METALLIC FALCONS - Desert Doughnuts

METALLIC FALCONS - Desert Doughnuts

METALLIC FALCONS - Desert Doughnuts

METALLIC FALCONS - Desert Doughnuts

Jedním z našich četných recenzentských restů z minulého roku je i tato nenápadná a křehká nahrávka projektu (?) METALLIC FALCONS. Žánrově ne úplně lehce uchopitelná deska vyšla loni v červnu a za tu dobu si už stihla přilákat početný zástup obdivovatelů a vychutnávačů její zvláštní atmosféry. Dvojice ve složení Matteah Baim a Sierra Rose Casady (COCOROSIE) připravila zajímavý koktejl složený ze čtrnácti skladeb, které zdobí společný jmenovatel v podobě zasněné a místy až apatické nálady.

METALLIC FALCONS

Přestože základním stavebním kamenem všech kompozic zůstává písničkářský minimalismus, nedá se říci, že by se jednalo o písně v pravém slova smyslu. Ač téměř vždy disponují silnou a lehce zapamatovatelnou nosnou melodií, v mnoha případech nezůstává pouze u nich. Jednotlivé motivy se objevují a ztrácejí v mlze beznaděje a smutku. Trošku to evokuje pocit umírajícího poslouchajícího své poslední pozemské zvuky, které se transformují v pohřební ukolébavky. Opírajíce se především o příjemný hlas Sierry tak vzniká krásná a lákavá hudební mozaika s nakažlivým, avšak půvabně působícím smutkem. V některých momentech bych se nebál ani přirovnání k Badalamentiho soundtracku k seriálu TWIN PEAKS. Citlivější duše by však měly zvážit poslech alba na jeden zátah, protože kompozic, při kterých hrozí pád do hlubin deprese, je zde požehnaně. V tomto směru jasným kandidátem na prvenství je sedmá v pořadí „Berry Metal“, během které Sieřin vokál rozleptává vaše srdce jako ta nejkoncentrovanější kyselina. Neokázalé nástrojové složení se spoléhá hlavně na poloakustické kytary, různé samply a nenápadně působící bicí. Hudební doprovod jen zřídkakdy přebírá vůdčí roli a působí tak spíše jako někdo, kdo v pozadí tahá za nitky. Výjimkou budiž rockově rozšafná „Snakes And Tea“ s dominantní elektrickou kytarou, která jakoby se svým lehce infantilním pojetím ostatním skladbám na albu vysmívala.

„Desert Doughnuts“ není nikterak těžce rozlousknutelným posluchačským oříškem, přesto však k němu nelze přistupovat jako k desce, která zaujme napoprvé. Věřte však, že budete-li patřit k jejím vyznavačům, příliš mnoho času na to potřeba nebude. Tato krásně smutná hudba své půvaby příliš neskrývá.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 5

Dalas

Verdikt

Zvláštní, neuchopitelné, příjemné, smutné, zasněné...

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 48:24

Produkce: METALLIC FALCONS
Studio: Carter Co. Recording

www.voodooeros.com

Skladby

  1. Journey
  2. Airships
  3. Nightime And Morning
  4. Snakes And Tea
  5. Desert Cathedral
  6. Silent Night
  7. Berry Metal
  8. After Metal (Sound Of Stars)
  9. Pale Dog
  10. A Heart Of Birdsong
  11. Misty Song
  12. Ocean
  13. Disparu
  14. Four Hearts

Diskografie

Desert Doughnuts (2006)