CRADLE OF FILTH, WEDNESDAY 13 - Plzeň, Šeříkovka – 24. února 2024

CRADLE OF FILTH, WEDNESDAY 13 - Plzeň, Šeříkovka – 24. února 2024

CRADLE OF FILTH, WEDNESDAY 13 - Plzeň, Šeříkovka – 24. února 2024

CRADLE OF FILTH, WEDNESDAY 13 - Plzeň, Šeříkovka – 24. února 2024

V soboru 24. února 2024 to bylo přesně třicet let, co vyšlo debutové album britských blackmetalových legend CRADLE OF FILTH „The Principle Of Evil Made Flesh“, a co čert jistě chtěl, svítil k tomu také naprosto ukázkový úplněk. No, nejděte pak na jejich koncert, obzvláště když slibuje velkolepý zážitek ukovaný z černého kovu, založený na procházce tím nejlepším z více jak třicetileté historie kapely, okořeněný ukázkami z její nejnovější tvorby a pro domácího fanouška i bonusem v podobě přítomnosti dvou českých zástupců v řadách téhle hrůzostrašně uječené hydry.

Ve vyprodané plzeňské Šeříkovce se začalo brzy, to aby se dostalo na všechny předkapely. Autor těchto řádek však již v současnosti není naladěn na náslech úplně všeho, co jen zavání metalem (jaký to rozdíl oproti časům před oněmi zmíněnými třiceti léty!), pročež DRIFT a SICK N´ BEAUTIFUL vynechal a přítomen byl až od vystoupení WEDNESDAY 13. A jestliže jsem stran toho měl přece jen nějaké drobné výčitky svědomí, při pohledu na nepřehlédnutelně monstrózně maskované zástupce druhé jmenované kapely u pultíku s jejich merchem jsem si nakonec mohl říct, že jsem zřejmě o nic podstatného nepřišel. Samozřejmě, produkci kapely neznám, ale cosi mi v tu chvíli říkalo, že pro vidinu úspěch se dnes předvádí leccos, jen originální hudební přístup to bohužel většinou nebývá.  

WEDNESDAY 13U kapely umělce s přízviskem Wednesday 13 bylo vše viditelně (a slyšitelně) v naprostém pořádku. Tohle horror rock/punkové těleso, jež dokáže přiložit pod kotel skoro až industriální otop, postavilo svůj sobotní program především na skladbách někdejšího projektu MURDERDOLLS, který před léty dal dohromady zmíněný zpěvák (občanským jménem Joseph Michael Poole) s předčasně zemřelým originálním bubeníkem SLIPKNOT Joeym Jordisonem, jemuž byl také věnován. A i neznalému repertoáru kapely se koncert prostě musel líbit, protože byl především skvělou šou, jakoby nakaženou hairmetalovými manýry, dávkující jeden přesně řezající tvrdý riff za druhým, a skladby s nosnými refrény, co zabíraly na první dobrou. Přidělených nějakých padesát minut proto uteklo doslova jako voda.

CRADLE OF FILTH

CRADLE OF FILTH, jak už bylo konstatováno, mají za sebou dlouhou kariéru, lemovanou třinácti studiovými alby a pověstí spolku, který na scéně prorazil do té doby neslýchaným černým kovem. Dodnes si ovšem spolehlivě udržují pověst metalového velikána, přestože časy se nepochybně mění a s nimi i nároky nových a nových generací posluchačů. Vzkaz, který z toho vyplývá, je tedy jednoznačný – Kolébka špíny ještě rozhodně nepatří do starého železa.         

Celý plzeňský set toho byl příkladnou ukázkou, od níž nešlo odtrhnout pozornost snad ani na chvíli. Ať už vás zaujímaly detaily, jako třeba když se kytarista Ashok stylizovaný do hellraiserovské vizáže při nástupu na pódium na zlomek sekundy prezentoval známou příslušnou kostkou, nebo když se Dani Filth ve druhé části koncertu převlékl do lehčí „zbroje“ a bylo vidět, jak je i ve svých padesáti létech solidně vyrýsován, či prostě jen celkový dojem z bezvadně hrající a působící kapely, bylo to celé naprosto magické a v černočerné goticko-hororového atmosféře také kompletně strhující. Samozřejmě i díky předvedenému setlistu, který v sobě krom osvědčených tutovek a nezbytných zástupců posledního alba „Existence Is Futile“ skrýval také pár bonbónků, jako například skvělou novinku „She Is A Fire“ z loňského živáku „Trouble And Their Double Lives“, titulní věc vzpomínaného debutu „The Principle Of Evil Made Flesh“ nebo subjektivně velmi vítanou „The Promise Of Fever“ z alba „Damnation And A Day“.

CRADLE OF FILTH

Ne, myslím, že kdo kdy s nadšením přičichl k tvorbě CRADLE OF FILTH, už se od ní nemůže odtrhnout, i kdyby třeba sem tam zapochyboval, natolik si stále udržuje velmi vysoké renomé, a stejné je to i s živými vystoupeními kapely. Navzdory tomu, že seznam těch, co jí kdy tvořili, se mění relativně často, případně navzdory tomu, že Dani Filth je už dnes v jejích řadách jediným zakládajícím členem (v pořadí dalším nejdéle hrajícím se mimochodem stal „neangličan“ Martin „Marthus“ Škaroupka, zapisující zde letos již osmnáctý rok). A pokud budou tihle pánové (a dáma) stále dál schopní s omračující lehkostí vystřihovat koncerty podobné tomu ze Šeříkovky, jiné to jistě ještě hodně dlouho nebude.             
    
Setlist:The Fate of the World on Our Shoulders/Existential Terror, Saffron's Curse, She Is a Fire, Principle The of Evil Made Flesh, Crawling King Chaos, Nymphetamine (Fix), Dusk and Her Embrace, Necromantic Fantasies, Born in a Burial Gown, Creatures That Kissed In Cold Mirrors/A Bruise Upon The Silent Moon/The Promise of Fever, Cruelty Brought Thee Orchids, Her Ghost in the Fog, From the Cradle to Enslave

WEDNESDAY 13

CRADLE OF FILTH

CRADLE OF FILTH

CRADLE OF FILTH

CRADLE OF FILTH

Foto: Gapa

 Přidejte svůj názor

Louis