GAMMA RAY - To The Metal

GAMMA RAY - To The Metal

GAMMA RAY - To The Metal

GAMMA RAY - To The Metal

Německá kapela GAMMA RAY se se svým stylem poprala v první půli devadesátých let, poté jej chvíli brousila a zkoušela, kam se ještě dá sáhnout. Nové tisíciletí pro kapelu znamenalo období stability hudební i personální a ničím nerušené tvorby a produkce ve vytyčeném směru. Dokonce měla i dostatek prostoru, aby v drobných náznacích sklonila poklonu některým svým kolegům. Na „No World Order“ metalovým, respektive jidášským kněžím, na „Land Of The Free II“ pak mistru Harrisovi. Nebo snad je to tak, že hrají to, co je od nich očekáváno a na vlastní vývoj rezignují? Zanechme těchto úvah a berme novinku zcela zodpovědně… a vážně.

GAMMA RAYNovinka je trefně pojmenovaná: „To The Metal“. Podobně výstižný je i obal desky. Jak už jsme si za těch posledních deset patnáct let mohli zvyknout, GAMMA RAY jsou co se týče obalů konzervativní kapela a jak jednou našli vhodnou kombinaci oranžové a modré barvy a vcelku specifických symbolů heavy metalu, nebyl důvod pro přílišnou změnu. „To The Metal“ je stylově album ve starých kolejích GAMMA RAY. Sice se sem tam dá nějaká ta pocta najít, ale to lze brát jen jako projev slušnosti. Například v refrénu titulní skladby na nás z dálky kýve „Revolution“ (z alba „Angel Of Retribution“). „All You Need To Know“ je od Kaie hezká vzpomínka na doby, kdy odešel od HELLOWEEN a oni poté nahráli vynikající píseň „Kids Of The Century“. Dokonce si jí nechal zazpívat od Michaela Kiskeho. Dalo by se najít ještě několik menších „inspirací“, ale to už by bylo hnidopišství, ostatní skladby už na album s cedulkou GAMMA RAY sedí bez větších výhrad. Chlapci se „Do Metalu“ pořádně opřeli a jedou svou divokou jízdu na vlnách vysokého kmitočtu. Za zmínku určitě stojí úderná, ale melodická „Rise” z pera (respektive paličky) Dana Zimmermanna. Hansenova „Deadlands”, která předvádí GAMMA RAY ve zlatém období let devadesátých. Dojde i na dojemnou baladu „No Need To Cry”, a nezapomeňme na chytlavým, stadiónově pompézním refrénem obdařenou „Empathy“.

Přimhouříme-li oči nad tím, že pánům z GAMMA RAY již před lety došly nápady, a tak je berou kde se dá, a přičteme jim k dobru těch několik podařených skladeb, vychází z toho vcelku slušné, leč průměrné album. „To The Metal“ nijak z řady několika posledních desek nevyčnívá a v tomto srovnání to není ani vysloveně propadák. Jde o poslouchatelné, místy i zábavné heavy metalové album, jakých již mají na kontě několik a jakých, tuším, ještě pár nahrají.

 41

Manatar

Verdikt

Pánové z GAMMA RAY svým fanouškům servírují přesně takový produkt a v takovém balení, jak je to po nich požadováno. To vše dělají byť s dobrým úmyslem, ale přeci jenom za účelem zisku, aby se mohli věnovat svým milejším, zcela jiným koníčkům, než je heavy metal. Jinak to ani snad není možné…

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
5,5 / 10
Čtenáři
6,3 / 10

Další informace

Stopáž: 48:22

Produkce: Dirk Schlächter, Kai Hansen
Studio: High Gain Studio

www.gammaray.org

Sestava

Skladby

  1. Rise
  2. Deadlands
  3. Mother Angel
  4. No Need To Cry
  5. Empathy
  6. To The Metal
  7. All You Need To Know
  8. Time To Live
  9. Shine Forever
  10. Breaking Away

Diskografie

Empire Of The Undead (2014)
Master Of Confusion (EP) (2013)
Skeletons & Majesties (EP) (2011)
To The Metal (2010)
Land Of The Free II (2007)
Majestic (2005)
Skeletons In The Closet (2003)
No World Order! (2001)
Blast From The Past (Best of) (2000)
Powerplant (1999)
Valley Of The Kings (EP) (1997)
The Karaoke Album (1997)
Somewhere Out In Space (1997)
Alive95 (1996)
Silent Miracles (EP) (1995)
Rebellion In Dreamland (EP) (1995)
Land Of The Free (1995)
Lust For Life (VHS) (1994)
Future Madhouse (EP) (1993)
Insanity And Genius (1993)
Heading For The East (VHS) (1991)
Sigh No More (1991)
Who Do You Thing You Are? (EP) (1990)
Heaven Can Wait (EP) (1990)
Heading For Tommorow (1989)

Jiné pohledy

Louis
5,5 / 10

K tomu, co zde uvádějí kolegové, není (bohužel) prakticky co dodat. Tentokráte se ta konzerva s nápisem GAMMA RAY (na to, že má být vylisována do pravého metalu) otevírá opravdu podezřele snadno a není tím pádem divu, že toho z ní moc nevypadne (vpodstatě pouze „Rise“, „Deadlands“, „Mother Angel“ a „Empathy“). Po tom všem, co Hansenovci v minulosti dokázali, jsem z toho ovšem poněkud rozpačitý. ... [14. února 2010]

 

Darkmoor
5,5 / 10

"Je pět hodin ráno, vzhůru Kolbenko, modráky na sebe, nahodíme stroje, nastal čas!", tak zřejmě vzkřikl jednoho rána brušič Kai Hansen na své tři podřízené. A protože každá továrna má svá pevná pravidla, vydal s nimi další desítku skladeb. Přes vrata hlavního provozu naštěstí neprotáhl kopírku MAIDEN ani PRIEST, alespoň něco, stačí, že tu máme vykradenou "Kids Of The Century" i s hlasem původního zpěváka v podobě "novinky" "All You Need To Know". Nudná sázka na jistotu s poměrně zvedenou trojkou "Rise", "Empathy" a "Chasing Shadows", dalším stupidním obalem, stylizací a titulkou ála MANOWAR. Lepší než posledně, ale jinak... ... [11. února 2010]