AENEAS - Vždy hráme ako o život, nikdy nevieš, ktorý koncert je posledný

AENEAS - Vždy hráme ako o život, nikdy nevieš, ktorý koncert je posledný

AENEAS - Vždy hráme ako o život, nikdy nevieš, ktorý koncert je posledný

AENEAS - Vždy hráme ako o život, nikdy nevieš, ktorý koncert je posledný

Aktuálne promo od tejto ambicióznej slovenskej rockovo-metalovej skupiny sme na našej stránke prednedávnom zrecenzovali. A keďže ide o naozaj zaujímavú bandu, rozhodol som sa členov vyspovedať. Hlavne slovo mal Vlado, no odpovedali aj ostatní členovia a z ich odpovedí vznikol rozhovor, ktorý prezradil mnoho zaujímaveho.

AENEASKeďže nie ste príliš známou kapelou, tak najprv v krátkosti predstavte vašu bandu a to najdôležitejšie z vašej histórie.

Vladimír: AENEAS sme dali dokopy ešte ako teenageri niekedy v deväťdesiatomtreťom, takže ani po tých rokoch nie sme žiadni starci. Od roku 1995 hráme v rovnakej zostave, teda ja (Vladimír Kravec - gitara, klávesy, vokály), s basgitaristom Petrom Galádom a bubeníkom Ferim Kecskemétym. Nahrali sme štyri demonahrávky a vlani s novou posilou, speváčkou Barborkou Kolárikovou aktuálne promo. Rovnako sme od minulého roka konečne spustili aj vlastnú web stránku www.aeneas.sk , o ktorú sa snažíme starať a aktualizovať ju, čiže tam ľudia de facto nájdu všetko podstatné. A inak? Zažili sme s AENEAS veľa pekných chvíľ a dvakrát toľko blbečkov, ktorí nám otravujú život v kapele, aj v živote mimo nej, ale to asi pozná každý...

No veru, poznám to aj ja. Osobne som sa o vás prvýkrát dozvedel z časopisu Spark, kde sa vaše demo „What´s Still Remains?“, umiestnilo ako demo mesiaca. Pomohlo vám v niečom toto umiestnenie?

Vladimír: Aj po čase, keď si tú recenziu znovu čítam, nechápem, asi to fakt zaujalo, ale odpoviem nie, žiaľ nepomohlo.
Peter: Tak, ale zase bol to pre nás pozitívny impulz do ďalšej práce a doteraz si to veľmi vážime.

Naživo som vás doteraz videl dvakrát, prvýkrát v Košiciach (marec 2000) a druhýkrát o niečo neskôr v Lučenci. Podľa toho, čo viem, tak ste nikdy nehrali nejako veľa koncertov, no na druhej strane vaše koncerty ozaj stoja za to. Mienite teraz začať viac hrávať?

Vladimír: Ďakujeme za kompliment, my sme vždy hrali ako o život, nikdy nevieš, ktorý koncert môže byť posledný (smiech).
Peter: Naposledy sme hrali v decembri minulého roku na súťaži v Lučenci a to premiérovo v novej zostave a hneď sme ju aj vyhrali (smiech).
Vladimír: Vždy nás bavilo hrať live, ale po vyše desiatich rokoch hrania na tých najobskúrnejších miestach, sme sa dohodli, že zoberieme len akcie, kde to má zmysel.
Peter: Jednoducho hrať koncerty, ktoré kapele prospejú. Z takého toho hrania za každú cenu sme už vyrástli a doplácať na zlú organizáciu, mizerné technické vybavenie a podobne je hlúposť, máme svoje rodiny a peniaze dáme radšej im…
Barborka: Ja osobne mám z minulosti dosť skúseností s vystupovaním, s CHILL ON THE SUN sme sa túlali kade-tade a to sme mali za sebou veľkú firmu, klipy a promo a beztak to za veľa nestálo. Vždy som si myslela, že medzi koncertmi a napríklad predajnosťou albumov je priama úmernosť, ale to v súčasnosti vôbec nefunguje, najmä nie medzi ľuďmi, ktorí chcú všetko zadarmo a ešte to aj ofrflú.

AENEASGratulujem k tej výhre. A o tom frflaní a chcení veci zadarmo, by som vedel veľa porozprávať, no radšej budem pokračovať... Na vaše aktuálne promo, máte viac ako pozitívne ohlasy. Či nájdu sa aj iné? Čo plánujete s týmto materiálom robiť ďalej? Budete nahrávať plnohodnotný materiál? Mate nejaké pozitívne ohlasy od vydavateľov?

Vladimír: Vieš, my sme vlastne nikdy nemali negatívne ohlasy, práveže skôr naopak, ale akosi nám to nikdy nič konkrétne neprinieslo, netuším kde je chyba.
Peter: Promo posielame všade po celom svete a dúfali sme, že osloví aj niekoho z vydavateľstiev, radi by sme vydali plnohodnotný album.
Barborka: Tak by to bolo v tom ideálnom prípade, nahrať promo, osloviť vydavateľstvo a získať kontrakt... Samozrejme, boli by sme šťastní, ale aj takto nás teší každý prejavený záujem. Inak doterajšie recenzie na promo CD sa vo všeobecnosti zhodujú, že v AENEAS drieme veľký potenciál, tak snáď ho prebudíme a využijeme!!

Predpokladám, že máte viac skladieb, ako tie tri, čo sa nachádzajú na prome. Prečo ste sa rozhodli nahrať len tri a prečo práve tieto?

Barborka: Mysleli sme, že tri skladby na promo propagáciu bohato stačia, vypovedajú o podstate toho, čo s AENEAS robíme.
Vladimír: Vybrali sme z každého rožka troška, netrápili sme sa s dramaturgiou, je to promo, čiže má načrtnúť viacero polôh našej tvorby. Inak máme pripravených množstvo ďalších, skutočne silných skladieb.
Peter: Zaujímavosťou je, že všetky skladby boli zložené a nahraté ako inštrumentálne, až neskôr sa v štúdiu prearanžovali niektoré gitarové a klávesové party, napísali texty a vokálne linky… vyzerá to jednoducho, ale bol to teda obrovský kus roboty.

Mimochodom, možno sa mi to len zdá, no mám taký dojem, že ste tak trochu poľavili z technickosti hudby, keď porovnám vaše aktuálne promo s demom „What´s Still Remains?“. Nemyslím to tak, žeby ste hrali jednoduchšie, ale aktuálna nahrávka sa mi zdá stráviteľnejšia aj pre menej náročného poslucháča.

Vladimír: To je samozrejme dobrý postreh a musím povedať, že to bol zámer, na ktorom sme sa všetci zhodli, orientovať sa viacej na skladby a ich melódie. Skvele tomu dopomohol aj Barborkin cit pre melódie, no a producent PiKey mi vyhodil polku klávesových aranžov (smiech). Je pravda, že kedysi sme komplikovali čo sa dalo, ale dnes to cítime trochu inak. „Promo MMV“ je veľmi ambiciózne, ale zďaleka neprezentuje maximum našich možností, do budúcna môžeme sľúbiť ešte viacej prekvapení !

AENEASČo si myslíte o súčasných podmienkach pre kapely na Slovensku. Mám na mysli nahrávacie štúdiá, hudobné kluby, vydavateľstvá, atď.

Vladimír: Nula bodov... pochodili sme x štúdií a k doteraz najlepšiemu zvuku nám bez tak dopomohla produkcia môjho brata. A o vydavateľstvách sa nemá cenu baviť, však o akých? Jedno hľadá Bystríkov, druhé Bezdedov a tretie vydáva Senzus...
Barborka: Ale všetky podmienky sa odvíjajú od toho, či sú alebo nie sú peniaze. Keďže CD-čká sa na trhu predávajú málo, takmer vôbec, aj vydavateľstvá vsádzajú na komerčné a overené istoty. Ostatné ich nezaujíma. Podniky, kde vystupujú kapely reagujú podobne. Pokiaľ sa im počas koncertu nepredá viac piva, ako v bežný deň, tak je to pre nich o ničom.
Peter: Tiež mám taký pocit, že tu pokiaľ nevyhráš nejakú významnú súťaž alebo podobné reality nezmysly, nikoho nezaujímaš. Tu si ľudia nedajú ani tú námahu slušne odpovedať na list alebo mail.
Barborka: A štúdiá? Kvalitná produkcia pohltí nemálo času, teda aj peňazí, AENEAS má šťastie, že producent PiKey je „z rodiny“ teda to takmer nič nestálo. Ale chcela by som podotknúť, že ono je síce fajn, ak sa nejakej kapele podarí vydať album aj na vlastné náklady, len potom príde fáza, čo s produktom ďalej, kam ho ponúknuť, a tam to žiaľ veľakrát stroskotá. Preto je vydavateľstvo pre každého a aj pre nás nevyhnutné na to, aby sme mohli vydať vlastný album a pracovať s ním.

Skúste priblížiť našim čitateľom, ako a kde ste nahrávali váš aktuálny počin. Prečo práve to štúdio a prečo ako producent Vladov brat? A ešte ma zaujíma, či ste počuli od nejakej slovenskej kapely, ktorá nahrávala svoj album tu na Slovensku, nahrávku, ktorá by bola po zvukovej stránka perfektná? Pretože ja osobne nie. Hlavne čo sa týka bicích je na Slovensku asi nemožné.

Vladimír: Nahrávali sme už niekedy začiatkom roku 2005 u môjho brata Petra Kraveca v jeho štúdiu v Prievidzi a rozhodli sme sa dať mu dôveru, pretože nie je možné, aby do výsledku rozprávali všetci. Znamenalo to robiť kompromisy, ale aspoň rástla miera súdnosti v každom z nás a uvedomili sme si, že ako kapela máme nové možnosti. Najskôr sa počas víkendu naživo nahrávali bicie s basgitarou, pracovne som hral aj gitaru, ale táto sa komplet zmazala. Následne sme dohrávali a diskutovali spomínané klávesové party, ktoré som pre skladby vytvoril už v dávnejšie. Potom prišli na rad gitary, skladby pôvodne vznikali ako inštrumentálne, preto sa museli poriadne pomeniť a upratať, aby bolo miesta pre spevy. No a keďže obaja živíme svoje domácnosti, času bolo málo, sem tam hodinka-dve po večeroch, čiže toto zabralo asi mesiac. Práca na textoch a vokáloch by zabrala jeden ďalší rozhovor, poviem preto len, že Barborka odviedla obrovský kus práce! A to už nehovorím o obaloch na CD, potlači, web stránke... atď. Ale chcem sa poďakovať talentovaným grafikom Rišovi Kubovi a Norbertovi G. Zvolili sme si môjho brata PiKeya z viacerých dôvodov. Jednak bol tým, kto za nami stál od začiatku, vlastne ma aj zoznámil s basgitaristom Petrom Galádom, vždy mi pomáhal so skladbami, kritizoval čo sa dalo, ale všetko bolo na niečo dobré. Ďalšia vec: vlastní slušné nahrávacie vybavenie a má skúsenosti s nahrávaním viacerých hudobných žánrov, a v neposlednom rade, ako už bolo naznačené, nás to takmer nič nestálo... A kvalita slovenských nahrávok je taká, aká je, na to, prečo, by si sa mal spýtať skôr môjho brata, viem, že sám nebol úplne spokojný s veľa vecami na našej nahrávke. A hoci viem, že dnes by sme to urobili ešte lepšie, je pre mňa „Promo MMV“ naša najlepšie znejúca nahrávka.

AENEASPo dlhých rokoch, keď AENEAS fungovali ako čisto mužská záležitosť, ste angažovali za mikrofón ženu. Prečo? Je Barborka stálym členom formácie, alebo len hosťuje?

Peter: My sme už dlhšiu dobu mali pocit, že niečo musíme zmeniť, až na jednom spoločnom koncerte s CHILL ON THE SUN s nami Barborka zaimprovizovala jednu skladbu a znelo to úplne inak, chytilo to nový rozmer a sviežosť. My berieme Barborku ako stáleho člena a úprimne nás teší, že je s nami.
Vladimír: Môj spev na predošlých nahrávkach bol chápaný ako súčasť našej hudby. Aj keď som sa snažil, nebolo to celkom ono, niežeby som teraz úplne rezignoval na vokály, ale každá kapela potrebuje lídra, tvár, poznávacie znamenie a Barborka je fakt veľmi výrazná a navyše skvele spieva. Myslím si, že práve teraz je AENEAS naozaj veľmi originálne spojenie rocku, metalu, Barborkinho melodického spevu, našej kompozičnej melanchólie a Feriho bubeníckej progresivity.
Barborka: Títo chalani sú skvelí, dlho sa poznajú, naozaj si rozumejú aj ako ľudia a tá pohoda je cítiť, sú to skromní a neobyčajne talentovaní muzikanti, preto potešenie je na mojej strane a neriešim to, či som stály člen alebo nie... ako speváčka som často oslovovaná k spolupráci na viacerých projektoch, otázne je, čo ma do akej miery chytí za srdce, AENEAS, rovnako ako napríklad aj FAIRY TALE, je pre mňa veľkou umeleckou výzvou, a to ma baví !

Ďakujem za naozaj pútavé odpovede a ak ešte prípadne máte niečo na srdci, tak si ho tu pokojne vylejte.

Vladimír: Je skvelé, že aj po istom čase stagnácie máme toľko priaznivých ohlasov, strašne veľa pre nás znamená každý jeden ohlas a veľmi sa chcem poďakovať všetkým našim kamarátom a fanúšikom, ktorý za nami stoja už pekných pár rokov. Samozrejme chceme poďakovať aj tebe a Metalopolis za priestor. Majte sa a držte sa!

 1

Koscj

Další informace

Diskografie

Promo MMV (2005)
What's Still Remains? (1999)
Forever (1997)
The Confession (1995)
First Deed Of Aeneas (1993)