APOPTYGMA BERZERK - You And Me Against The World

APOPTYGMA BERZERK - You And Me Against The World

APOPTYGMA BERZERK - You And Me Against The World

APOPTYGMA BERZERK - You And Me Against The World

APOPTYGMA BERZERK jsou pravděpodobně známí především mezi komunitou zaměřenou na EBM záležitosti, avšak pro metalového fanouška by mohla být kapela zajímavá faktem, že v ní působí Geir Bratland, klávesák THE KOVENANT (ex-SATYRICON). Ačkoliv podobnou muziku příliš nevyhledávám a až na několik málo oblíbenců poslouchám spíše jen okrajově, pro tuto německo-norskou záležitost jsem měl vždy určitou slabost - jejich EBM načichlé gotikou bylo vždy známo nesmírně chytlavou a návykovou atmosférou a nepopírám, že mě bavila i diskotékově-tranceová alba typu „Harmonizer“. Jaké však bylo mé překvapení, když se z čistě elektronického zárodku zničehonic vyklubalo „You And Me Against The World“, neboli album kytarové. Synťáky sice zůstaly (díky nim v některých momentech APOPTYGMA občas připomíná podivné diskotékové spolky let osmdesátých), avšak prim nyní hrají nástroje strunné. Připočteme-li si k tomu tak trochu plačtivý vokál, dostavuje se nejvíce ze všeho částečná podobnost s PLACEBO (nejen díky hlasové podobě Stephana Grotha s Brianem Molkem), která je místy až zarážející (jasně patrné je to např. v „Back On Track“).

APOPTYGMA BERZERKPrávě ono propojení kytar a synťáků spoluutváří tak trochu „gotickou“ náladu, díky čemuž v mysli vytanou jména jako THE CURE a v určitých pasážích dokonce i DEPECHE MODE. Zpět do reality jsme však strženi sladkými popovými a někdy také dost patetickými refrény (třeba hned ten v „In This Together“ působí vysloveně směšně, ale do hlavy se vám dostane ihned a ven ho jen tak nedostanete – záměr je tudíž stoprocentně naplněn). Přísun k popu byl celkem patrný již v minulosti, ale tenkrát se ještě jednalo o čistě elektronickou, taneční záležitost. Dnes už je kapela doopravdy někde jinde a má co nabídnout i (tolerantním) příznivcům jiných žánrů. Upřímně řečeno, osobně jsem poměrně mile překvapen vývojem, kterým APOPTYGMA prochází - po „Harmonizer“ jsem totiž čekal něco mnohem stupidnějšího. „You And Me Against The World“ je dobrý, velice příjemně se poslouchající kytarový popík se značným využitím samplů a s krásnými melodickými refrény, které z hlavy vyženete jen stěží. A přestože některým starým fanouškům může při jeho poslechu naskakovat husí kůže, osobně s tím nemám ani ten nejmenší problém.

Současní APOPTYGMA BERZERK jsou tak trochu průsečíkem všech v článku zmíněných seskupení a pokud si k tomu přidáme i sympatickou vizáž frontmana, má kapela o přísun nových fanoušků (a především náctiletých fanynek) vystaráno. V určitých momentech působí nahrávka značně kýčovitě, jenže na rozdíl od mnohých tvoří APOPTYGMA tento kýč zcela záměrně a dovede jej účelně využit ke svému prospěchu. V žádném případě se nejedná o nic přelomového, ale pakliže máte podobnou hudbu rádi, lze „You And Me Against The World“ bez problémů doporučit. To jest z mé strany vše, zbývá snad jen dodat, že podobně jako v minulosti zařadila kapela na album zajímavou, velice dobře udělanou a dost překvapivou coververzi – „Cambodia“ od Kim Wilde.

 10

Deadmann

Verdikt

APOPTYGMA BERZERK se odvrátili od své čistě taneční tváře, přibrali značné množství kytar a vytvořili sympatický a příjemně se poslouchající elektro pop/rock, ne nepodobný třeba takovým PLACEBO…

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 39:34

Produkce: APOPTYGMA BERZERK

www.apoptygmaberzerk.de

Sestava

Skladby

  1. Tuning In Again (Intro)
  2. In This Together
  3. Love To Blame
  4. You Keep Me From Breaking Apart
  5. Cambodia
  6. Back On Track
  7. Tunning To The Frequency Of Your Soul
  8. Mercy Kill
  9. Lost In Translation
  10. Maze
  11. Into The Unknown

Diskografie

Rocket Science (2009)
You And Me Against The World (2005)
Harmonizer (2002)
APBL2000 (live) (2001)
Welcome To Earth (2000)
APBL98 (live) (1999)
7 (1996)
Soli Deo Gloria (1993)