DEMIURG - Attack From The Other Side

DEMIURG - Attack From The Other Side

DEMIURG - Attack From The Other Side

DEMIURG - Attack From The Other Side

Není to tak dávno, co na našich stránkách DEMIURG sklidili nepříliš lichotivý posudek na své první demo. Mladíci z Karviné však evidentně nezahořkli a v rekordně krátkém čase se jali atakovat naší redakci druhým, tentokráte již regulérním dlouhometrážním záznamem „Attack From The Other Side“. Nezbývá než přijmout jejich pozvání a na vlastní uši se dojít přesvědčit, zda jejich tvorba zůstává i nadále přinejmenším rozpačitá, nebo zda již doznala nějakých pozitivních změn.

DEMIURGZa změnu spadající do kategorie těch plusových můžeme dozajista považovat pohlídaný zvuk (aby také ne, když se nahrávalo poctivé tři týdny, což je na kapelku okresního formátu vskutku nevídaný luxus). V případech, kdy se ze změti vcelku triviálních riffů vynoří nějaká složitější pasáž si tolerantní přikývnutí hlavou vyslouží kytary, bez výraznějších připomínek se dá vnímat i rytmika, která sice sází na jistotu, avšak působí konzistentním dojmem. Co však nemůžeme s povděkem kvitovat ani tou největší náhodu je vokál. Skutečně nechápu proč DEMIURG vydržují v sestavě zpěváka, kterého by soudná kapela nepustila ani na první zkoušku, natožpak za bány studia přímo do procesu nahrávání něčeho tak důležitého, jako je debutové album. Oproti zmiňované demo nahrávce nevidím ve vokalistově projevu nejmenší náznak zlepšení, stále ze všeho nejvíce připomíná vzteklé sípění Kaie Hansena v časech, kdy se před dvaceti lety poprvé postavil za mikrofon. Na druhou stranu všichni dobře víme, že Kaiovo krákání na „Walls Of Jericho“ (1986) se stalo záležitostí se vším všudy kultovní (leč mám obavy, že na „Attack From The Other Side“ se s podobnou nostalgií bude vzpomínat jen velmi, velmi těžko). Nedá se nic dělat, extrémní produkce vyžaduje zcela jiné vokální propozice, než nám aktuální DEMIURG nabízejí, bohužel.

Celkově můžeme „Attack From The Other Side“ zhodnotit následovně: DEMIURG zkonsolidovali svůj projev, jejich osmdesátkami výrazně načichlý heavy/death metal nepůsobí již tak křečovitě jako na předchozím demu, ba co víc, zejména některé šestistrunné momenty mají potenciál aspirovat na postup do vyšší hmotnostní kategorie. Ovšem aby to bylo příště ještě o poznání lepší, bude nutné zavést jedno zásadní opatření, a sice přemluvit stávajícího vokalistu k frekvenčnímu tréninku (v případě, že diagnóza jeho hlasivek nedozná příznivější tváře, bezpodmínečně vyzkoušet jinou, pokud možno schopnější náhradu). Pro ostatní členy kapely pak platí ono okřídlené doporučení, tedy cvičit, cvičit a zase cvičit. Druhý kariérní krok DEMIURG nevyznívá úplně do ztracena, pakliže na sobě karvinští budou pracovat i nadále, máme reálnou šanci dočkat se od nich výraznějšího kvalitativního posunu.

 5

Reaper

Verdikt

Celkově můžeme „Attack From The Other Side“ zhodnotit následovně: DEMIURG zkonsolidovali svůj projev a nepůsobí již tak křečovitě jako na předchozím demu. Ovšem aby to bylo příště ještě o poznání lepší, bude nutné zavést jedno zásadní opatření, a sice přemluvit stávajícího vokalistu k frekvenčnímu tréninku (v případě, že diagnóza jeho hlasivek nedozná příznivější tváře, bezpodmínečně vyzkoušet jinou, pokud možno schopnější náhradu).

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 42:35

Kontakt: Lumír Krömer, Kosmonautů 487, Karviná 4, 734 01

www.demiurg.wz.cz

Sestava

Skladby

  1. The Murderer
  2. Death
  3. Beast
  4. Remorse
  5. Pain
  6. The Way
  7. Psychological Labyrinth
  8. Attck From The Other Side

Diskografie

Attack From The Other Side (2005)
Promo 2005 (demo) (2005)