ARMAGEDDON OVER WACKEN

ARMAGEDDON OVER WACKEN

ARMAGEDDON OVER WACKEN

ARMAGEDDON OVER WACKEN

Sehnat tohle DVD v tuzemských poměrech se rovnalo málem nadlidskému úkolu. Přestože oficiálně spatřilo světlo světa už v květnu roku 2004, nebylo jen tak k mání ani v těch nejzavedenějších obchodech, a i když člověk zkusil štěstí v sousedním „mateřském“ Německu, ani tam nepochodil. Ten, kdo se však poctivě snaží, bývá dříve či později odměněn, a tak se i na mě štěstí časem usmálo a „Armageddon Over Wacken“ se ocitlo v mé skromné DVD sbírce. Důvod tohoto úsilí pramení především z faktu, že jsem se čtrnáctého wackenského dostaveníčka (které je pochopitelně předmětem zájmu recenzovaného DVD) zúčastnil osobně, pročež má pro mě celkem zásadní osobně – sběratelskou hodnotu. Což je ovšem pochopitelné, protože na druhou stranu asi neobjevíme nějaký jeho další myslitelný význam, zejména při pohledu na cenovku, signalizující údaj překračující sedmi set korunovou hranici. Asi těžko by takhle zainvestoval někdo, komu tenhle předloňský festival unikl, a naopak, vezmeme-li v úvahu fakt, že návštěvníků bylo přes třicet tisíc, o kupce by mělo být postaráno, obzvláště když čtrnáctý ročník krom výjimečně přejícího počasí nabídl také hodně zajímavou sestavu vystupujících kapel.

Ne všechny účinkující ovšem na DVD objevíme, ať už z jakýchkoliv důvodů, a především v případě takových SLAYER, STRATOVARIUS, ANNIHILATOR, MASTERPLAN, DISMEMBER či dejme tomu THYRFING je to docela škoda. Nehledě k tomu, že na úkor připitomělých ONKEL TOM páně Angelrippera (pro nezasvěcené: představte si ALKEHOL v německých poměrech) nebo k smrti nudících vystoupení typu VICTORY a EVIDENCE ONE si ukázky z jejich tvorby dovedu docela dobře představit. „Play list“ je nicméně i tak celkem bohatý, na některé kapely se dokonce dostalo i vícekrát a povětšinou je to záživná podívaná, jíž především záběry do nepřehledného davu dodávají ještě větší důstojnosti. V tomto duchu je velmi emotivní již úvod celého DVD, který za relativně velice silných melodií ze skladby FREEDOM CALL „The Quest“ dává nahlédnout do zákulisí celého festivalu, jeho příprav a vůbec ději před prvním živým vystoupením. Prostřihy mezi jednotlivými skladbami nás provázejí i nadále, nepřehlédnutelné jsou zejména krátké reportáže ex-člena RUNNING WILD Hascheho nebo třeba pikantérie podobné té, v nichž nám evidentně zkušení němečtí mladíci předvádějí, jak se kouří tráva. Po tutovce FREEDOM CALL výborně zahrají namátkou SAXON, RUNNING WILD, DIE APOKALYPTISCHEN REITER, HOLY MOSES, GAMMA RAY, KATAKLYSM, TWISTED SISTER, VADER, ale překvapivě také třeba THE CROWN (skladba „Under The Whip“), kteří mě na samotném festivalu zrovna dvakrát nezaujali. Samozřejmě, je to dáno nejen rychlostí, jakou ta která kapela hraje, ale i zvukem, který, převeden do digitální podoby, rázem znamená šálek úplně jiného kafe, a je jen málo okamžiků, kdy není víceméně na jedničku (stalo se to třeba NILE a TESTAMENT, jejichž kytary je nejprve nutno pečlivě vypátrat a teprve pak si na nich člověk může pochutnat).

Autorům DVD se také podařilo zachytit dva z nejzářivějších okamžiků celého wackenského armageddonu, a sice nejprve neopakovatelnou atmosféru jednoznačně nejlepšího vystoupení za celé ty tři dny, a poté stejně neopakovatelný podtext nejzřetelněji fungující „magie“ mezi publikem a muzikanty. V prvním případě to byla švédská úderka IN FLAMES (na DVD ve skladbách „Watch Them Feed“ a zejména „Only For The Weak“), při jejímž setu skáče skutečně všechno, co má nohy (včetně mě, předpokládám), a pohled na tu spoustu pohybující se lidské masy je skutečně fascinující. Za druhé to pak byla profesorská trojice RAGE, jejíž „Higher Than The Sky“ zase naopak všechny přítomné (včetně mě) rozněžnila, roztleskala a rozezpívala k nekonečnému opakování refrénu tak, jak jsem to ještě nikdy neviděl a už asi nikdy neuvidím. Ale berte to tak, že tohle je především můj pocit, poněvadž „Armageddon Over Wacken“ skrývá další nepřebernou spoustu podobných okamžiků, které třeba tolik neoslovily mě, ale mohu mít bližšího významu pro některé další z vás. Vypisovat je tu by nicméně asi nemělo moc velký smysl, obzvláště když bych tím zaplnil zbytečně mnoho prostoru, ve kterém vás mohu odkázat na samotnou původní reportáž z Wackenu 2003. A pokud jste tam tehdy byli, myslím, že tohle DVD pro vás bude lákadlem, jehož dokumentární hodnota je velmi vysoká. Neříkám, že nejvyšší (to snad koneckonců ani není v lidských možnostech), ale opravdu velmi, velmi vysoká. Možná přesně v tom smyslu, v jakém by se účinkujícím a nakonec i vydavatelům živého záznamu (pro zájemce podotýkám, že tento je k mání i v audio podobě s odlišným play listem) dalo říct, „dobrá práce, hoši!“.

 24

Louis

Verdikt

Festivalová DVD určená především okruhu diváků a posluchačů, kteří si ten který několikadenní maratón hudby prožili na vlastní kůži, mají tu výhodou, že většinou neskrývají onoho pověstného zajíce v pytli. „Armageddon Over Wacken“ není výjimkou a na mnoha místech dokonce ještě více zvýrazňuje zážitky, které jste si z oněch dnů na přelomu července a srpna 2003 mohli přinést.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
3,5 / 10

Další informace

Stopáž: 228 minut

35 skladeb, 5.1 Surround Sound

www.armageddon-music.com

Skladby

  1. DVD 1: FREEDOM CALL – The Quest
  2. VICTORY – Temples Of Gold
  3. SAXON – Princess Of The Night
  4. RUNNING WILD – Welcome To Hell
  5. EVIDENCE ONE – In The Beginning There Was Fire
  6. THE CROWN – Under The Whip
  7. DIE APOKALYPTISCHEN REITER – Instinct
  8. TESTAMENT – Over The Wall
  9. VADER – Reign Forever World
  10. NILE – Black Seeds Of Vengeance
  11. IN FLAMES – Watch Them Feed
  12. IN FLAMES – Only For The Weak
  13. SUBWAY TO SALLY – Falscher Heiland
  14. HOLY MOSES – World Chaos
  15. SEVENTH ONE – Crimson Sky
  16. METALIUM – Pain Crawls In The Night
  17. DARK AGE – Suicide Crew
  18. PRIMAL FEAR – Angel In Black
  19. RAGE – Higher Than The Sky
  20. SINNER – Born To Rock
  21. GAMMA RAY – One With The World
  22. LORDI – Would You Love A Monsterman
  23. TWISTED SISTER – Like A Knife In The Back
  24. TWISTED SISTER – I am, I´m Me
  25. ONKEL TOM – Bon Scott Hab Ich Noch Live Gesehen
  26. DVD 2: HOLY MOSES – Nothing For My Mum
  27. DEW-SCENTED – Cities Of The Dead
  28. KATAKLYSM – Where The Enemy Sleeps
  29. CARPATHIAN FOREST – Mask Of The Slave
  30. DIAMOND HEAD feat. Jess Cox – Am I Evil
  31. TESTAMENT – Burnt Offerings
  32. TESTAMENT – Alone In The Dark
  33. SENTENCED – Nepenthe
  34. GAMMA RAY – Last Before The Storm
  35. NILE – Blessed Dead

Jiné pohledy

3,5 / 10
DVD, z ktorého snáď naozaj vyčnievajú len tí IN FLAMES. Severské peklo "Only For The Weak" je jedným slovom paráda! Zvyšok tvorí zaručená kvalita (VADER, NILE, KATAKLYSM, GAMMA RAY, SENTENCED, RAGE), prekvapujúce sklamania (TESTAMENT, THE CROWN), nuda (SAXON, TWISTED SISTER, RUNNING WILD), strašidlá (HOLY MOSES, LORDI) a hlúposti najväčšieho kalibru (ONKEL TOM).
Tento kotúčik je podľa všetkého určený len tým, ktorí chcú spomínať na festival, ktorého sa osobne zúčastnili. Čo je zhruba rovnaký "kultúrny zážitok", ako sledovanie vlastnej stužkovej, svadby či narodenín starých rodičov.
Rudi | 4. března 2005