TRANSMISSION0 - 0

TRANSMISSION0 - 0

TRANSMISSION0 - 0

TRANSMISSION0 - 0

Už listopadové pražské vystoupení holandských TRANSMISSION0 bylo dostatečným důvodem k poptávce po jejich aktuálnímu albu, a když hned na začátku prozradím, že i studiová podoba této zajímavé kapely skýtá nevšední zážitek, bude hned o další důvod pro pořízení této nahrávky navíc. Pohrobkům hardcoreových REVEAL byla stylová škatulka příliš těsná, neboť se změnou názvu přichází i změna hudebního směřování. Výsledek v podobě nových skladeb na sebe nenechává dlouho čekat, a tak se kapela v srpnu 2003 uzavírá do studia, aby zde zrealizovala svou první nahrávku lapidárně pojmenovanou „0“.

TRANSMISSION0Ta vychází na značce převážně punkového labelu Go-Kart Records. Ovšem punk byste ve tvorbě těchto Holanďanů hledali jen velice stěží. I z původně hardcoreového zaměření zůstaly jen přebytky v podobě občasných „vykřičených“ pasáží. Těžiště „0“ tkví hlavně v náladách jednotlivých skladeb spočívajících v polo akustických kytarových motivech a vydatném zapojení kláves. Tyto slouží většinou pouze jako zvukové pozadí, ovšem pozadí velmi výrazně tvořící charakter jednotlivých písní. Vokální linky, kromě hardcoreového řvaní, pozůstávají hlavně z přesvědčivého Michielova „čistého“ zpěvu. Díky uvedenému tak hudba TRANSMISSION0 dostává velmi zajímavý, industriální a místy až futuristicky odlidštěný nádech.

Přestože tato pětice už na debutní nahrávce vykazuje nepopíratelnou dávku originality, vlivy takových NEUROSIS anebo ISIS lze v její hudbě vystopovat snadno. Ani oni nikam nespěchají, jednotlivé motivy a melodie nechávají po delší dobu působit na posluchače a nikterak se ho nesnaží ohromovat šokujícími změnami temp a hudební ekvilibristikou. TRANSMISSION0 mají ve svém arzenálu jiné zbraně, které umí velmi dobře použít. Tou hlavní jsou už uvedené nálady, které jejich písně v sobě skrývají. Typickým příkladem je pátá skladba „The Return“ začínající chytlavou kytarovou melodií, aby se v půli transformovala právě ve výrazně náladovou záležitost podepřenou lehce naléhavým vokálem a dokonalou „tovární“ atmosférou. Jak prosté, ale jak účinné a v živém provedení dokonale strhující.

Ačkoliv v našich končinách nebude tento počin lehce sehnatelnou záležitostí, musím ho všem vyznavačům originální a emotivně laděné tvrdé muziky doporučit. TRANSMISSION0 totiž dokázali, že se v nich nachází dostatek invence a schopností razit si vlastní hudební cestičku. S dalším albem lze očekávat ještě pozitivnější reakce. Pevně v to věřím!

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Velice osobitá záležitost hudebně na pomezí hardcore, industriálu a kapel ve stylu ISIS, NEUROSIS a pod.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,3 / 10

Další informace

Produkce: TRANSMISSION0

www.transmission0.com

Sestava

Skladby

  1. Journey
  2. VS. Vampire
  3. San Miguel
  4. ****
  5. The Return
  6. U-Boot
  7. Dust Like Sand
  8. Ether
  9. Serenity
  10. ******

Diskografie

Memory Of A Dream (2006)
0 (2004)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Těžká, valivá a dunivá metal-corová depka s monumentálními kytarovými masivy i uvolněnějšími emo a atmo plochami. Poslední ISIS u mě sice netrumfli, ale i tak se jedná o velmi poslouchatelnou směsku hutných agresivních hrotů s téměř doomovou náladotvorností a vláčností.
RIP | 11. ledna 2005

 

7 / 10
Tahle deska mě při prvním poslechu moc nevzala, o to víc jsem si ji užil později. Ona ta pochmurnost a stísněnost, která ze skladeb vyzařuje nesedne do každé nálady, někdy se to nedá poslouchat a jindy to člověk přímo saje. Tenhle psychický gáblík se možná dá označit slovem rozporuplný, ale ve skutečnosti se tyto rozpory projevují především na straně posluchače. S hudbou TRANSMISSION0 se vám prostě musí podařit vstoupit na stejnou vlnu, jinak je zle. Každopádně těžko bude produkce těchto Holanďanů někomu lhostejná, může vám být nepříjemná, protivná, třeba i odporná, ale ne lhostejná, a to já považuji za známku neotřelosti a zajímavosti materiálu. Pokud se smířím s tím, že mi tahle deska ne vždy sedne (v těch chvílích si ji prostě neposlechnu), dopadá mé celkové hodnocení lichotivěji, než jsem sám po prvním poslechu čekal.
Noisy | 10. ledna 2005