OSI - Office Of Strategic Influence

OSI - Office Of Strategic Influence

OSI - Office Of Strategic Influence

OSI - Office Of Strategic Influence

Sledujete-li pozorně novinkový servis, jistě vám neuniklo poměrně velké kvantum informací o nové superskupině. Původní klávesista DREAM THEATER Kevin Moore a bubeník téže kapely Mike Portnoy kývli nabídce kytaristy FATES WARNING Jima Matheose a společně s mistrem tlustých strun Seanem Malonem (GORDIAN KNOT/ex-CYNIC) vytvořili další z hvězdných projektů. Stadium příprav nepřežil zpěvák PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw, když si vokál na svá bedra převzal všeuměl Moore a taktéž název doznal kosmetické úpravy. Pro náš je ovšem důležité, že OSI definitivně znamená Office Of Strategic Influence. A rozhodně to nebude láska na první poslech.

OSITak předně, fanoušci „domácích“ kapel hlavních protagonistů budou zřejmě mírně vyděšeni. Vládu totiž třímá především chlad naprogramovaných kláves, ruchů a distorzí. Je sice pravda, že hned úvodní skladba "The New Math" má „Snové divadlo“ zadřené pěkně pod kůží, a nic na tom nemění ani fakt, že namísto zpěvu je přimíchána pouze různorodá směsice modulovaných hlasů. Typický výjezd kláves, záseky kytar a bubnů, zkreslené beglajty nad kterými vládne černobílá práce na klapkách či strunná na hmatníku kytary. Úvod, který žádného fanouška „Divadelníků“ nemůže nechat chladným. Titulní skladba, s pořadovým číslem dvě, ještě ponechává ostré kytary i železářství mistra Portnoye volně dýchat, ale již sloku proplétá hodně agresivní sampl. Poprvé také slyšíme zpěv a na jeho adresu nutno poznamenat, že Kevin, ač není žádný hlasový ekvilibrista, do předestřeného materiálu přesně zapadá a byť si často vypomáhá nějakým tím „udělátkem“, neangažování Gildenlöwa až tak litovat nemusíme. Jasný důkaz třímá v pomalé "When You´re Ready". Akustické kytary, procítěný, spíše deklamující hlas, miliarda efektů, smyček. Zprznění PINK FLOYD, či, světe zboř se, RADIOHEAD! A po téhle nenápadné třízastávkové ose nás OSI dostrkali k vizi celého maratón, neboť všechny následující skladby z vyjmenovaných kapel čerpají (k nositelům inspirace přidejme ještě kupříkladu PORCUPINE TREE, jejichž duše Steve Wilson si pohostinsky zapěl ve skladbě "ShutDOWN"), výsledný koktejl však zní naprosto přirozeně, svojsky. Tak ještě jednou - je to mrazivé, odosobněné, pochmurné a plné bolesti. Také skvělé zahrané, vymyšlené (byť Mooreův otisk je znát nejvíce) a prolezlé ruchy a samply. Držte si klobouky, Ostře Sledovaní Imaginátoři útočí!

Vážným zájemcům nelze než doporučit, aby se poohlédli po limitované dvojdiskové edici, na které, kromě trochy legrácek do počítače, naleznou i tři další kompozice. A až uslyšíte zmutované zpracování "Set The Controls For The Heart Of The Sun" od PINK FLOYD, recitací prošpikovanou "New Mama" od písničkáře NEILA YOUNGA nebo dvacetiminutové demo "The Thing That Never Was", nebijte mne, to OSI(na) uvízla ve vašich ušních boltcích, zapustila hrot a nechce se jí na světlo boží. Dostatek času a poslechů, třeba zapustí i kořínek. Pak se ovšem může stát, že už ji z uší nevypáčíte ani heverem.

 4

Darkmoor

Verdikt

Odtažité, chladné, strojové. Takové a podobné příměry vás napadnou při poslechu alba další superskupiny. Hlavní slovo mají Kevin Moore a Jim Matheos a hlavně otisk toho prvně jmenovaného zdobí "Office Of Strategic Influence" svým klávesovým cejchem.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 47:33 + bo

Produkce: Jim Matheos a Kevin Moore

www.osiband.com

Sestava

Skladby

  1. The New Math (what he said)
  2. OSI
  3. When You're Ready
  4. Horseshoes And B-52's
  5. Head
  6. Hello, Helicopter!
  7. ShutDOWN
  8. Dirt From A Holy Place
  9. Memory Daydreams Lapses
  10. Standby (looks like rain)
  11. BONUS CD - Set The Controls For The Heart
  12. New Mama
  13. The Thing That Never Was
  14. + multimedia section

Diskografie

Blood (2009)
Free (2006)
Office Of Strategic Influence (2003)