Desmond Young - ROMMEL

Desmond Young - ROMMEL

Desmond Young - ROMMEL

Desmond Young - ROMMEL

Knihu o ríšskom maršalovi Erwinovi Rommelovi napísal britsky dôstojník Desmond Young ešte na začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia. Desmond Young bojoval v Afrike proti rommelovmu Afrika Korpsu a padol tam do zajatia, počas ktorého na krátku chvíľku stál zoči-voči tejto legendárnej postave. Ako vojak a dôstojník sa zaujímal o konanie a myslenie tohto nemeckého veliteľa na bojovom poli, no nakoniec si položil otázku, aký vlastne bol Rommel ako človek. Precestoval mnoho kilometrov a rozprával sa s desiatkami ľudí, ktorí Rommela poznali, počínajúc jeho manželkou, synom a končiac Rommelovými priateľmi a spolubojovníkmi. Rovnako preštudoval tisíce dokumentov a Rommelovú súkromnú korešpondenciu, ktorá mu bola poskytnutá.

ERWIN ROMMELNa základe jeho mravčej práce vzniklo dielo podrobne mapujúce život, vlastnosti a činy Erwina Rommela. Na pozadí bitiek v severnej Afrike, ktoré autor spomína len okrajovo, sa čitateľovi odkrýva fascinujúci príbeh človeka snažiaceho sa byť dobrým človekom a zároveň skvelým vojakom. Young spracoval tento životopis od Rommelovho narodenia a detstva, no samozrejme naviac sa venuje jeho kariére vojaka, ktorá sa začala ešte pred prvou svetovou vojnou. Okrem osobného života je v knihe opísaný aj jeho vzťah k Nemecku, nacistom, ako i Hitlerovi, pričom sa autor podrobne venuje Rommelovmu taktickému mysleniu, ako i aktom neposlušnosti, kedy odmietol splniť Hitlerom parafované rozkazy, ktoré boli v rozpore s jeho svedomím. Rovnako podrobne sa venuje Rommelovej účasti na pokuse o atentát na Hitlera, ktorá ho v podstate neprávom stala život.

V knihe autor sčasti vyvracia aj všeobecne uznávanú fámu, že za nesprávnymi strategickými rozhodnutiami bol výlučne Hitler. Podľa spomienok Rommelových kolegov, ako i podľa ďalších písomných dôkazov, je jasné, že počas Rommelovej africkej anabázy, ako i neskôr počas jeho pôsobenia na atlantickom vale, boli za mnohými neúspechmi Afrika Korpsu a Wehrmachtu aj intrigy, závisť a otvorené nepriateľstvo vo vnútri samotnej nemeckej armády.

Jedinú nezrovnalosť, na ktorú som v knihe natrafil a ktorá zamrzí, je Youngovo tvrdenie, že Wehrmacht bojoval všade, až na niektoré výnimky, čestne a nezúčastňoval sa nacistických zločinov. Tento nedostatok ospravedlňuje len fakt, že v dobe vzniku tejto knihy o tom bola presvedčená drvivá väčšina západného sveta. Dnes je samozrejme jasné, že aj Wehrmacht napomáhal SS a nacistom v páchaní vojnových zverstiev, hlavne na východnom fronte, vynímajúc severnú Afriku, kde nebojovali jednotky SS, a na týchto územiach nebolo Židov, ktorých nacisti tak nenávideli.

Aj napriek veku si táto kniha s podtitulom „Rommel byl Afrika Korps, Afrika Korps byl Rommel“ zaslúži pozornosť, a to hlavne z dôvodu, že ukazuje človeka, ktorý bojoval na nesprávnej strane, no i napriek tomu ostal človekom...

Fotografia: Wikimedia Commons

 11

Koscj

Verdikt

Výborna kniha o poľnom maršálovi Erwinovi Rommelovi, ktorý bol slávnym a smelým taktikom, a rešpektoval ho aj nepriateľ.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

ISBN: 9788020609618
Počet strán: 248 strán
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 145×205 mm
Hmotnosť: 300 g
Jazyk: český jazyk
Preklad: Jiří Mayer

www.nasevojsko.eu