MOUNTAIN DUST - Seven Storms

MOUNTAIN DUST - Seven Storms

MOUNTAIN DUST - Seven Storms

MOUNTAIN DUST - Seven Storms

Malý návrat o rok zpět, který mé uši provází posledních pár týdnů. Kanadská skvadra MOUNTAIN DUST z Montrealu u mě zabodovala deskou „Nine Years“, jíž po řemeslné stránce považuji za jedno z nejlepších spojení stoneru, bluesu a psychedelických sedmdesátek. Nejedná se jen o osobité snoubení stylů, které ve výsledku tvoří naprosto svébytný a homogenní celek, ale i o parádně proaranžovanou hudbu, jenž je bohatá na instrumentálně zajímavá místa a originální zvukové ošetření.

Základem tu je sedmdesátkový psychedelický rock, který k sobě tlačí zasněnost THE DOORS na jedné straně, a na druhé přilévá riffovou revoluci, kterou odpálili BLACK SABBATH. Podmanivý zvuk hammondek se tu vplétá do poměrně hrubozrnného zvuku kytar, který si v ničem nezadá se stonermetalovými kapelami dneška. MOUNTAIN DUST díky tomu spojují zfetovanou romantiku a určitou chlapáckost, typickou pro texaské country. Místy tu probleskují moji miláčci MURDER BY DEATH, jen s tím rozdílem, že MOUNTAIN DUST se do toho dokáží opravdu opřít a epické zpěvy podporují desert - rockově metalovým základem v kytarách.


Dalším kolečkem, dělajícím z MOUNTAIN DUST skvěle seřízený stroj, je kytarista a zpěvák Brendan Mainville, který dokáže hlasem nést potřebné emoce. V hrdle má dar až bluesové bolestnosti, ale dokáže vytlačit i hardrockový chraplák. Variabilita jeho hlasu je stejná jako variabilita kapely a přesto to všechno do sebe zapadá a tvoří jednolitý celek, který dohromady funguje naprosto přirozeně.

MOUNTAIN DUST


Pevně doufám, že další tour (stejně jako další deska) na sebe nenechá dlouho čekat. Poslední zastávka v roce 2018 mi bohužel unikla a před tím o kapele slyšet mnoho nebylo, třebaže svůj první sedmipalec pustila do světa už v roce 2014 a sdružuje členy TRIGGER EFFECT a BARN BURNER. První dlouhohrající deska „Nine Years“ šla ven až v roce 2016 a za dva roky následoval tento skvost za podpory německého labelu Kozmik Artifa. Zkrátka a dobře - těším se na věci příští, následující kroky MOUNTAIN DUST se vyplatí sledovat.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Psychedelický rock, který k sobě tlačí zasněnost THE DOORS a přilévá riffovou revoluci, odpálenou BLACK SABBATH. V současném balení.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 40:51

mountaindust.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. Seven Storms
  2. White Bluffs
  3. Turn You In
  4. Inside The Rift
  5. You Could
  6. Into The Depths
  7. Witness Marks
  8. Old Chills
  9. Stop Screaming

Diskografie

Seven Storms (2018)
Nine Years (2017)