NOVINKY

IONS

Kapela IONS vydává nové album Counterintuitive a vyráží s ním na Newtones Tour po zemích Visegrádské čtyřky. Spolu s nimi v třinácti klubech vystoupí i polští Fish Basket.

IONS vydávají 10. listopadu svoje druhé album s názvem Counterintuitive. Je na něm deset skladeb, které, jako říká zpěvák Shorty, spolu jistým způsobem souvisí a zároveň se liší:“Hotových skladeb jsme měli dost už dávno, ale Jakub jaksi stále chrlil nové a lepší skladby, tak jsme ho nechali, ať se vyřádí a potom jsme vybrali věci, které byly něčím podobné, ale zároveň jsme chtěli zachovat pestrost alba,” a dodává, že možná o něco těžší bylo zvolit adekvátní název alba: “S názvem jsme se chvilku trápili, ale nakonec jsme se shodli, že ten správný, který spojuje texty s muzikou je právě Counterintuitive. Naše tvorba nemusí každého oslovit a intuitivně v něm vzbudit pocity, na které je při poslouchání hudby zvyklý. Máme rádi věci jiné, odlišné a na první poslech kontraintuitivní, a to je právě pro nás přitažlivé. Zároveň i všechny texty pracují s myšlenkou, že se nevyplácí vsázet na dojem a intuici při komplexních a složitých otázkách.”

IONS na novém albu otevírají témata jako domácí násilí, lhostejnost k dění, které se nás zdánlivě netýká, ale uvažují i nad otázkami víry a vědy, práva zvířat, či hodnot skutečného přátelství. Jedna ze skladeb je například o tom, jak nevyhnutelné je neustále se přizpůsobovat stále novým a novým, často náročným změnám, které jsou ale pro všechno živé přirozeně důležité. Právě mnohé změny přispěli podle Jakuba Tirča k pestrosti a výslednému zvuku alba: “V průběhu posledních čtyř let se toho hodně stalo. Změnili se naše hudební vlivy, bydliště i vztahy, obměnila se i sestava, v rámci které se nyní navzájem kreativně ovlivňujeme. Myslím, že díky tomu je Counterintuitive hudebně mnoho bohatším albem.”

Změnilo se i to, jakým způsobem skladby vznikali. “Zatímco první album skládal Jakub výhradně jako sólo projekt v spolupráci se Shortym, Counterintuitive je už týmová práce”, říká Jirka a dodává o skladbě Faith: “Vzpomínám si, jak jsem Jakubovi na jaře 2019 posílal videa s mými kytarovými nápady a on mi koncem roku poslal demo skladby s větou, že ho k ní inspiroval právě můj riff. Musím mu věřit, protože můj původní riff je v ní skutečně těžko slyšet, ale myslím, že z něho nakonec vznikla skvělá skladba, jedna z mých nejoblíbenějších.”

IONS byl původně sólový projekt kytaristy Jakuba Tirča, na kterého prvním EP Introspection hostoval zpěvák Shorty Lago. Jejich spolupráce však neskončila a v roce 2019 vydali debutové eponymní album IONS. Jejich druhé album Counterintuitive, vychází 10. listopadu 2023.

Kapela si od svojeho prvního alba prošla několika personálními změnami. Na novém albume se však už podílela ustálená sestava: Shorty Lago (zpěv), Jakub Tirčo (kytara), Milan Zolota (kytara), Jiří Horák (basa) a Martin Pisko (bicí), která nové, ale taky starší skladby představí i naživo.


Oficiální web kapely: http://ionsband.com

Linktree rozcestník: https://linktr.ee/ionsband

RIP

Zveřejněno: Středa, 22. listopadu 2023

Poslední novinky související s IONS

IONS - "Kapela IONS chystá na budúci rok svoj druhý album. Jeho predzvesťou je nový singel s názvom “A Terrible Mistake”... ... [Neděle, 2. října 2022]


Vyhledat IONS na webu Metalopolis