GAMMA RAY - 30 Years Live Anniversary

GAMMA RAY - 30 Years Live Anniversary

GAMMA RAY - 30 Years Live Anniversary

GAMMA RAY - 30 Years Live Anniversary

Je to věru zvláštní pocit slyšet v roce 2021 GAMMA RAY a uvědomit si při tom, že tahle kapela navzdory všemu (ne)dění v jejích řadách v posledních létech přece jen žije. Poslední studiové album „Empire Of The Undead“ se datuje rokem 2014, kapelu poté posílil zpěvák Frank Beck, aby se ústřední mozek Kai Hansen mohl více věnovat kytaře, ale až na nějaké ty koncerty s ním se toho více nekonalo. Neboť jak známo, přišel čas na reunion HELLOWEEN, a tomu zkrátka muselo jít z cesty úplně všechno, GAMMA RAY nevyjímaje.  

Ani doba covidová tomu nijak extra nepřidala, a tak se to vlastně rovná malému zázraku, že třicet let existence metalových Gamma paprsků si můžeme připomenout přímo s kapelou samotnou a ne jen sami doma u sbírky CD s kapesníčkem v ruce.

GAMMA RAY

Živá nahrávka ke kulatému výročí, zmíněnému i v jejím názvu, vznikla při vystoupení kapely bez publika 27. srpna 2020 v multifunkční aréně v Düsseldorfu, odkud byla v souladu s tehdejšími covidovými restrikcemi streamována do celého světa. To jí samozřejmě znatelně ubírá na zachycené atmosféře, nicméně samotná kapela se tím nenechává zastrašit a navzdory tomuto faktu nabízí „živák“ se vším všudy. Tedy zejména pečlivě vybraným setlistem, žádnými zbytečnými studiovými úpravami navíc a jedním velmi milým hostem, kterého byste tu možná úplně neočekávali, ale který sem samozřejmě patří.

Ano, na pódium v Düsseldorfu se objevil i Ralf Scheepers, který si v GAMMA RAY v úplných počátcích střihnul pětiletku a mnoho písní z jeho „období“ patří dodnes k tomu nejreprezentativnějšímu, co kapela má. A je jistě zajímavé, že zatímco (alespoň tedy na zvukové nahrávce) jeho nástup na pódium není nijak zdůrazňován či oslavován, poté, co se v „Lust For Life“ opře do mikrofonu, je zkrátka hned slyšet, že je jednoduše zpěváckou extratřídou, což si, při vší úctě, o Frankovi Beckovi netroufám tak úplně tvrdit.   

Staré křivdy ale na téhle nahrávce nehrají pražádnou roli a i proto je samozřejmě radost jí poslouchat. V úvodu se ukáže, že skladby typu „Avalon“ nebo „Empathy“, pocházející z pozdějších a ne tak vřele přijímaných alb „GAMMY“, se tahákům v závěru nahrávky vyrovnají s naprostou jistotou, aby zhruba od poloviny s „Rebellion In Dreamland“ vypukla totální oslava zlatého fondu kapely, jíž tři přítomná sólová hrdla skutečně nesmírně sluší, ať už se na té které skladbě podílejí jakkoliv. A jen tak mimochodem zjistíte, že ten Frank Beck se nakonec dá taky docela dobře vstřebat.     

Živé nahrávky nebývají obyčejně nijakým zásadním tahákem, pokud ovšem nejde o album IRON MAIDEN anebo album vaší oblíbené kapely. A i když zrovna GAMMA RAY jsou asi oblíbenou kapelou leckoho, je nutné uznat, že „30 Years Live Anniversary“ má v sobě i tak něco navíc, něco, co člověka nutí se k albu znovu a znovu vracet, přestože je to právě „jen“ onen vzpomínaný „živák“. A právě atmosféra nejen na pódiu, ale i ve společnosti v roce 2020, nostalgie, umělecké provedení a konečně i samotná oslavná příležitost, to všechno mě nutí prohlásit tuhle nahrávku za naprosto vynikající (a v hloubi duše doufat, že to není naposledy, co o GAMMA RAY slyšíme).   




 1

Louis

Verdikt

GAMMA RAY non plus ultra.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 95:49

www.gammaray.org

Sestava

Skladby

  1. Induction
  2. Dethrone Tyranny
  3. New World Order
  4. Avalon
  5. Master of Confusion
  6. Empathy
  7. Rebellion in Dreamland
  8. Land of the Free
  9. Lust for Life
  10. One with the World
  11. The Silence
  12. Armageddon
  13. Heading for Tomorrow
  14. Send Me a Sign/Outro

Diskografie

30 Years Live Anniversary (Live) (2021)
Empire Of The Undead (2014)
Master Of Confusion (EP) (2013)
Skeletons & Majesties (EP) (2011)
To The Metal (2010)
Land Of The Free II (2007)
Majestic (2005)
Skeletons In The Closet (2003)
No World Order! (2001)
Blast From The Past (Best Of) (2000)
Powerplant (1999)
Valley Of The Kings (EP) (1997)
The Karaoke Album (1997)
Somewhere Out In Space (1997)
Alive ´95 (1996)
Silent Miracles (EP) (1995)
Rebellion In Dreamland (EP) (1995)
Land Of The Free (1995)
Lust For Life (VHS) (1994)
Future Madhouse (EP) (1993)
Insanity And Genius (1993)
Heading For The East (VHS) (1991)
Sigh No More (1991)
Who Do You Think You Are? (EP) (1990)
Heaven Can Wait (EP) (1990)
Heading For Tommorow (1989)