KREATOR - Outcast

KREATOR - Outcast

KREATOR - Outcast

KREATOR - Outcast

Ide do tuhého. Sme v druhej polovici deväťdesiatych rokov. KREATOR vo svojej tvorbe v nasledujúcej päťročnici načisto vyhadzujú z hlavy prototyp svojho fanúšika z osemdesiatych rokov – „odžískovanú máničku“, pred očami majú úplne iné horizonty. Celkom pochopiteľným a plynulým nadviazaním na prvé skusmé kroky v neznámych hudobných teritóriách v roku 1992 na prelomovej doske „Renewal“ sa v roku 1997 stáva album „Outcast“ – prvý z dvoch počinov, ktoré predstavovali absolútne vybúrenie experimentálnych chúťok kapely a zároveň predznamenali neskorší slávny návrat ku koreňom. A do otvoreného náručia odžískovaných máničiek.

KREATOR

Tvorba KREATOR v deväťdesiatych rokoch sa dá veľmi pekne a pomerne zrozumiteľne označiť zdanlivo nadnesenými prívlastkami „naj“. „Renewal“ – najexperimetálnejší, „Cause For Conflict“ – najbrutálnejší, „Endorama“ – najmelodickejší a najmäkší. Aj v prípade „Outcast“ si veľmi rýchlo nájdeme to správne naj – je totiž zo všetkých štúdiových nahrávok KREATOR najtemnejší a najsmutnejší. Z pohľadu koncertného návštevníka mu síce dominujú parádne nárezy typu „Nonconformist“, „Phobia“ (mimochodom, jediná skladba, ktorá zotrvala z deväťdesiatych rokov v súčasných playlistoch kapely) či „Enemy Unseen“, no pozornosti pozorného a citlivého poslucháča neujde ten čierny oblak zahaľujúci celú nahrávku v podobe titulnej kompozície a najmä zdrvujúcej záležitosti s názvom „Black Sunrise“. V nej sa Mille vyplakal zo smrti blízkeho priateľa, ktorý zomrel na predávkovanie heroínom.

„Outcast“ je neprávom nedocenený album. Je na ňom paradoxne všetko to, čím KREATOR prešli počas svojej bohatej kariéry. Nechýbajú thrashmetalové výpady, zvuk páchne industriálom z počiatkov deväťdesiatych rokoch, no sem-tam prenikajú aj lúče melodických vplyvov gothic music, najmä vďaka veľmi šikovnej gitarovej práci výborného Thomasa Vetterliho. Švajčiar, dovtedy známy najmä ako sekerník zo zabudnutej kultovky CORONER, sa na dva albumy stal pre KREATOR tým, čím bol bubeník Joe Cangelosi na fošni „Cause For Conflict“ – iskrou hudobného výrazu, ťahúňom celej kapely. „Outcast“ tak aj vďaka nemu nie je obyčajným zachyteným hudobnej tváre nemeckej metalovej legendy v danej dobe, nielen pre autora týchto riadkov bude naopak vždy nadčasovým dielom predstavujúcim vo svojej podstate to najlepšie, čo kedy táto kapela vytvorila.

 7

Rudi

Verdikt

Jediný album KREATOR, na ktorom je úplne všetko, čím si kedy táto kapela prešla.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 47:18

Produkce: Vincent Wojno & KREATOR
Studio: Principal Studios, Münster, Germany

www.kreator-terrorzone.de

Sestava

Skladby

  1. Leave This World Behind
  2. Phobia
  3. Forever
  4. Black Sunrise
  5. Nonconformist
  6. Enemy Unseen
  7. Outcast
  8. Stonger Than Before
  9. Ruin Of Life
  10. Whatever It May Take
  11. Alive Again
  12. Against The Rest
  13. A Better Tomorrow
  14. As We Watch The West (bonus na japonskej edícii)

Diskografie

Hate Über Alles (2022)
Gods Of Violence (2017)
Dying Alive (Live) (2013)
Phantom Antichrist (2012)
Hordes Of Chaos (2009)
At The Pulse Of Kapitulation - Live In East Berlin 1990 (DVD) (2008)
Enemy Of God (2005)
Live Kreation: Revisioned Glory (Live, CD+DVD) (2003)
Violent Revolution (2001)
Past Life Trauma (Best Of) (2000)
Voices Of Transgression (Best Of) (1999)
Endorama (1999)
Chosen Few (EP) (1999)
Outcast (1997)
Scenarios Of Violence (Best Of) (1996)
Cause For Conflict (1995)
Renewal (1992)
Coma Of Souls (1990)
Extreme Aggression (1989)
Out Of The Dark... Into The Light (EP) (1988)
Terrible Certainty (1987)
Flag Of Hate (EP) (1986)
Pleasure To Kill (1986)
Endless Pain (1985)