VEES - Johny Moon

VEES - Johny Moon

VEES - Johny Moon

VEES - Johny Moon

Je příjemné registrovat vzrůstající počet českých konkurenceschopných kytarových kapel. Mladíkům z Českých Budějovic zatím zdá se nechybí dostatek svěží invence, entusiasmu ani potřebné sebedůvěry. Tu poctivě nabírali v průběhu tří let ve zkušebně a koncertováním po malých klubech, aby letos předstoupili s nabídkou kvalitního rock´n´rollu před početnější a náročnější publikum. Příklad především v našich končinách bezpochyby hodný následování.

THE VEESS pozoruhodnou lehkostí odehranou nahrávku by asi nejlépe vystihovala profláknutá škatulka „rock´n´rollové retro“. Přímočará rytmika, úderné refrény a frackovský feeling jsou jasnými poznávacími prvky lehce se poslouchajících kytarovek, které v těch lepších případech dokáží z již dávno otřepaných klišé vytěžit maximum. Do této hranice VEES ještě leccos chybí, nicméně bylo by velmi krátkozraké ignorovat fakt, že to tomuto triu hraje velmi dobře. Cit pro melodie okamžitě se deroucí pod kůži a zachycení dobové atmosféry jim rozhodně nechybí a když se k tomu přidá vzhledem k věku zúčastněných až nezvykle zkušené instrumentální výkony, máme co dělat s velmi příjemným překvapením.

V současné době opět reprízovaný dokumentární cyklus „Bigbít“ mimo jiné zachytává i „předinvazní“ období rozmachu kytarové hudby v bývalém Československu. Možná budu ve svém názoru osamocen, ale nadějní jihočeši mi svým pojetím dokonale zapadají právě do éry nadšených beatových kapel a jejich nespoutaných koncertů. Samozřejmě, že zvuková i celkově produkční stránka je někde úplně jinde, ale „Johny Moon“ je jedním z dobrých důkazů, že na podstatě dobré rockové písně se toho za těch čtyřicet let příliš mnoho nezměnilo. Čtveřice vyrovnaných a chytlavých skladeb je tak více než solidním vkladem (doufejme) do blízké budoucnosti, která přinese bohatší kolekci přímočarých fláků na ploše dlouhohrající desky. Z historického vzpomínání možná trošku násilně probudí dva remixy umístěné na závěr minialba, z nichž ten ke skladbě „Catch The Moon“ z dílny Moimira Papalascu příjemně upomene na éru německého krautrocku. Po nich zůstane dobrý pocit ze solidně se rozjíždějící kapely, který doufejme vydrží co nejdéle.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Mladíci VEES hrají muziku, která byla aktuální už dávno před jejich narozením. A hrají ji dobře!

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 23:23

Produkce: Tuzex
Studio: Studio Kino

www.bandzone.cz/vees

Sestava

Skladby

  1. Catch The Moon
  2. Uncle John
  3. Supernova
  4. Annie On Trip
  5. Catch The Moon (Moimir Papalescu Cigarette Lighter RMX)
  6. Supernova (Ventolin Times For Being Mad RMX)

Diskografie

Johny Moon (EP) (2010)