JÄÄPORTIT - Avarrus

JÄÄPORTIT - Avarrus

JÄÄPORTIT - Avarrus

JÄÄPORTIT - Avarrus

„Ledová brána“ – poměrně příznačné pojmenování pro tento hudební projekt, který se pohybuje v intencích oné typicky finské zasmušilostí a atmosféře chladného severu. JÄÄPORTIT lze zařadit do relativně širokého proudu elektronického ambientu, z jehož různých odnoží vstřebává ústřední persóna Tuomas M. Mäkelä inspiraci a jednotlivé prvky přetavuje do dnes již poměrně charakteristického zvukového projevu.

JÄÄPORTITNa rozdíl od mnoha čistě ambientních nahrávek nepatří „Avaruss“ mezi striktně monotematická alba, jejichž takřka nenápadné šumivé plynutí se rozprostírá na často značně rozsáhlé časové ploše. Ačkoliv to nemusí být při prvním seznámení zcela patrné, pracuje Tuomas M. Mäkelä s poměrně širokým výrazovým rejstříkem, který se line od monotónních syntetizátorových ploch doplněných perkusemi, přes drone vlnění ve skladbě „Ulottuu iänikuiseen“, až po využívání kytarových prvků, elektronických beatů či samplů dechových nástrojů a motivů piána. Ostatně hudební koncept alba se vyznačuje stoupající křivkou, která se od ospale zasněného úvodu přelévá k „živějším“, místy takřka tanečním polohám a výrazivu, jenž mezi mnoha jinými nechává upomenout na Jarreho, některé momenty italských MONUMENTUM či další „historicky“ starší stoupence „space“ postupů a atmosféry. Zejména druhá část desky, počínaje „Kierteispiiri“ s hezkým flétnovým motivem, nechává těmto prvkům plně vyniknout a přestavuje tak spolu se skladbou „Pois muodot huuhtoo“, která zcela opouští ambientní polohy a nechává se unášet rytmicky výraznou basovou linkou, přímočaře přístupný hudební materiál, který může pro ty méně trpělivé otevřít cestu do hudebního světa JÄÄPORTIT.

Finské duo se na aktuálně řadovce prezentuje již poměrně charakteristickým rukopisem, který spolu s hezky zpracovanou výtvarnou stránku dodává albu jako takovému dojem celistvosti a uzavřeného konceptu. „Avaruss“ sice nenabízí nic nového pro ty, kdo směřují k neprobádaným horizontům, jeho příjemná náladotvorná atmosféra a poměrně široké výrazové rozpětí má ovšem ambice zaujmout všechny, kdož se tu a tam rádi zasní a ponoří do trochu jiného světa.

 1

Pavel

Verdikt

Příjemný mix ambientních nálad a syntetizátorových postupů v duchu Jarreho a dalších. JÄÄPORTIT nemají ambice konkurovat pravověrným stoupencům žánru, jejich pojetí staví spíše na kombinaci různých výrazových prostředků, které mají šanci zaujmout poměrně širokou paletu posluchačů.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 46:08

Produkce: Tuomas M. Mäkelä
Studio: Tajuntanikaiunta Studio

www.jaaportit.net

Sestava

Skladby

  1. Alas linnan alle
  2. Ulottuu iänikuiseen
  3. Kierteispiiri
  4. Pois muodot huuhtoo
  5. Kun kolme kuuta katoaa

Diskografie

Avarrus (2006)
Uumenissa (2004)
Kauan koskematon (1999)
Halki lumisen metsän (demo) (1998)

Jiné pohledy

8 / 10
Hudba pustých plání, kde vítr víří prašan na neprostupné bílé sněhové mase, tajemná a krystalická esence jemných ambientních ploch do kterých se nenápadně vplétají ledové kresby květin, kterými v zimních měsících mráz zdobí okenní tabulky. Jakoby Tuomas M. Mäkelä vydestiloval z polárního kruhu jeho podstatu a nalil ji do této placky, která vás ovine vřelým chladem. A co víc. Ona sonická mlha obsahuje i jakoby odkaz něčeho většího. Představte si, že Vás tvůrce postavil do supermanovy arktické křišťálové citadely, zavázal vám oči a celý prostor kolem vás převedl do hudebních motivů. Tak nějak "Avarrus" vypadá...
RIP | 17. července 2007