PRONG - State Of Emergency

PRONG - State Of Emergency

PRONG - State Of Emergency

PRONG - State Of Emergency

Ať už se na současnou tvorbu PRONG díváte jakkoliv, jedna věc je jistá – Tommy Victor je prostě nezmar. Jeho chuť tvořit muziku a vydávat nové desky prostě jen tak neskončí. Pravda, s tou letošní si dal trochu načas, ale snad hned na úvod toho zase příliš neprozradím, když prohlásím, že to čekání stálo opět za to. Na krku šest křížků a na kontě třináctá řadová deska. No řekněte, kdo tohle má?

Předně je potřeba říct, a to už je víceméně povinná opakovačka z recenzí několika minulých desek – PRONG ani letos už ničím nepřekvapí, nehledají nové cestičky ani nezkouší žádné experimenty. Překvapit snad dokáží jen tím, jak jim to pořád slušně hraje a jak dokáží neustále chrlit hitové a přitom našlapané skladby. Těch hitů možná tentokrát není až tolik, respektive chytlavé motivy se na nás nevalí s takovou kadencí, na jakou jsme byli zvyklí v minulosti. Když se ale nějaký povede, tak jej z hlavy jen tak nedostanete.

PRONG

Řeč je v tomto případě především o skladbě s pořadovým číslem 9 - „Compliant“. Procítěný a energický refrén bude jistě i ozdobou nejednoho koncertního představení. Postupem času se však těch chytlavých motivů objeví více, přičemž některé jsou takříkajíc a v dobrém slova smyslu na první signální. „Non-Existence“ je další z těch skladeb, které si budete prozpěvovat hned od prvního poslechu. Opět naléhavý Victorův vokál a lehce zapamatovatelný refrén, podepřený neméně chytlavým kytarovým riffem.

Riffy vůbec zůstávají naprosto neochvějnou jistotou, o kterou se hudba skupiny může nadále spolehlivě opřít. Při své nekomplikovanosti si stále dokázaly zachovat schopnost naprosto přesně trefovat cíl, což přeloženo do srozumitelné řeči znamená přinést kvalitní (groove)metalovou hoblovačku, při níž se toho moc neřeší. Řeší se snad jen to, zda-li má ta či ona skladba potřebný tah a schopnost vtáhnout. Troufám si řict, že nic z toho nechybí ani letošní kolekci.

A je úplně jedno, jestli hovoříme o ostřejších skladbách právě typu „Compliant“, o otvíráku „The Descent“ či třebas o hardcorově přímočaré „Back (NYC)“ anebo naproti tomu o odlehčenějších věcech typu „Disconnected“. Ta, mimochodem ve svém až rockově vzletném provedení nezapře sice již historické, leč stále přitomné vazby na britské KILLING JOKE. Schopnost šikovně promíchat metalové fláky s rockovějšími písněmi je další ze zručností, která vrchního principála kapely neopouští ani po šedesátce.

Po odeznění posledních tónů závěrečné, do metalového kabátku oblečené skladby „Working Man“ z debutového alba kanadských legend RUSH, si opět uvědomuji, že někdy tak před deseti až patnácti lety jsem tuto skupinu už poněkud předčasně odepisoval, byť měla na kontě solidní „ponávratové“ album „Scorpio Rising“. Mentální vazba na „experimentálnější“ desky z devadesátých let byla z mé strany prostě přehnaná a bránila mi naplno si užít i tuto „bezstarostnější“ polohu PRONG. Ta se nakonec ukázala být mnohem životaschopnější, než bych si tehdy myslel. „State Of Emergency“ je album pohybující se v příjemném bezčasí se silným nádechem groove metalových devadesátých let a co je důležité, není v tom žádný problém!

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Vlastně typické album PRONG. Ostřejší skladby jsou občas naředěny rockovějšími kousky a to vše v patřičně našlapaném i hitovém balení. Víc opravdu nepotřebuji!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 41:49

https://prongmusic.com/

Sestava

Skladby

  1. The Descent
  2. State of Emergency
  3. Breaking Point
  4. Non-Existence
  5. Light Turns Black
  6. Who Told Me
  7. Obeisance
  8. Disconnected
  9. Compliant
  10. Back (NYC)
  11. Working Man (Rush cover)

Diskografie

State Of Emergency (2023)
Zero Days (2017)
X – No Absolutes (2016)
Songs From the Black Hole (cover album) (2015)
Ruining Lives (2014)
Carved Into Stone (2012)
Power Of The Damager (2007)
Scorpio Rising (2003)
Rude Awakening (1996)
Cleansing (1994)
Prove You Wrong (1991)
Beg To Differ (1990)
Force Fed (1989)
Primitive Origins (1987)

Jiné pohledy

8 / 10

PRONG jsem tak trochu ztratil z dohledu někdy po albu "Rude Awakening" (1996), ale nikdy to nebyla ztráta definitivní, jak mi napovídá i má paměť, šeptající cosi o nezanedbatelných kvalitách alba "Carved Into Stone" (2012) a bezvadném vystoupení kapely na Brutal Assaultu v roce 2017. Novinka "State Of Emergency" je pak v tomhle směru jako příjemný budíček: album je plné života, šťavnaté a představuje klasický heavy/thrash/core PRONG v neoddiskutovatelné formě. Není čas se nudit, riffy to řežou přímo exkluzivně, melodie jakbysmet (tady kraluje krásná zpověď o covidové izolaci "Disconnected") a Tommy Victor zní jako v nejlepších létech. Jsem vážně nadšen!  

Louis | 25. října 2023