BRUTAL ASSAULT - Zmrzlinové poháre a palacinky pre IMMORTAL (rozhovor so Shindym)

BRUTAL ASSAULT - Zmrzlinové poháre a palacinky pre IMMORTAL (rozhovor so Shindym)

BRUTAL ASSAULT - Zmrzlinové poháre a palacinky pre IMMORTAL (rozhovor so Shindym)

BRUTAL ASSAULT - Zmrzlinové poháre a palacinky pre IMMORTAL (rozhovor so Shindym)

Pre mnohých najväčši sviatok extrémneho metalu „u nás“ má za sebou svoje štrnáste, podľa všeobecného konsenzu úspešné, pokračovanie. Napokon, jeho podrobný rozbor ste si mohli prečítať v reportoch z prvého, druhého a tretieho dňa. Čo ste si však doteraz prečítať nemohli, je analýza jedného z jeho hlavných organizátorov, Martina Brzobohatého, známeho skôr pod prezývkou Shindy. V pomerne dlhom interview sme spolu hodnotili nielen pozitívne, ale aj negatívne aspekty celého festivalu. Našťastie, vecné a zaujímavé rozprávanie ide Shindymu lepšie ako fotenie sa a poskytovanie vlastných obrázkov pre rozhovor.

BRUTAL ASSAULTMedzi metalistami koluje jedna populárna legenda, údajne sú spomedzi hudobných fanúšikov tým najinteligentnejším a najslušnejším publikom. Naozaj je to tak?

Těžko můžu soudit "metalisty" jako celek, ale můj názor je, že většinou jdou na koncert, aby si užili muziku. Nejsem si až tak úplně jistý, jak to souvisí s inteligencí. Nicméně jsou zajisté další skupiny posluchačů jiných žánrů, které si k muzice jako přidanou hodnotu berou ničení majetku nebo konzumaci drog. Myslím, že ani jedno z toho není mezi metalisty příliš rozšířeno. Takže v tomto bych možná souhlasil v tom, že metalové publikum je v porovnání s dalšími podobnými věkovými skupinami relativně slušné publikum.

Ostatný ročník festivalu Brutal Assault bol vraj jeden z najvydarenejších. Čím vás tak príjemne prekvapil?

Mohu-li mluvit za realizační tým, tak myslím, že překvapil svým hladkým průběhem. Takto je to vnímáno i radními Jaroměře, stejně tak i místními obyvateli. Je pro nás velmi cenné, že i ne-metalisti mají na festival pozitivní názor. Pokud bych to měl vzít z pohledu návštěvníka, tak určitě postřehl řadu detailů, které se změnily k lepšímu. A jak je známo, detaily tvoří celek, takže většina organizačních věcí sepla a celkový dojem je velmi příjemný. Myslím, že to takto vnímá většina návštěvníků.

Údajne bolo tento rok citeľne menej platiacich ľudí v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom.

Ano, je tomu tak. Letošní návštěvností jsme šli pod loňský stav, nicméně myslím, že je rozumnější varianta méně navštívený festival, kde většina organizačních záležitostí funguje, než nacpaný areál, kde máš problém dočkat se piva ve frontě. Je pravda, že jsme byli připraveni i na vyšší návštěvnost, zkrátka ne každý den je posvícení. A koneckonců nižší návštěvnost měla pro fanoušky řadu pozitivních vedlejších efektů (nulové fronty, rychlé odbavení u vstupu atd.).

Očakávali ste takýto pokles (kríza, konkurenčné festivaly, viac mladých mien na súpiske), alebo je to niečo, čo vás prekvapilo a spravilo menší škrt cez rozpočet?

O poklesu návštěvnosti můžeme spekulovat. Zuřící krize (především z úst médií a politiků) se na návštěvnosti určitě nějak podepsala. Konkurenční festivaly mi trnem v oku nejsou, spíš mi hnul žlučí "pokus o festival", který se měl konat v Ostravě. Pozastavíme-li se nad aspektem mladých jmen na soupisce. Ano, chtěli jsme udělat soupisku s méně okoukanými kapelami, ať už mladými a nebo těmi, co nekoncertují často. Jak je ale vidět, tuzemský fanoušek si žádá klasiku, kterou už sice x-krát viděl, ale která ho láká i nadále. Takže když vezmeme od každého trošku, tak pokles návštěvnosti je odůvodnitelný, tedy alespoň v hypotetické rovině.

BRUTAL ASSAULT

K dramaturgii festivalu aj k Unholy festu sa ešte dostaneme. Predtým by ma ale zaujímalo, či pokles návštevnosti a teoretická znalosť jeho príčin budú znamenať nejaké zmeny do budúcnosti.

Hm... chtěl jsem se této odpovědi vyhnout, ale vidím, že se z toho nevykroutím (smích). Pokusíme se příští rok potěšit staromilce, ale zároveň nenašvat mladší generaci, či fanoušky vyhledávající neokoukaná jména.

Recept sa možno skrýva aj v zahraničných návštevníkoch. Už teraz ste sa na nich snažili orientovať oveľa viac ako v minulosti. Oplatilo sa?

Ano, zaznamenali jsme vyšší podíl zahraničních návštěvníků a myslím, že je to směr, kterým by se festival mohl ubírat v budoucnosti. Rádi bychom přesvědčili i fanoušky z dalších států než jen od našich severních sousedů.

Takže z vás bude ďalší Metal Camp?

Metal Camp je v mezinárodním složení návštěvníků trošku specifický. Mám-li mluvit za Brutal Assault, podle mne by bylo optimální složení publika cca 1/2 tuzemští návštěvníci (myslím tím ČR a SR dohromady) a zbytek zahraniční návštěvníci. Nerad bych, aby se stalo to, že tuzemský fanoušek přijede na BA a cítí se tam jako v cizině, kde si s většinou návštěvníků nerozumí a nebo rozumí jen s obtížemi. I když pokud to můžu nadlehčit, tak po nějakém čase stejně začně fungovat "beer language" a domluvíš se s každým rukama-nohama (smích).

Popravde, počul som príbeh slovinskej novinárky, ktorá sa (podľa jej vlastných slov) takmer nikde na festivale nevedela dohovoriť po anglicky. Ak sa chce Brutal Assault viac orientovať na zahraničie, túto stránku bude treba ešte trochu vyladiť.

Pokud tím narážíš na jazykovou vybavenost personálu, tak tady určitě mezery jsou, nicméně pokud jde o novináře, tak ten pokud něco potřebuje řešit, tak u odbavení akreditací nemá problém s angličtinou a v press centru taky ne, tady máme velmi dobře jazykově vybavené lidi. Pokud si chce sofistikovanou angličtinou popovídat s člověkem majícím za úkol úklid areálu, na jazykovou bariéru asi narazí.

BRUTAL ASSAULT

Spomenul si Unholy fest. Všetci vieme ako tento (ne)slávny festival dopadol a prečo tomu tak pravdepodobne bolo. Mňa by zaujímala iná vec - čo by ste robili, keby sa naozaj uskutočnil?

Já jsem záměrně název tohoto festivalu v jedné z předešlých odpovědí neuváděl. Víš, co nejen BA, ale obecně festivaly poškodilo nejvíc? To, že festival neproběhl tím způsobem, jakým neproběhl. Řada především zahraničních návštěvníků si koupila lístek a pokud tak učinili přímo přes eshop pořadatele z Polska, tak si nedělám iluze o tom, že své peníze dostanou zpět. A přesně tohle je moment, který poškodil festivaly nejvíc. Takový zahraniční fanoušek totiž nebude moc rozlišovat, kdo festival pořádal, ale rovnou si řekne: "Festival v České republice? Tam už nikdy nejedu!". V tomto já vidím největší újmu, kterou jsme utrpěli.

V tom máš, bohužial, pravdu. No stále si mi neodpovedal na moju otázku.

Pokud by zmíněný festival proběhl, tak by nás to svým způsobem poškodilo taky, ale otázka je, jak by proběhl a zda by se tam návštěvníci rádi vraceli. Nicméně, tohle by byla zdravá konkurence a proti ní jako takové nelze nic namítat. Ale zahrávat si s fanoušky způsobem, jakým si to dovolila nejmenovaná polská agentura, je opravdu humus nejhrubšího zrna.

Ustupoval by Brutal Assault Unholy Festu v niektorých smeroch alebo práve naopak? Predsalen, ostravský festival by bol predovšetkým black metalový, logicky by ste sa teda museli sústrediť na iné žánre, či "prebiť" jeho ponuku.

Pozorný fanoušek možná zaznamenal, že pár kapel jsme měli totožných a i v době, kdy to vypadalo, že tento festival polsko-českého (ne)přátelství proběhne, jsme pracovali na tom, abychom si vydobyli exkluzivitu pro jediný festival léta v rámci ČR. Ale určitě nebylo naším záměrem přetáhnout významnou část soupisky Unholy Fake festu. Myslím, že od začátku jsme hledali headlinery jinde a náš potenciální střet by nastal snad jen v případě IMMORTAL. Brutal Assault nelze postavit na třech blackových headlinerech, tímto směrem se naše dramaturgie neubírá.

BRUTAL ASSAULT

A tak to je pravdepodobne dobre. Štrnáste pokračovanie Brutal Assaultu malo súpisku nabitú viacerymi "luxusnými" a modernými menami. Povedal by som, že sa pomaly prispôsobujete trendu (v tom nepejoratívnom slova zmysle), keby si nenaznačil, že budúci rok bude opäť z veľkej časti pre pamätníkov.

Rozhodně se snažíme lovit v mladých kapelách, ale stejně tak nezapomínáme na klasiku. Když to vezmeš tak, že festival funguje více než 14 let, tak to jsou cca 3 generace posluchačů. Nejde zůstat přešlapovat na místě a ignorovat to, co se děje okolo. Na druhou stranu vždycky čekáme, až se nějaký trend trošku usadí a samozřejmě zvažujeme, zda to či ono ještě stále zapadá do koncepce festivalu. Hohoho, ale já říkal, že potěšíme pamětníky a zároveň nenaštveme mladší generaci, takže jaká slova o většině soupisky pro pamětníky? (Smích.)

To bola len moja zbulvarizovaná interpretácia.

Já věděl, že se ani Metalopolis bez bulváru neobejde (smích).

Veľkým prekvapením bol tohtoročný ULVER. Ako dobre podľa teba zapadli do prevažne metalového festivalu?

Myslím, že zapadli podobně jako NEUROSIS vloni. Takže nezapadli vůbec, ale vyčnívali jako prase. Přesně to byl záměr a myslím, že vyšel velmi dobře. Můžeme polemizovat o tom, odkud vycházejí NEUROSIS a odkud ULVER, ale z hlediska zpestření víceméně striktně metal-corové soupisky zafungovali výborně. Ovšem pozor, nebrali jsme je jako nějakou "exotiku"... Myslím, že ULVER mají svoje kouzlo a hloubku a pozorný posluchač si na tom to své našel. Úzkoprsý džískař asi ne, ale to ani nebylo záměrem.

Takže zrejme chystáte nejaký podobný kúsok aj nabudúce.

Maximálně se o to vynasnažíme. Popravdě, letos se nám neporařilo bláznivější zpestření typu SEBKHA-CHOTT nebo HARMONY BAY, takže i nejakou podobně ulítlou záležitost doufám přístí rok na BA uvidíme.

BRUTAL ASSAULT

Prejdime k organizačným záležitostiam. Zdá sa, že je vám každý rok vyčítané množstvo spŕch, WC, umývadiel, nádrží s pitnou vodou. Tentokrát bol menší počet návštevníkov, ale aj tak to zrejme nebolo úplne ideálne. Sú tieto sťažnosti opodstatnené a ak áno, hrozí v tomto smere nejaké zlepšenie?

Já se obávám, že tohle je věčné téma, i kdyby těch záchodků bylo 666. Otázkou zůstává, kdo si na tento nedostatek stěžuje a na jaký festivalový standard je zvyklý. Mohu-li porovnat počet návštěvníků na 1 záchodek, tak jsme měli o 50% lepší skóre než např. Rock for People. Z tohoto pohledu tedy žádné podcenění kapacity záchodků nevidím. A opravdu to není tím, že by byl zmíněný Rock for People v tomto směru podhodnocený. Pokud jde o umyvadla, tady rezervy zajisté jsou. Nechci se na to vymlouvat, ale bojujeme s tím, že ke klasickým mycím žlabům je potřeba jednak přívod vody, ale samozřejmě také odpad. A tohle je docela problém. I přesto věřím, že se situace ohledně mycích žlabů a sprch oproti loňsku zlepšila. Tam, kde není odpad, je jediným řešením použití wash-boulí (umývadlo s pumpou vody). Nádrže s pitnou vodou jsou velmi ošemetná věc. Zaručit, aby byla voda opravdu bezproblémově pitná ve festivalových podmínkách jde jen za určitých předpokladů. Nádrže, které na festivalu používáme musí být označeny pouze jako "užitková voda" i přesto, že jsou naplněny jinak pitnou vodou z vodovodního řadu. Takže je to trošku hra se slovy, aby byl úřední šiml spokojen.

Keď už je reč o vode, pred festivalom sa tušim hovorilo niečo o väčšom kropení návštevníkov kvôli horúčavám a víriacemu sa prachu. Napokon z neho údajne veľa nebolo, prečo?

Za tohle si sypeme popel na hlavu. Informace netekly tam, kam měly a tak kropení proběhlo tuším jen jednou. Proti prašnosti chceme příští rok zabojovat i pokládkou gumové pokrývky v kotli, takže tím by se měla situace doufám zlepšit a v kombinaci s kropením by to mělo poskytnout snad lepší komfort nejen v kotli. Žel, tohle je hudba budoucnosti, zpětně už to provést nelze.

Myslím, že to ocení väčšina ľudí. Mnoho z nich ale trápil aj nevydarený zvuk na pódiu spozorovanom Metal Shopom. Kde bol problém?

Těžko říct, jak z tohoto problému ven. Pronajímáme si A class zvuk, který splňuje všechny riderové požadavky kapel. Takže větší problém v čitelnosti zvuku bych hledal více na straně lidského faktoru než na straně techniky. Lidským faktorem je v drtivé většině případů myšlen zvukař, kterého si kapely vozí s sebou. Nejsem zvukař, abych mohl odborně odpovědět, kde tkví problém, ale i čistě z posluchačského hlediska mám dojem, že (především zahraniční) zvukaři kapel mají pocit, že "čím hlasitěji, tím lépe" a občas tím vzniká zvuková koule, ve které se ztrácí v lepším případě některé nástroje.

BRUTAL ASSAULT

S tým by sa určite dalo súhlasiť, keby väčšina sťažností nebola smerovaná na jedno jediné pódium. Bola by to zvláštna náhoda. Ale hľadať jadro takéhoto problému asi nebude jednoduché.

Zaznamenal jsem pozitivni i negativní ohlasy na zvuk na obou pódiích, takže těžko říct, nakolik je ten dojem subjektivní. Popravdě, já svůj dojem ze zvuku nedokážu, vzhledem k tomu, kolik kapel jsem viděl nebo spíš neviděl, příliš specifikovat, ale když si vybavím zvuk CYNIC na Obscure stage naproti IMMORTAL na Metal Shop stage, tak nemyslím, že by to CYNIC hrálo lépe. A OPETH na Metal Shop stage mi zněli parádne... takže pak si vyber (smích).

Aby sme teda neboli až takí negatívni, pochvalu si určite zaslúži napríklad zvýšené množstvo sedacích miest priamo v areáli festivalu.

Díky za pochvalu. Zvolili jsme trošku skautské řešení pro zvýšení kapacity míst k sezení v areálu, ale zafungovalo to příjemným vedlejším efektem - byly mnohem méně občůrané zdi pevnosti.

Zaviedli ste aj akýsi VIP kemp, kde mali návštevníci za poplatok k dispozícií viac bezpečia (oplotenie, security), osvetlenia a úschovňu. Otázka znie, či by to ale nemal byť štandard pre väčšinu stanového mestečka?

VIP kemp byla reakce na množící se krádeže v kempu, které v minulých letech čítaly cca 40 případů nahlášených na policii. Už v minulých letech jsme rozběhli osvětovou kampaň (letáky, informace v programu) a zavedli úschovnu (jedno uschování vychází na méně než 9Kč), ale krádeží neubývalo. Takže jsme zkusili VIP kemp, který za poplatek nabízel rozšířené služby a v rámci VIP kempu se žádná krádež nestala. Takže z tohoto pohledu to zafungovalo dobře. Pokud by měl i "normální" kemp dosahovat standardů letošního VIP kempu, tak by musel být zpoplatněn. A tady se obávám, že bychom trošku narazili, protože v dosavadní čtrnáctileté historii festu byl vždy kemp zdarma. Takže VIP kemp bereme jako alternativu pro ty, co se chtějí cítit bezpečněji. Návštěvník má tak možnost volby, což mně osobně příjde rozumnější než celoplošně zpoplatněný kemp.

Novinkou a veľkým plus boli aj festivalové infokarty.

Začnu trošku od lesa... Hledali jsme nějaký suvenýr, kterým bychom obšťastnili návštěvníky náhradou za CD kompilaci, kterou jsme se letos rozhodli už nedělat. Návrhů padlo několik a vše spělo k tomu, že návštěvníci dostanou klíčenku na krk. Na několika dalších festivalech prodávali klíčenky i s infokartama (jako položku merchandise), tak jsme si řekli, co takhle dát každému klíčenku s infokartou zdarma, v rámci vstupenky? Od nápadu byl jen krůček k realizaci a myslím, že ohlasy jsou v drtivé většině pozitivní. Infokarty posloužily k snadnějšímu přístupu k základním informacím o festivalovém dění a klíčenka může sloužit i nadále. Takže z hlediska funkčnosti i užitné hodnoty super věc.

BRUTAL ASSAULT

Vylepšili ste aj prírodnú tribúnu, ďalšie palce hore. Jej chybou krásy je však vetrom unášaný zvuk, dá sa s tým niečo robiť?

Pokud jde o tribunu, tam byly naistalovány lavičky, takže to snad poskytlo dostatečnou kapacitu k sezení. Ohledně zvuku na tribuně, řešitelné je to pouze pomocí další PA soustavy přímo na tribuně. O tomto kroku jsme začali uvažovat až po letošním ročníku. Nejedná se vůbec o levnou záležitost, ale v rámci zajištění vyššího standardu tribuny do toho příští rok zřejmě půjdeme. Tohle by mělo být jedním z vylepšení příštího BA.

Aké by mali byť ďalšie?

V současnosti řešíme rozšíření prostoru v jednom z ramen obepínajících tribunu. V této věci momentálně probíhá průzkum, zda navážka není kontaminovaná a zda jsou zdi ve stavu, aby bylo možné do nově vzniklého prostoru vpustit návštěvníky. Takže doufám, že jsem to nezakřikl a že vše dopadne kýženým způsobem.

Dočkáme sa aj zarovnania mierneho sklonu terénu pred pódiami?

Jistý svah tam je a zřejmě stále bude. Věřím, že viditelnosti z větší vzdálenosti jsme letos pomohli zvýšením pódií i vyvýšením velkoplošné obrazovky. Ale vytvořit vůči pódiím výraznější svah je za našimi současnými možnostmi.

A čo prírodné chodníčky medzi areálom a stanovým mestečkom? Počas minuloročných dažďov to bola jedna velká masa z bahna, nečaká ich nejaká úprava?

V tomto směru máme trošku svázane ruce, protože část areálu a ochoz okolo pevnosti jsou památkově chráněné, takže žádné velké zásahy do terénu možné nejsou. Došlo k zpevnění cesty směrem od mlýna k hl. bráně, tohle je bráno jako cesta a proto bylo možné ji aspoň vysypat štěrkem. Další dvě nebo tři přístupové cesty jsou jen dočasné a přímo souvisí s další chráněnou lokalitou, tentokrat ne památkovou, ale přírodní (proto to ohrazení některých sektorů ve stráni se zákazem vstupu). Takže trošku kličkujeme mezi zájmy památkářů, ochránců přírody a zájmy návštěvníků festivalu. Letos bylo naštěstí počasí příznivé, takže se neopakovala loňská skluzavka dolů. Možností na zlepšení ale v tomto směru moc není, snad jen natažení lan podél cest, kterých by se dalo případně přidržovat.

BRUTAL ASSAULT

Plánujete niečo spraviť so stanom určeným pre autogramiády? Podľa návštevníkov tam opäť panoval mierny chaos a zbytočná tlačenica. Možno by stačilo vytvorenie koridoru.

S organizací autogramiád jsme letos spokojeni, pokud jde o tu část ve stanu. Skřípalo to ale před stanem, tj. v prostoru, kde čekali fanoušci na podpisy. Tady by do budoucna mělo dojít k vybudování koridoru, aby se tam netvořilo nekontrolovatelné stádo.

Venujme sa teraz starostlivosti o kapely. Viem, že sú tieto informácie chránené zmluvou, no nemohol by si prezradiť aké najnetradičnejšie požiadavky mali niektorí hudobníci?

Letošní anomálií byli snad jen IMMORTAL, kteří měli speciální požadavky ohledně cateringu, přepravy z hotelu (v požadavcích bylo uvedeno "z hotelu rovnou na pódium, jak to má ve zvyku KING DIAMOND") a pobytu v zákulisí. Tedy když pominu technické požadavky, nástrojovku a pyro show, protože tohle je v případě headlinerů obvyklé. V tomto směru vyčnívali ještě ULVER díky ne-úplně standardnímu nástrojovému obsazení a velkoplošné projekci.

Čo také špeciálne chceli pod zub IMMORTAL?

Speciální požadavky měli pokud jde o nápoje a i večeře čítala nadstandardní počet položek, včetně 8 porcí zmrzlinových pohárů a dalších 8 porcí palačinek se zmrzlinou. Holt sever je sever (smích).

Vyskytli sa aj nejaké osobné problémy pri niektorej zo skupín?

To zrovna ne, ale museli jsme kupříkladu řešit zatoulané kufry páně Masvidala, proto taky přehazování hracího času CYNIC ve čtvrtečním programu.

CYNIC sa radi túlajú nielen s kuframi, ale aj po festivalovom areále. Rozhodne však neboli sami, zdá sa, že sa väčšina hudobníkov cíti v Josefove príjemne.

Možná je to tím, že josefovský festivalový areál opravdu vybočuje z řady areálů "na louce". Historie tady dýchá z každé cihly a řada hudebníků tohle vnímá velmi pozitivně. Navíc během své cesty na autogramiádu projdou částí pevnosti a tak se ani nedivím, že je láká nakouknout, jak to vypadá v areálu. Také zákulisí a zázemí pro kapely se nachází v historických kasárnách (stejně jako pevnost vybudovaných za Josefa II. v 18. století), takže tohle všechno přispívá k tomu, že kapely berou areál jako něco opravdu výjimečného. Je proto fajn, pokud se členové kapel z vlastní iniciativy objeví i mezi fanoušky v areálu.

BRUTAL ASSAULT

Spomínal si, že si si pozrel koncerty OPETH, IMMORTAL a CYNIC. Čo ešte?

No viděl jsem spíš střípky čítající několik málo minut... Kouknul jsem ještě na kousek ULVER, SUFFOCATION, SKEPTICISM, HATE ETERNAL, DEPRESY, TESTAMENT nebo BIOHAZARD. Ve většině případů se ale spíše než o cílené sledování jednalo o to, že jsem kolem pódia procházel v rámci jiných povinností. Potřeboval bych ještě jeden BA, který bych mohl sledovat čistě jako fanoušek (smích).

To nechodíš aj na iné festivaly?

V minulosti velmi málo. Letos jsem byl jen na Obscene Extreme festivalu a to ještě pracovně. Taky jsme podnikli špionáž na Rock for People, tady jsme ale spíš než kapely omrkávali organizační záležitosti a areál. Naneštěstí festivaly jsou přesně v době, kdy je nejvíc práce před BA, takže vyrazit na víkend na nějaký fest je přepych, kterého se mi nedostává.

Registroval si nešťastie, čo sa udialo toto leto na Pohode?

Ano, je to tragické a velmi smutné. Nemyslím, že by organizátoři něco podcenili. Takto nenadálý a silný poryv větru by zřejmě shodil stan nebo stage i na jiných festivalech konaných na louce. Nedocenitelná výhoda areálu BA v Josefově je, že je obehnán hradbami, takže vítr tady nemá prostor nabrat takovou intenzitu, jako na otevřeném prostranství.

Ak by sa mal festival v budúcnosti sťahovať, budete sa snažiť vyberať podobný areál?

Podobný areál zřejmě neexistuje. Mám tím na mysli členitost, historickou hodnotu. Pokud bychom festival z nějakého důvodu stěhovali, tak by to musela být zřejmě varianta letiště a nebo otevřené louky. Tohle mne po letošní Pohodě láká ze všeho nejmíň. A to už nemluvím o tom, že letiště či louka je model, který nabízí x desítek dalších festivalů. Přesunem z Josefova by BA ztratil kus své osobistosti, svého kouzla. Proto v nejbližších letech nemáme ambici festival stěhovat.

Aký názor má na Brutal Assault a nato, čím sa vlastne žívíš, tvoja manželka, rodina?

Mám obrovské štěstí, že mne v tomto moje manželka a rodina plně podporuje. Bez toho by to ostatně asi ani nešlo. Předfestivalová příprava je velmi náročná a poslední 3-4 týdny před festivalem jsou doslova a do písmene pekelné. Takže bez obrovské dávky tolerance ze strany mých blízkých by se to neobešlo a asi bych rychle skončil na ulici (smích). Zbytek roku je v tomto ohledu procházka růžovou zahradou i přesto, že ročně pořádáme více než 50 akcí.

BRUTAL ASSAULT

Skús charakterizovať tvoj bežný pracovný deň.

Před festivalem se obrovsky kumulují veškeré činnosti související s předprodukcí akce. Sled událostí má vysoké tempo a prakticky kolikrát není ani čas se v klidu najíst nebo si odskočit na záchod. Když to vezmu do podrobností, tak budíček cca 6:30, následuje pár hygienických činností u mne i u pejska, krátká snídaně a hurá do roboty. Pracovní den v předfestivalové horečce čítá cca 18-20 hodin na nohou (nebo na zadku u počítače). Zbytek je krátký, leč intenzivní spánek. Do tohoto je potřeba vměstnat vše, co se před festivalem musí stát. Já konkrétně mám na starosti vyřizování objednávek vstupenek, zadávání tiskovin do výroby (letáky, plakáty, žetony atd.), zadávání inzerce, zadání výroby merchandise, většinu subdodávek (např. náramky na ruku, letos klíčenky, ale také WC a spojené služby, objednávka piva a příslušenství atd. atd.). Naše "detašované brněnské pracovistě" taky zajišťuje komunikaci se zahraničními médii a webovou prezentaci festivalu (tohle už je ale práce pro dalšího člověka, zdravím Frediště. Do toho si přidej telefon zvonící 10x za hodinu ve dne i v noci a máš letmou představu o tom, co to obnáší. Ještě bych neměl zapomenout na občasné předprodukční schůzky realizačního týmu, což znamená udělat si výlet většinou do Josefova (z Brna cca 2,5 hodiny jedna cesta). Další činností jako je bookování kapel, logistika, personalistika, část promotion, předprodukce a produkce probíhají v Praze pomocí dua Tomáš a Tomáš, kde je pracovní nasazení stejně intenzivní. Oproti tomu je zbytek roku poměrně méně hektický. Teda pokud zrovna nepořádáme koncert, to samozřejmě obnáší část činností jako festivalová příprava, ale opravdu ve velmi rozředěném poměru a s mnohem menší dávkou stresu.

Nie je toho málo, kedy si mal naposledy dovolenku?

Vloni v Chorvatsku. Vzhledem k cestování vlastním vozem to bylo příjemný, projeli jsme všechno zajímavý až do Splitu, kde už bylo moc vedro a psík to moc nedával, tak jsme to otočili a jeli zpátky. Upřímně jsem byl překvapen, že jsme nepotkali moc českých turistů s řízky v alobalu a konzervami (smích). Letos to na dovolenou vzhledem k přírůstku v rodině nevypadá, ale když to vezmu do důsledku, tak pár dnů po festivalu jsem si oddychl a delší nicnedělání by mne asi nebavilo.

Sám si spomenul, že vás je v užšom realizačnom tíme viac. Pokiaľ je však reč o Brutal Assaulte, širšia metalová verejnosť hovorí väčšinou len o Shindym. Nežiarlia občas tí ostatní?

V rámci festivalu se jedná o 4 lidi plus na předprodukci si najímáme další externisty. Já jsem u toho služebně nejstarší, takže si metalová veřejnost s festivalem spojuje možná právě mé jméno. Navíc hodně lidí si objednává vstupenky přes e-shop na www.shindy.cz, na fóru www.brutalassault.cz taky přispívám za realizační tým většinou já, takže to nejspíš přispívá k tomu, že jsem na tuzemské metalové veřejností (virtuálně) "vidět" nejvíc. Ve vztahu k zahraničním agenturám je zase nejvíc vidět Tomáš Fiala, který bookuje kapely, směrem k tuzemským médiím je zase jevíc vidět Tomáš Karlík a směrem k zahraničním médiím a pro většinu návštěvníků BA MySpace, Last.fm, Bandzone nebo Facebook profilů je zase nejvíc vidět Freďánek. Občas mi to přijde až komické, že si někdo myslí, že podobně velký festival by mohl ležet na bedrech jednoho člověka. Takže to, že je moje osoba vnímána jako nejvíc viditelná je dáno spíše okolnostmi. Já si na tom nijak nezakládám a myslím, že v týmu nemáme žádného egocentrika, co by se potřeboval nějak cíleně zviditelňovat nad rámec ostatních.

Premýšľal si už niekedy o momente, kedy by si chcel z koncertnej brandže odísť?

Myslíš, jako jestli jsem si někdy vytyčil bod, který chci dosáhnout a pak to zabalit? Ne, nic takového. Zatím mne to osobně stále baví a to je pro mne lepší varianta, jak dělat něco, co by obnášelo třeba méně stresu a napětí, ale zároveň by mne to nenaplňovalo. Občas se samozřejmě vyskytne situace, která tě naštve nebo znechutí, ale to patří k jakékoliv činnosti a je potřeba hledat pozitiva i na negativních věcech.

Foto: Shindyho archív + www.pavelstibor.com  + Tears of Death

 80

Klypso