INCANTATION - Unholy Deification

INCANTATION - Unholy Deification

INCANTATION - Unholy Deification

INCANTATION - Unholy Deification

Můj vztah s INCANTATION si za více než čtvrtstoletí prošel snad všemi možnými fázemi. Od počátečního okouzlení až nadšení v podobě alba „Diabolical Conquest“ z roku 1998, přes když už ne zatracení, tak alespoň odtažitou ztrátu zájmu někdy kolem desek „Blasphemy“ (2002) a „Decimate Christendom“ (2004) až po šťastné znovushledání a harmonické souznění. Chci tím říct, že s odstupem času tato americká skupina žádnou vysloveně špatnou desku nevydala. Spíše po těch stěžejních přišly ty méně záživné, aby se na „stará kolena“ John McEntee a spol. dokázali vzchopit a nabízet kvalitní desky.

To rozhodně platí o těch předposledních dvou a rozhodně i o té letošní. „Unholy Deification“ totiž v tom nejlepším slova smyslu přináší rutinně a přesto s chutí odehraný materiál s typickým rukopisem této smrtonosné party z New Yorku. Za onou kvalitativní vyrovnaností z posledních let hledejme asi především stabilitu hlavní osy sestavy, kdy oproti turbuletní minulosti dochází jen k minimálním změnám. Tou jedinou oproti 3 roky starému předchozímu albu „Sect of Vile Divinities“ je výměna na postu kytaristy, kde Sonny Lombardozziho střídá Luke Shively, jenž přestoupil z řad DISMEMBERMENT.

INCANTATION

Toť asi vše podstatné na poli změn od minulé návštěvy studia. Jestliže se rozdíly mezi jednotlivými nahrávkami této americké kapely postupně ztenčovaly, letos můžeme prohlásit, že „Unholy Deification“ jakoby přímo pokračovalo tam, kde jeho předchůdce skončil. Obligátní otázkou pak bude, jestli tím pádem nahrávku automaticky ignorovat a místo toho raději sáhnout po těch starších? Opakované návraty k tomu nejlepšímu pod značkou INCANTATION nepochybně mohu jen doporučit, dát však šanci i novému albu se rozhodně vyplatí.

Američané samozřejmě zůstávají naprosto pevně ukotveni ve svém pohledu na žánr zvaný death metal. Ze svého přesvědčení neuhýbají ani o píď a přesně v duchu hesla „Starého psa novým kouskům nenaučíš“ se ani o žádnou změnu nesnaží. V tomto svém přístupu však zůstávají stále více než dostatečně přesvědčiví a uvěřitelní. Jejich rouhačský death metal má dostatek poznávacích znaků, díky kterým je rychle identifikujete. S postupem let se samozřejmě jejich tvorba stala již poměrně dosti předvídatelnou, ale, světe div se, stále nepostrádá patřičný spirit a tah, což platí i pro letošní nahrávku.

Typické chorobné riffy prokazují svoji variabilitu bez ohledu na to, jestli se právě jede ve vysoké rychlosti anebo naopak skupina zpomalí až do funerálního doomového pochodu. Jednotlivé patologické kytarové motivy se postupně dostávají pod kůži. Tu více, tu méně nápadně vyhrávky trpělivě budují atmosféru a pečlivě skládají jednotlivé dílky blasfémické mozaiky až k výsledné gradaci. Tohle všechno samozřejmě INCANTATION skvěle zvládali už někdy v 90. letech. Právě ale o něco později jsem měl pocit, jako by jich tato schopnost sestavit lákavou death metalovou kompozici postupně opouštěla. Poslední léta však ukazují opačný trend.

Jinak bychom si nemohli užít skladby jako „Concordat (The Pact) I“. Ta úspěšně rozvíjí dobře fungující koncept a tentokrát si na to vystačí s necelými 5 minutami. Pozvolný rozjed, postupné zrychlování a hustnoucí napětí. To zavčasu utne kytarový motiv, navenek se tvářící jako zvolňující prvek, avšak vy moc dobře víte, že ve skutečnosti je to jen další škodolibý škleb ze záhrobí.

Čtěte také: INCANTATION - Sect Of Vile Divinities / recenze

Produkčně je nahrávka ošetřena de facto totožně se svým předchůdcem. Za mne však její snad až krystalicky čisté nazvučení tak trochu zápolí s hudebním poselstvím skupiny. Trošku hrubosti navíc by přeci jen nezaškodilo. Takto ji musí obstarávat především stále solidně disponovaný growling Johna McEnteeho.

Návrat INCANTATION do velice solidní formy se zdá být jevem více než dočasným. Jsou tak jednou z těch kapel, které ač mají svůj umělecký vrchol již za sebou, dokáží nadále spolehlivě šlapat a tvořit kvalitní desky. Navíc ten jejich rukopis, ten je prostě stále nezaměnitelný!

 1

Dalas

Verdikt

INCANTATION zůstávají naprosto věrni svému hnilobnému death metalu. Stabilizovaná sestava má na svědomí další velmi solidní album.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Offerings (The Swarm) IV
  2. Concordat (The Pact) I
  3. Chalice (Vessel Consanguineous) VIII
  4. Homunculus (Spirit Made Flesh) IX
  5. Invocation (Chthonic Merge) X
  6. Megaron (Sunken Chamber) VI
  7. Convulse (Words of Power) III
  8. Altar (Unify In Carnage) V
  9. Exile (Defy The False) II
  10. Circle (Eye of Ascension) VII

Diskografie

Unholy Deification (2023)
Sect of Vile Divinities (2020)
Profane Nexus (2017)
Dirges Of Elysium (2014)
Vanquish in Vengeance (2012)
Degeneration (single) (2012)
Scapegoat (single) (2010)
Blasphemous Cremation (EP) (2008)
Primordial Domination (2006)
Thieves Of The Cloth (single) (2006)
Decimate Christendom (2004)
Blasphemy (2002)
Live Blasphemy (live) (2001)
The Infernal Storm (2000)
Diabolical Conquest (1998)
The Forsaken Mourning Of Angelic Anguish (EP) (1997)
Tribute To The Goat (live) (1997)
Promo (demo) (1996)
Upon The Throne Of Apocalypse (1995)
Mortal Throne Of Nazarene (1994)
Onward to Golgotha (1992)
Deliverance Of Horrific Prophecies (EP) (1991)
Entrantment Of Evil (EP) (1990)
Demo 1 (demo) (1990)
Rehearsal Demo (demo) (1990)

Jiné pohledy

7 / 10

Losnu nebo Mažňáka? Inca nebo Immo? Dycky Immo! A nic na tom nezmění ano tento důstojný pokus Johna McEnroa. Vidím to na sedmu, i když ten zadřený motor na konci desky mě nutil velmi mhouřit oko. 

Shnoff | 6. září 2023

 

Nezničiteľný John McEntee so svojou partiou, v ktorej sa členovia striedajú ako apoštoli na orloji, akurát do počtu účastníkov podniku s názvom INCANTATION, ktorý je tu prakticky od začiatku „už toho ozajstného“ death metalu, to celé má bližšie skôr k desaťtisícu mučeníkov, po 30+ rokoch asi neprekvapí ničím omračujúco novým, nevezme žáner, neobráti ho naruby a nepostaví odznovu. Ja to od neho ani nechcem. INCANTATION počítam (a už sa opakujem) k spolkom, ktoré na úsvite 90. rokov spolu so SUFFOCATION (tí vtedy k vývoju povedali najviac), CANNIBAL CORPSE, BAPHOMET/BANISHED, MORTICIAN, kopou UG spolkov a napríklad aj so SINISTER položili základy brutálnej verzie death metalu. „Inca“ navyše patrili k tým, ktorí odhaľovali temné a rúhačské dimenzie smrtiaceho kovu, a v tých dodnes sedia na tróne. Bez ohľadu na to, ako kto subjektívne vníma krivku ich vývoja alebo dôležitosti je „Unholy Deification“ ukážkou vybrúseného remesla/majstrovstva, autentickou a uveriteľnou. Ich vplyv ctia zástupy mladších deathmetalových bánd, neraz ide o nadaných žiakov, ale hlavne Majstrom to stále ide majstrovsky. Vyše tri desaťročia od vydania „Onward To Golgotha“ je tu stále všetko, čo tu byť má, a atmosféra je vďaka súčasným lepším zvukovým možnostiam (šťastne využívaným so staroškolským cítením) „čitateľnejšia“, naďalej však zlovestná. Kiežby toto bol kvalitatívny štandard v mnohých prípadoch mnohých skupín, v ktorých býva súčasťou recenzie zmienka o „rutine“.

Martin Lukáč | 5. září 2023

 

7,5 / 10

I já mám pocit, že INCANTATION počínaje "Vanquish In Vengeance" trochu nečekaně obživli (jakkoli je to pro death metalovou kapelu zvláštní formulace) a od té doby s výjimkou "Profane Nexus" udržují více méně stabilní směr. S novou deskou však napnuli své síly ještě o nějaký ten kousek více a přivedli na svět nejlepší materiál za posledních deset let. Kolekce má dostatek chytlavých háčků, které se zaseknou hluboko pod kůži a bez problémů udrží posluchačovu pozornost. Tak svěží skladby, jako jsou "Concordat (The Pact) I", "Chalice (Vessel Consanguineous) VIII" nebo "Exile (Defy The False) II" už INCANTATION dlouho nevydali. Jediné, co tu chybí, je nějaká opravdu dlouhá plíživá skladba, jež by nebohého posluchače vydala všanc hlubokým bažinám, tedy biotopu, kde se INCANTATION vždy dařilo náramně. Otcové potemnělého OSDM jsou stále tady. A tentokrát se připomněli skutečně výrazně, ne jen tak symbolicky, aby se neřeklo. Dobrá zpráva jak pro všechny milovníky staré školy, tak i pro zástupy učedníků z oboru cavernous doom/death metal, které k INCANTATION vzhlíží jako k jednomu ze svých největších inspiračních vzorů.

Reaper | 1. září 2023