SADIST - Hráme divnú muziku! (rozhovor s Tommym Talamancom)

SADIST - Hráme divnú muziku! (rozhovor s Tommym Talamancom)

SADIST - Hráme divnú muziku! (rozhovor s Tommym Talamancom)

SADIST - Hráme divnú muziku! (rozhovor s Tommym Talamancom)

SADIST sa po rokoch vrátili nie len na koncertné pódia, ale prišli aj s novým albumom. Práve tieto skutočnosti mi nedali, aby som nepoložil niekoľko otázok šedej eminencii týchto techno-metalových čarodejníkov. Tommy Talamanca (gitara, klávesy... atď.) aj napriek svojej zaneprázdnenosti odpovedal rýchlo a s radosťou.

SADISTAhoj, Tommy. Keď sme sa spolu rozprávali v roku 2002, vravel si, že SADIST je uzavretá kapitola a je iba malá možnosť návratu k aktívnemu hraniu. Aké boli vtedy dôvody ukončiť to a prečo ste sa teraz rozhodli vrátiť?

Všetci milujeme to, čo robíme. Nedokázali by sme byť ničím iným, než muzikantmi. SADIST bol aj v minulosti našou hlavnou aktivitou a vždy sme mu venovali väčšinu svojej energie. Keď sme skončili, vedeli sme, že robíme správnu vec. Boli sme unavení, došli nám nápady a nálada v kapele nebola úplne najlepšia. Po niekoľkých rokoch a najmä po tom, čo sme stretávali toľkých ľudí, ktorí rozprávali o SADIST, nás napadlo, že možno máme predsalen ešte čo povedať.

Čo si ty a tvoji kolegovia robili, kým bol SADIST nečinný? Kedy ste sa rozhodli, že je ideálny čas na návrat? Počul som, že už minulé leto ste odohrali nejaký taliansky festival.

Skončili sme v nejakých tribute kapelách, no keďže každý v kapele má aj svoju regulérnu prácu, bolo to najmä kvôli tomu, aby sme sa bez hrania nezbláznili. Neplánovali sme opäť oživiť SADIST. Jednoducho sa to stalo. Je to ako keď končíš nejaký vzťah. Sám sebe sľúbiš, že sa s tou ženou už nedáš dokopy, no občas sa tak napriek tomu stane. Minuloročné koncerty boli vynikajúce a tie, ktoré hráme teraz v ničom nezaostávajú.

SADISTPovedz niečo viac o THE FAMILI, kapele CRUST a iných projektoch, ktorých ste sa zúčastnili a stále zúčastňujete. Fungujú tie kapely vôbec, keď ste sa vrátili k SADIST, alebo ste ich dočasne uspali?

Mám v pláne pokračovať s THE FAMILI, no až keď budeme menej zaneprázdnení so SADIST. Píšem nové skladby pre ďalší album a dúfam, že na ňom začiatkom budúceho roku začneme naplno pracovať. CRUST bol viacmenej tribute kapela, zábava. Neviem, čo sa stane, no všetci z toho projektu teraz pracujú v SADIST, takže až toho bude jedného dňa menej, možno sa k tomu vrátime a urobíme ešte zopár koncertov.

Na novom albume ste sa hudobne vrátili k albumom “Tribe” a “Crust”. Nebojíš sa, že vás ľudia obvinia zo zapredávania sa a sebavykrádania?

Nový album je proste skvelý. Veľa starých fanúšikov bude mať stále radšej “Tribe” či “Above The Light”, no ja som presvedčený, že “Sadist” je najlepší album, aký sme kedy vydali!!! Skutočnému fanúšikovi SADIST na ňom nemá čo vadiť… Je tam agresia aj iné typické vlastnosti produkcie, progresívne a jazzové vplyvy, spev je najextrémnejší, aký sme kedy mali. Hovoriť čokoľvek iné je zbytočnosť!

Kedy ste ten album nahrali a kde bol vydaný?

Predprodukcia začala v septembri 2006, potom v novembri sme začali nahrávať v štúdiu Nadir a v januári ďalšieho roku som album zmixoval a zmastroval. Dali sme si načas, aby sme odviedli dobrú prácu, pretože sme vedeli, že to tentokrát musí byť dokonalé. S poslednými našimi albumami sme totiž spokojní neboli...

Album teda vyšiel u Beyond Productions. Prečo?

Nie je to veľký label, no chlapci svoju prácu robia naozaj dobre. Poznáme sa od úplných začiatkov a vždy boli našimi veľkými fanúšikmi. Máme celkom fajn zmluvu. A máme takisto aspoň dobrý manažment a silnú bookingovú agentúru, všetci si robia svoju prácu dobre!

SADISTO tom, že máte niečo nové, som sa dozvedel z youtube.com, kam ste uploadli svoj nový klip. Prečo ste neoznámili oficiálne, že sa dávate opäť dokopy? Chceli ste radšej prekvapenie v podobe perfektného albumu, namiesto veľkých rečí?

Nie sme ani METALLICA ani SPICE GIRLS, či iná megakapela. Sme extrémna kapela, ktorá z nového albumu nepredá milión kusov, pretože hráme divnú muziku! Ľudia, zaoberajúci sa alternatívnou hudbou (a nemám na mysli trendovú alternatívu, ale skutočnú alternatívu, ktorá sa nepočúva ľahko) sú vždy hladní po originálnej hudbe!

Aké máte ohlasy na nový album? Prečo ste ho vlastne nazvali eponymne?

Tento album znie ako dokonalý mix prvých troch albumov, tentokrát sa nám skutočne podaril taký výsledok, aký sme chceli. Preto sme sa rozhodli nazvať ho takto jednoducho. Znie totiž oveľa viac "sadisticky" než čokoľvek, čo sme nahrali predtým. Je to pre nás takisto nový začiatok, po šesťročnej pauze sa vraciame so skvelým novým albumom, v lete sa zúčastníme niekoľkých veľkých festivalov, je to pre nás ako druhá mladosť.

Bol nahrávaný iba v štúdiu Nadir? Ako to prebiehalo? Povedz niečo viac o hosťoch Dadovi Sezzim and Claudiovi Simonettovi. Prečo ste si ich vybrali pre spoluprácu?

Všetko vzniklo v štúdiu Nadir, od preprodukcie až po mastering. Dado Sezzi je v Taliansku asi najlepší perkusionista a keďže sa dosť zaoberá etno hudbou, bol pre nás dokonalou voľbou. Čo sa týka Claudia Simonettiho, on a jeho GOBLIN patril medzi naše najväčšie hudobné vplyvy. Vyrastali sme počúvajúc veľa progresívnej hudby zo sedemdesiatych rokov: EL&P, GOBLIN, YES, PFM. Je neuveriteľné, že takto dôležitý hudobník sa podieľal na našom albume a prerobil jeden z našich starých songov na vlastný štýl!

Trevorov spev je oveľa extrémnejší ako predtým. Bol to zámer, alebo sa po hlasovej stránke takto zdokonalil?

Áno, som hrdý na to, čo sa mu na novom albume podarilo. Viem, že to znie odo mňa čudne, no považujem ho za najlepšieho extrémneho speváka široko ďaleko! Každým dňom rastie a zlepšuje sa, ako víno.

SADISTPoužívate veľa netypických nástrojov, aspoň teda pre death metal. Tie nástroje však dosť kontrastujú so spevom, ktorý sa takmer nemení. Neuvažovali ste nad tým, že ho trochu spestríte?

Práve ten kontrast je celá tá pointa. Tým sa riadime. Začíname pri extrémnej hudbe a končíme pri extrémnej zmesi rôznych štýlov. To je zvuk SADIST. Nemám rád rýchlu metalovú hudbu a do nej čisté vokály. Alebo ako je to v poslednom čase v móde na metalcorovej scéne, zmes čistých vokálov s extrémnymi. Takéto my nerobíme!

Nevadilo by mi, kebyže sa aspoň jeden z tých exotických nástrojov stane regulérnou a často používanou zložkou vašej hudby a vaša zostava by sa rozrástla o človeka, ktorý by na ňom hral. Bolo by to vôbec možné? Aspoň čo sa štúdiovej práce týka?

Pred dvomi týždňami sme odohrali festival s Dadom Sezzim za perkusiami. Ak je to možné, radi spolupracujeme s hosťujúcimi hudobníkmi, no niekedy na to jednoducho nie je dosť času a priestoru. Čo sa týka štúdia, ak som schopný hrať na niečo, hrám. To isté na pódiu, ak zvládam hrať na nejaký nástroj na dobrej úrovni, hrám. Som hudobník. Je mi jedno, či zo mňa bude gitarový hrdina, to nie je nič pre mňa. Milujem hrať hudbu!

SADISTOkolo rokov 2001-2003 ste mali vydať retrospektívne album so znovunahratým staršími vecami. Pokiaľ viem, tento materiál bol nahratý, no nikdy nevyšiel. Prečo? Hodláte ho niekedy vydať?

Pár tých skladieb sme použili pri reedícii “Above The Light”, no nemáme pocit, že by sme chceli vydávať starý materiál. Za posledný rok sa dosť zlepšila technická úroveň kapely a pokiaľ máme v budúcnosti niečo vydať, musí to spĺňať najprísnejšie kritériá...

Ako vlastne vyzerá súčasná talianska techno death scéna? Vedel by si doporučiť zopár kapiel?

Zopár ich tu je. GORY BLISTER, NODE, MATER MACHINA, NERVE, RITUAL OF REBIRTH, to ich menujem iba zopár. Naozaj dúfam, že si niektoré z týchto kapiel v blízkej dobe všimne aj zahraničie.

Aké máte plány do budúcnosti? Turné? Ďalší album?

Nejaký čas strávime hraním festivalov. Práve sme sa vrátili z Metal Campu, kde sme hrali s mocnou SEPULTUROU a bolo to úžasné. Potom ideme do Nemecka a na zopár menších festivalov tu v Taliansku. Na jeseň by sme mali odohrať európske turné, no momentálne o ňom nič podrobnejšie neviem. Dúfam, že žiadnu európsku krajinu nevynecháme. Čo sa týka ďalšieho albumu, teraz sa mi nad ním nechce premýšľať. Uvažovať nad ním začneme až budúci rok!

 12

Koscj

Další informace

Diskografie

Season In Silence (2010)
Sadist (2007)
Lego (2000)
Crust (1997)
Tribe (1996)
Above The Light (1993)
Black Screams (demo) (1991)
Black Screams (EP) (1991)