THEM CROOKED VULTURES - Them Crooked Vultures

THEM CROOKED VULTURES - Them Crooked Vultures

THEM CROOKED VULTURES - Them Crooked Vultures

THEM CROOKED VULTURES - Them Crooked Vultures

Josh Homme, John Paul Jones, Dave Grohl. Tři jména, tři legendy. Aneb další z řady superskupin či projektů, s nimiž se v letošním roce roztrhnul pytel. Také vzhledem k poměrně rozporuplnému přijetí některých z nich (SPYLACOPA, SHRINEBUILDER) byla jistá opatrnost na místě. Tentokrát se však žádné zklamání nekoná a osobně jsem velice rád, že mohu prohlásit, že na rozdíl od výše zmíněných natočilo trio THEM CROOKED VULTURES dobrou a příjemnou desku plnou upřímného, plnokrevného a na nic si nehrajícího rock´n´rollu, v němž se vzájemně prolínají a mísí charakteristické znaky a choutky typické pro domovská seskupení všech zúčastněných muzikantů.

THEM CROOKED VULTURES

Hommeho psychedelická hra i Grohlovo silové bubnování jsou na první poslech jasně slyšitelné, Jonesova baskytara je sice poněkud upozaděna, ale onen zeppelinovský duch je na desce i tak zcela zřejmý. Kromě toho je však nahrávce vlastní značný bluesový a v některých momentech dokonce i určitý punkový feeling a při pozorném poslechu můžeme objevit třeba i country prvky či psychedelii 60. let. Základem jsou však naprosto jednoznačně původní kapely participující trojice. Poměrně dobrým příkladem toho, kterak se prolínají jednotlivá pojetí zúčastněných hudebníků je např. taková pětka „Elephants“ (mimochodem velice povedená) . Po rock´n´rollovém úvodu, v němž se mísí tradicionalismus a syrovost LED ZEPPELIN s nadšením a mladickým elánem FOO FIGHTERS, se skladba překlopí do zhulenecké, psychedelické roviny typické pro QUEENS OF THE STONE AGE, a takhle to jde s menšími či většími obměnami a doplňky v podstatě pořád.

THEM CROOKED VULTURES

Vlastně mám pocit, že se po čas tvorby písní a jejich nahrávání muzikanti nějakému tomu dobrému pokouření či popíjení plechovkového piva nebránili ani v nejmenším, a natočili si zcela přirozeně, jen tak pro radost, rockovou desku, která je shodou okolností natolik kvalitní, že ji mělo smysl vydat, a díky tomu mohla pobavit i hudebního fanouška. Ten se tak může těšit i z toho, že trio Homme - Jones - Grohl desku neodfláklo (vzhledem ke svým jménům by si to zúčastnění snad ani nemohli dovolit) a řádně si pohrálo se všemi detaily, drobnostmi i aranžemi. To vše při zachování syrového, dobře šlapajícího ducha.

Je vcelku pochopitelné, že se nahrávka nemůže rovnat albům domovských skupin jednotlivých hudebníků, ale výsledek je i tak nasnadě – propracované, energické album, které by roztančilo beznohou mrtvolu. A netvrďte mi, že ne.

 13

Deadmann

Verdikt

Josh Homme + John Paul Jones + Dave Grohl = THEM CROOKED VULTURES. Tedy kvalitní rock´n´roll.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 66:11

Produkce: Them Crooked Vultures
Studio: Pink Duck (Los Angeles, California)

www.themcrookedvultures.com

Sestava

Skladby

  1. No One Loves Me & Neither Do I
  2. Mind Eraser, No Chaser
  3. New Fang
  4. Dead End Friends
  5. Elephants
  6. Scumbag Blues
  7. Bandoliers
  8. Reptile
  9. Interlude With Ludes
  10. Warsaw Or The First Breath You Take After You Give Up
  11. Caligulove
  12. Gunman
  13. Spinning In Daffodils

Diskografie

Them Crooked Vultures (2009)

Jiné pohledy

9 / 10
Tři výrazné osobnosti historie a současnosti rockové hudby zde stvořili naprostý masterpiece, který s lehkostí neguje současné trendy i hitovou podbízivost a zaměřuje se na jediné - muzikantský perfekcionismus a pocit autenticity. Předobrazem budiž bluesová šedesátá léta a zvukomalebná psychedelie té doby. THEM CROOKED VULTURES se sice dostávají pod kůži pomaleji než jsme zvyklý třeba u QOTSA, ale pokud budete mít dostatek trpělivosti, odmění se Vám na 100% měrou vrchovatou. Úžasně upřímné rockové album plné mnoha vynikajících momentů, přesně takové, jaké v dnešní době schází a která dnešní doba potřebuje.

Nejlepší songy. "Dead End Friends", "Scumbag Blues" a "Gunman".
Stray | 4. dubna 2010