ABYSS ABOVE, WITHIN DESTRUCTION, INGESTED - 20. 6. 2019, Košice, Collosseum

ABYSS ABOVE, WITHIN DESTRUCTION, INGESTED - 20. 6. 2019, Košice, Collosseum

ABYSS ABOVE, WITHIN DESTRUCTION, INGESTED - 20. 6. 2019, Košice, Collosseum

ABYSS ABOVE, WITHIN DESTRUCTION, INGESTED - 20. 6. 2019, Košice, Collosseum

Anglickú divočinu INGESTED sme u nás v premiére mali už pred necelými dvoma rokmi v jeseni, ale prečo si ich nezopakovať, keď je taká možnosť. V rámci súčasného podania brutálneho kovu smrti iste jedna z výraznejších bánd, a spoločnosť jej vo štvrtok 20. júna robili dve záležitosti zo súdka „mladšie generácie to s rezaním a drvením vidia napríklad takto“, to sa dá vidieť.

Úvod koncertu bol v réžii domácich, prevažne prešovských ABYSS ABOVE. Keď som ich pred časom videl naživo v Cassbare s PROLAPSED, ANIME TORMENT a STERCORE, nevyzneli nejako ohromujúco, nič na zatratenie, ale ani vynášanie do nebies, skrátka „uvidíme nabudúce“. Nabudúce som uvidel tak, že ABYSS ABOVE boli pre mňa prekvapením večera. Veľké pódium a masívny zvuk zahrali v ich prospech a do svojho setu dali maximum. Hudobne plus-mínus drvivý nasekaný deathcore s nejakými metalovejšími vplyvmi, tu a tam spomalenie až do sludge bahna, trochu industriálnych podmazov a kvalitný brutálny vokál. Dobré to bolo, som zvedavý na nahrávku.

ABYSS ABOVE

Slovinci WITHIN DESTRUCTION sú na scéne od roku 2010 a po najnovšom albume „Deathwish“ po nich siahli Unique Leader, čo celkom naznačovalo, že takýto deathcore by ma mohol baviť prinajmenšom naživo. Nakoniec, nahrávky tiež zneli solídne, hoci nič extra nového, všetko ako podľa príručky, aj vrátane pre štýl typických klišé a apokalyptického ladenia textov i grafiky. Naživo sa predviedli vo štvorici a slovinskí boli tak z polovice, tuším s nórskym gitaristom a britským basákom z INGESTED. Tieto situácie bývajú stále častejšie, klobúk dole pred takým fungovaním. WD aj v takomto obsadení išli ako smrteľne presne nastavený stroj, intenzívne sekačky, melodické pasáže, frontmanove growly i maniakálny rev, medzi skladbami občas skoro hiphopové vsuvky a bubeník potetovaný tak, že aj členovia jakuzy by si mohli robiť poznámky. Ľudia pod pódium sa už pustili do odvážnejších pohybových akcií, skladby z nového albumu a z predošlého „Void“ ich k tomu primäli raz – dva.

INGESTED

Manchesterskí INGESTED tu mali premiéru so zaskakujúcim vokalistom Jasonom Keyserom z amerických ORIGIN, teraz myslím frontmančil Jay Evans, prinajmenšom podľa hojného suchohumorného anglického hláškovania to mohol byť on. V každom prípade to bolo výborné vystúpenie, na ktorom INGESTED predviedli, že najneskôr od tretieho albumu sú o dosť viac než bežný konzumný slam alebo „typizovaný“ deathcore. Na tejto šnúre propagujú svoje nové EP „Call Of The Void“ a k nemu hrajú staršie veci, hlavne z albumu „The Level Above Human“. To znamená variabilný, chytľavý a mohutný extrémny metalový nárez, ktorý čerpá z klasického death metalu, používa deathmetalové náklepy, korení pomerne výraznou melodikou a na zabezpečenie celkovo zdrvujúceho vyznenia používa zdravý pomer slam BDM „hojdačiek“ a deathcorových sekaníc. Obzvlášť po novom tento celkom atmosférický metalový extrém korunujú kvalitné brutálne vokály a pri takejto náloži mládežníci v kotle neváhajú so stavaním stien smrti a podobnými súčasnými folklórnymi prvkami. Šou, zvuk, nasadenie, všetko na parádu, len sme si tak po štvrť na desať kládli otázku, prečo bol set Angličanov taký krátky. Napriek tomu má Lucas ďalší bod za kvalitnú akciu a my sa môžeme tešiť na stredajší MISERY INDEX.

INGESTED

 2

Martin Lukáč