CASPIAN - The Four Trees

CASPIAN - The Four Trees

CASPIAN - The Four Trees

CASPIAN - The Four Trees

Massachusettsští CASPIAN představují ve své podstatě tradiční podobu post-rocku, za jehož expanzí do širšího povědomí hudební veřejnosti stojí třeba islandští SIGUR RÓS. Ostatně v hudbě CASPIAN je možno slyšet i onu melancholickou těkavost jemně poletujících zvuků, která je charakteristická právě pro Islanďany. Jako příklad možno vzít skladbu „The Dove“. Ona typická jemnost je všudypřítomná a zjevuje se i ve startovním kousku „Moksha“, který svým úvodním motivem jako by v náznacích citoval večerníčkovskou melodii „My jsme žáci třetí bé“. Přesto vidím hlavní devizu skupiny v silovějším hutném výrazu, který si razí cestu dusivě dunícími tempy a třepotavými kytarovými vyhrávkami. Právě úvodní skladby jsou ukázkou přímočaré neposednosti, kdy z melancholické hladiny vystřelují těžké zvukové cákance. Vrcholem tohoto pojetí a zřejmě i nejakčnější skladbou celé desky je „Brombie“, kde si kontrasty podávají ruce a s neustálým zrychlováním točí své kolo kolo mlýnský. Nadšení však trochu chladne díky stopáži alba, neboť v hlubinách hodinového díla se schovává i nějaká ta zbytečná vata. Asi by CASPIAN více slušelo nahutnit své nápady do co nejmenšího prostoru (tak jak to udělali na EP „You Are the Conductor“) a moc se neroztahovat do šířky. V mnohých skladbách se totiž část energie (která je tou hlavní devizou skupiny) tak nějak rozplizne. Při nevýrazné „Our Breaths In Winter“ pak posluchač dokonce snadno ztratí pozornost. Možná i proto, že tahle skladba následuje po zmíněné bujaré „Brombie“.

CASPIAN

Ještě jsem nezmínil, že CASPIAN je čistá instrumentace. Kytarista Philip Jamieson v jakémsi rozhovoru řekl, že o tom jestli je skupina dobrá nerozhoduje, zda používá vokál. Obecně jsou to slova těžko zpochybnitelná, přesto v případě jeho vlastního alba „The Four Trees“ jako by omezení se na čistě instrumentální výraz bralo některým skladbám jeden z potřebných rozměrů. A opět jsme u těch vycpávek, tam se ta absence zdá logicky nejsilnější. A tak se náladově stavěné struktury občas uzavírají samy do sebe a kreativní ataky vystřelují do prostoru značně řídkého, ve kterém se snadno rozplynou. Máme tak před sebou podobné dilema jako v případě kolegů RED SPAROWES, kdy izolovaný pohled na jejich dílo nabízí plno vlahé a vláčné emocionality, která však v kontextu ostatní hudební scény vyznívá trochu suše. Přesto je většina skladeb na „The Four Trees“ napěchována dráždivou náladovostí, která však spíše než z vlastní hudební náplně (opět stejně jako u zmíněných RED SPAROWES) vyplývá z bravurního pohrávání si se zvuky, jejich barvami, efekty a kontrasty.

Asi bych CASPIAN nenazval klenotem současné velmi bohaté post-rockové pokladnice, jejich hudba v mých očích postrádá jistou blyštivou vyzývavost, která by ji odlišila. Dostatek energie a kontrastů však činí skupinu v záplavě dalších cetek viditelnou. A být vidět (přesněji slyšet), o to se přece většina hudebníků snaží.

Živé provedení úvodní skladby „Moksha“ si můžete prohlédnout zde.

 4

Noisy

Verdikt

CASPIAN jsou dalším z nadějných výhonků současné post-rockové džungle. Čistě instrumentální album trochu ztrácí díky dlouhé stopáži, na kterou jako by skupina neměla dost nápadů, přesto je „The Four Trees“ dílem, které by příznivci daného stylu neměli přehlédnout.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 60:16

Produkce: CASPIAN
Studio: Ethan Dussault a New Alliance Studios, Cambridge

www.caspianmusic.net

Sestava

Skladby

  1. Moksha
  2. Some Are White Light
  3. Sea Lawn
  4. Crawlspace
  5. Book Nine
  6. The Dropsonde
  7. Brombie
  8. Our Breaths In Winter
  9. The Dove
  10. ASA
  11. Reprise

Diskografie

Waking Season (2012)
Tertia (2009)
The Four Trees (2007)
Tour (EP) (2006)
You Are the Conductor(EP) (2005)