GANDALF - Rock Hell

GANDALF - Rock Hell

GANDALF - Rock Hell

GANDALF - Rock Hell

Gandalf jest bělovousý čaroděj s hustým obočím, známý z díla J. R. R. Tolkiena. Nebo taky metalová kapela, která s fantasy nemá vůbec nic společného. Kontrolní dotaz - jak poznáte finskou kapelu? Například tak, že na coveru sedí vlasaté řepy u ohnivé vody. Nebo taky podle vysoké frekvence R. I. P. v děkovačkách… Ale to jsem odběhl.
Tedy, Gandalfové na coveru skutečně holdují plamennému truňku a o nějaké to R. I. P. v bookletu škobrtnete. Takže logickým vývodem určíme zemi původu. A stylová příslušnost? Nenechejte se svést názvem, žádný speed, žádné heavy, ale… Co vlastně?

Ode všeho trochu. Mám rád grupy, které to melou páté přes deváté a přitom nemáte pocit nesourodosti, nebo přeplácanosti. Takže uchopte vokál s blackově skřehotavou příměsí křížený s göteborgskou školou srozumitelného řevu, vezměte zatraceně řízné kytary a dieselově předoucí basu a nechte je zahrát zemitou a řádně bestiální směsici rocku, heavy metalu, death metalu a bůhví čeho ještě. No a tato chemická reakce rovná se Gandalf.

Placička Rock Hell vás lecčíms překvapí. Nástup se tváří hard rockově, ale jakmile spustí havraní hrdlo Jari Hurskainena a rytmická sekce začne neurvale vařit, opouští mě pocit jistoty. A tak je to vlastně na celém albu. Nikdy nemůžete říci, že když song začíná jako by z řiti vypadl AC/DC, neskončí typickým finským dark metalovým varem (Live To Suffer). A nebo když začne hutným a valivým melodickým deathem, neskončí epickou halečkou na způsob válečníků z Mithotyn (Castle Of The Stars).

Mimochodem, halekavé sbory jsou velmi dobrým nápadem finské čtyřky. Například refrén singlové Morning Sun má díky nim značně “hitový” náboj. Jejich přispěním se “rocková” kvintesence v metalovém pekle neztratí. Polívčičku si přihřejí i kytaristé Timo Nyberg a Harri Hytönen, kteří jsou občas schopni vyloudit ze svému instrumentu jižansky chraplavý “kocovinový” lament. Zkrátka, zajímavý poslech…

Na Rock Hell se dožijete mnoha překvapení - třeba takového Nightderangera by mohli klíďo produkovat i The Haunted. Výborné je, že ten stylový slepenec nepůsobí křečovitě - ba naopak. Album je jedna pevná a smrtící hmota, která sice občas utrpí i nějakou tou kompoziční hlušinou, ale jinak nenechá posluchače vydechnout.

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

GANDALF umně motá stylový slepenec z death metalu, heavy metalu, thrashe a rocku, aniž by při tom čarování působil jakkoli křečovitě - ba naopak. Album je jedna pevná a smrtící hmota, která sice občas utrpí i nějakou tou kompoziční hlušinou, ale jinak nenechá posluchače vydechnout.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 45:23

Sestava

Skladby

  1. L8X Queen
  2. One More For The Dead
  3. Morning Sun
  4. Human Value Zero
  5. The Dragon
  6. Geysir
  7. Nightderanger
  8. Live To Suffer
  9. Dead Man's Hand
  10. Castle Of The Stars

Diskografie

Rock Hell (2001)
Deadly Fairytales (2001)