných a melodických úsecích přichází na řadu procítěný projev.
 
BLACK PEARL Hudba samotná se změnila přesně dle toho jak jsem to popsal v úvodu. Kapela nikam nespěchá, více prostoru dostaly melodické linky a (v kladném slova smyslu) nakažlivé refrény. Zvuk je bohužel klasicky „demáčový“, ale myslím, že jako reprezentativní vzorek současné tvorby BLACK PEARL bohatě stačí.

Jako jasného aspiranta na hit nr.1 považuji svižný kousek „Over And Over“, těsně následovaný titulní věcí. Naopak jako hodně nepodařenou bych viděl píseň „Nightime Player“, kde byl použit klávesový motiv jakoby ukradený nějaké podprůměrné popové skupině z 80tých let. Podobnému směřování bych se (být na místě hudebníků) v budoucnu rozhodně vyhnul.

Celkově vzato hodnotím toto promo jako povedené. Myslím si, že pokud se kapele podaří sehnat někoho, kdo by jí pomohl s vydáním CD a následnou propagací, má velkou šanci na úspěch. Moderní rock/metal, který BLACK PEARL produkují je nyní „in" a u nás podobně znějících partiček moc není.

 Přidejte svůj názor

Milda

Verdikt

Nová sestava, nový materiál, nové směřování - vykročení se povedlo, uvidíme co dál?

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
5 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Over And Over
  2. Night-time Player
  3. Don´t Ask Me
  4. Upcoming Day
  5. So Blind

Diskografie

Upcoming Day (2004)
Promo 2003 (2003)

Jiné pohledy

4,5 / 10
Po hloupém a v případě bývalého vokalisty i pózersky pojatém heavy metalu se po personálních rošádách rozhodli BLACK PEARL pomalu, ale jistě atakovat uši mainstreamového rockového posluchače. Nic proti, v osobě Michala Michajlece se jim dostává kvalitních vokálů a i když jednotlivé písně na mě působí jaksi nedovařeně, šance bych kapele určitě neupíral. U každé z nich mám totiž pocit, že už jsem tohle někdy někde slyšel a to je asi tím největším problémem nahrávky. BLACK PEARL ovšem udělali to nejlepší co mohli - vykašlali se na v podstatě zastydlý bigbít a nyní to vypadá, že ve svém dalším směřování mají jasno. Z mého pohledu poměrně nenáročná hudba vhodná například do auta jako společník na dlouhé cesty.
Dalas | 15. února 2005

 

5,5 / 10
BLACK PEARL zůstali na „Upcoming Day“ někde na půli cesty. Zvláště zvuková stránka, se příliš nevyvedla. Kytary disponují prapodivně potlačeným zvukem a celek se drží na můj vkus příliš u středů. Na materiálu samotném mi vadí hlavně „povědomost“ některých motivů, jinak jde o poměrně chytlavé dynamické skladby s kvalitními zpěvy, nesoucími se v moderně rockovém hávu.
RIP | 5. února 2005